Børn tester sig for psykiske sygdomme på TikTok

Børn og unge diagnosticerer sig selv med blandt andet ADHD via TikTok. Det bekymrer Børns Vilkår.

Børn får et digitalt liv tidligere og tidligere via gaming, sociale medier m.m., men forældrene sætter sig ikke ind i det. Det viser ny undersøgelse fra YouGov foretaget for Elgitanten (Foto: Elgiganten)
Børn får et digitalt liv tidligere og tidligere via gaming, sociale medier m.m., men forældrene sætter sig ikke ind i det. Det viser ny undersøgelse fra YouGov foretaget for Elgitanten (Foto: Elgiganten)

Børns Vilkår oplever en stigning af børn og unge, som fortæller, at de har taget en onlinetest, eller genkender sig selv i bestemte symptomer, de har set online.

Således tager udfordringerne med mentalt helbred i de unge aldersgrupper endnu en drejning.

Tal fra Landspatientregistret viste sidste år, at der de senere år i det etablerede system er stillet tusindvis af diagnoser om angst og depressioner, spiseforstyrrelser og tvangshandlinger, autisme og ADHD, skrev bupl.dk i august.

Og nu oplever Børns Vilkår altså en stigning i antallet af henvendelser om selvdiagnosticering.

Børn tror de har ADHD

I en artikel i tirsdagens udgave af Jyllands-Posten er Børns Vilkår bekymrede over, at selvdiagnosticeringen ofte tager udgangspunkt i videoer om psykiske lidelser, som ligger på TikTok.

Antallet af den slags videoer er steget markant, og tendensen er “meget bekymrende” lyder det fra Kathrine Elmose Jørgensen. Hun er digital medieekspert hos Børns Vilkår.

– “Vi har børn, der henvender sig, fordi de reelt er bekymret for at have ADHD, da de ikke kan sidde stille eller larmer i timerne.

– “Der er børn, der ringer ind, fordi de er frustrerede over, at de voksne ikke vil lytte til dem, når de siger, at de har ADHD, fordi de har taget en onlinetest, eller genkender sig selv i bestemte symptomer, de har set online,” siger Kathrine Elmose Jørgensen til avisen.

LÆS OGSÅ: Snapchat er også et problem

Diagnoser i kommentarfeltet

Det er altså videoer, hvor normal adfærd, hvor børn har koncentrationsproblemer eller ikke kan sidde stille, der oversættes til symptomer på ADHD, men det er ifølge Børns Vilkår ofte i kommentarsporene, at selvdiagnosticeringen finder sted.

Det er også en måde at blive hørt på, og børn og unge bruger det til, at starte en samtale om deres mistrivsel, forklarer Kathrine Elmose Jørgensen.

Svært at skille tingene fra hinanden

I DR-programmet P1 Morgen siger Kathrine Elmose Jørgensen, at det ikke direkte kan sammenlignes med voksne, som via søgninger på nettet også kommer frem til en diagnose.

– “Det er fordi det er børn og unge, vi har med at gøre, som i ikke ligeså høj grad har mulighed for at vide, hvad der er hvad, og som måske har sværere ved at skille tingene ad, hvis der er en voksen person, som virker troværdig. Og som fortæller om symptomer man kan have med adhd, og som også skriver, at de bare kan kontakte ham, og at der er bedst, at de finder ud af det og får det udredt.”

HØR OGSÅ: Dette skal du vide om TikTok og Kina-frygten

Videoerne skal fjernes hurtigere

Hun mener, at der skal reguleres bedre – altså at myndighederne skal sikre, at den type videoer ikke bliver udbredt. Det kan for eksempel ske ved, at det er nemmere at anmelde videoerne – og at de hurtigere bliver fjernet fra platformen.

– “Men der er selvfølgelig også behov for, at man som forældre snakker med sit barn, eller ens teenager, om, hvad det er, de ser på for eksempel TikTok. At man selv ser nogen af de her videoer, så man forstår, hvad det er der kan virke appellerende, og hvad det er der er på spil”.

– “Altså at sætte sig ned og kigge lidt med og spørge barnet om det kunne tænke sig at vise nogle af de videoer som det ser.”

– “Og så selvfølgelig tage det meget alvorligt, hvis barnet er bekymret for, at det måske har ADHD,” siger Kathrine Elmose Jørgensen på P1 Morgen, og tilføjer at det også handler om, at gå uden om disse videoer og test på nettet.

Hun mener, at man fra politisk side skal stille større krav til de techvirksomheder, som står bag de platforme, hvor videoerne ligger.

– “Der er anmelde-funktion på de platforme, men problemet er, at der ikke rigtig sker noget, når børn og unge anmelder – der går lang tid før indhold, som måske kan virke ubehageligt eller stødende, tages ned.”

BAGGRUND: Så farlig er TikTok

Mere til historien

Det er ikke nyt, at det er vigtigt at forældre taler med deres børn om deres gøren og laden på de digitale platforme. Således lød opfordringen også til forældrene om, at tage en snak med deres børn, da beredskabets nye varslingsystem blev annonceret – læs om det her

Danske børne-apps er bedst til at beskytte børns data

En ny undersøgelse viser, at danske apps til børn er bedre til at beskytte børns data end udenlandske apps.

(mere…)
5 billige headsets med ledning til børn

GUIDE: Mine børn skal have et sæt billige hovedtelefoner med ledning til skolebrug. Her er 5 headsets, som jeg har overvejet at købe.

(mere…)
TikTok risikerer lukning i USA

En amerikansk appeldomstol har afgjort, at TikTok skal sælges af sin kinesiske ejer i starten af 2025. 

(mere…)
Australien forbyder sociale medier for unge

Australien går forrest i kampen mod sociale mediers påvirkning af unge og har indført et forbud for unge under 16 år mod brug.

(mere…)
TikTok blokerer skønhedsfiltre for teenagere

TikTok vil indføre aldersbegrænsninger på visse skønhedsfiltre. Dette gøres for at beskytte de unge brugere. 

(mere…)
Bluesky på kant med EU-regler

Det sociale medie Bluesky fortsætter sin himmelflugt, både med medlemmer og mod skrappere EU-regler.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram