Toneangivende Android-telefoner fra Kina er proppet med spyware

UNDERSØGELSE: Kinesiske top-mobiler med Android er et mareridt ud i privatliv, konkluderer undersøgelse. Angiveligt er Europa ikke ramt.

Xiaomi 13 og Xiaomi 13 Pro er lanceret på det kinesiske marked (Foto: Weibo / Xiaomi)
Vi har tidligere fortalt, at en hemmelig censurfunktion er fundet i en af Xiaomis topmodeller. (Foto: Weibo / Xiaomi)

Ny forskning viser, at en række kinesiske smartphones er fyldt med spyware.

Men andre ord, så indsamler telefonerne data, der kan spores tilbage til enkeltpersoner. Og det i en alarmerende mængde – vel at mærke uden brugerens samtykke.

Det er forskere fra University of Edinburgh og Trinity College Dublin, som har konstateret, at store mærker OnePlus, Xiaomi og Oppo – der alle sælges på det danske marked – åbenbart har tråde ned i de personlige data, skriver mediet Gizmodo.

Dataene transmitteres til tredjepart. Det drejer sig om GPS-koordinater, sociale relationer og hvordan apps bruges.

Men også mere håndfaste data som brugerprofil, telefonnummer, opkalds- og SMS-historik og oplysninger om brugerens kontakter.

Aktiveret som standard

Ifølge forskerne sker det ganske simpelt ved, at en række forudinstallerede system- og leverandørapps som standard tillader at data sendes videre.

Brugerne bliver altså ikke underrettet om denne dataoverførsel, og der er heller ingen måde at fravælge det, viser undersøgelsen ifølge Gizmodo.

LÆS OGSÅ: GTA-spillere hacket

Sker ikke i Europa

Set fra en kontorstol i Nordeuropa er det en lettelse, at den kinesiske tapning af data tilsyneladende kun forgår i Kina – eller i hvert fald uden for Europa.

Det viser ikke kun undersøgelsen, men også en monitorering (Results-Oriented Monitoring – også kaldet ROM, red.), som foretages indenfor Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EEA, red.).

Således behøver de brugere, som har erhvervet deres mobil uden for Kina åbenbart ikke bekymre sig.

Under alle omstændigheder kan det konstateres, at de nævnte mærker sender data til sælgere af telefoner, til netværksoperatører og til en af verdens største internetvirksomheder; kinesiske Baidu. Netop Baidu er på markedet for AI, altså kunstig intelligens, som jo lærer og bliver klogere af input.

Med til historien hører også, at de telefoner, som de skotske og irske forskere har haft under lup, alle kører styresystemet Android.

Sidder du med din elskede Android-telefon, som du har købt på en rejse til Kina, og synes du, at du har skudt papegøjen, så er der altså en risiko for, at du i stedet har skudt dig selv i foden.

Undersøgelsen viser nemlig at dataindsamlingen ikke stopper selv om mobilen forlader Kina …

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Det skulle være ganske vist, at de kinesiske Android-versioner har tre til fire gange flere forudinstallerede tredjepartsapps end de versioner, som sælges i Danmark og resten af Europa. De forudinstallerede tredjepartsapps (på de i Kina købte mobiltelefoner) har som standard otte til ti gange flere tilladelser.

Besked-appen på udvalgte Android-telefoner får chat-robot

Googles AI-værktøjer dukker op i Besked-appen på udvalgte Android-telefoner.

(mere…)
Ældre Samsung Galaxy-modeller får AI-funktioner i marts

I slutningen af marts kan ejere af flere Galaxy-enheder glæde sig over, at Galaxy AI-funktionerne er klar.

(mere…)
Få et smugkig på Android 15

Google har givet et lille smugkig på den næste store Android-opdatering, som hedder Android 15.

(mere…)
Sådan kommer du i gang med backup i skyen

GUIDE: Du kan let lave backup i skyen. Her er guiden til, hvordan du kommer i gang med at sikre dine data og hvad du skal være opmærksom på.

(mere…)
OnePlus vil ikke matche Google og Samsung på opdateringer

Når det kommer til Android-opdateringer, vil OnePlus ikke matche de 7 år, som Samsung og Google nu lover.

(mere…)
Forsvaret og politiet udfaser DJI-droner
(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
11 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram