Kinesiske telefoner skal smides i skraldespanden

33

Forsvarsminister opfordrer til, at ejere af kinesiske telefoner, skiller sig af med dem. En dansk ekspert bakker op.

mimix-1
Arbejder du i en virksomhed, der vil passe på deres data, skal du ikke købe eller bruge en kinesisk smartphone (Kilde: Xiaomi)

Hvis du har en Xiaomi-telefon, eller en anden kinesisk telefon, skal du smide den ud.

Denne kontante melding kommer fra forsvarsministeriet i Litauen.

Årsagen er, at der er fundet en hemmelig funktion i en Xiaomi-telefon, der censurerer ord og vendinger fra kommunikationen. Vel at mærke ord som den kinesiske regering ikke bryder sig om. Det skriver Reuters.

Indgår “Free Tibet”, “Long live Taiwan independence” eller “democracy movement” i beskederne, bliver de fjernet, forlyder det.

Selvom det kun er Xiaomi, der er fanget i dette eksempel, opfordrer den litauiske forsvarsminister til, at man straks holder op med at bruge telefoner fra kinesiske virksomheder.

Det betyder, at man også skal droppe varemærker som Huawei, OnePlus, Oppo, Vivo og Motorola.

LÆS OGSÅ: Danske forhandlere dropper ikke Xiaomi eller andre telefoner fra Kina

Slået fra i vesten – trojansk hest?

Den hemmelige censurfunktion er fundet i topmodellen Xiaomi Mi 10T 5G, men er angiveligt deaktiveret i de telefoner, som sælges i EU.

Ifølge det litauiske forsvarsministerium kan funktionen dog aktiveres remote fra Kina på et hvilket som helst tidspunkt. Altså noget der kunne minde om en trojansk hest.

Derudover lyder det fra Litauen, at Xiaomi-mobilen leverer krypterede data om brugernes anvendelse af telefonen til Singapore, hvor de gemmes på en server.

LÆS OGSÅ: Forhandler stopper Xiaomi-salg

Ekspert: Kilden er valid

Vi har spurgt en ekspert, der rådgiver teleselskaber over hele verden, hvor seriøst meldingen fra Litauen skal tages. Her er meldingen klar: Det skal tages meget seriøst.

– ”Det litauiske forsvarsministerium er jo ikke en flok ’tosser’. Det er folk der virkelig ’know their shit’. De har lavet en ret tilbudsgående undersøgelse på tværs af en række telefoner. Jeg mener, at deres tekniske analyse holder et hundrede procent,” siger John Strand fra Strand Consult til MereMobil.dk.

Folk der arbejder i en seriøs virksomhed, som ønsker at passe på deres data, skal overveje om de skal købe kinesiske telefoner, lyder det fra eksperten.

John Strand understreger, at man ikke kun skal være forbeholden for Xiaomi, men alle kinesiske brands, der er tilgængelige i vesten. Det gælder således også OnePlus, Motorola og Huawei.

Hør podcastepisoden om sagen herunder.

Xiaomi benægter

I en udtalelse til Reuters slår Xiaomi fast, at de ikke vil blokere kommunikationen i deres telefoner.

– ”Xiaomi har aldrig og vil aldrig begrænse eller blokere personlig adfærd for vores smartphone-brugere, såsom søgning, opkald, webbrowsing eller brug af tredjeparts kommunikationssoftware,” lyder det fra virksomheden.

Xiaomi siger videre, at de overholder retningslinjerne for GPDR i EU.

LÆS OGSÅ: Disse telefoner kommer ikke fra Kina

Kina er i konflikt med Litauen

Med til historien hører, at Kina og Litauen har en konflikt kørende.

Taiwan har åbnet et officielt kontor i Litauen. Efterfølgeren smed kineserne den litauiske ambassadør ud af Kina.

Kontoret ar fået navnet ”Taiwanese Representative Office”, hvilket kineserne ikke bryder sig om. Set fra Kinas synspunkt er Taiwain stadig kinesisk. Det skriver Reuters.

Da Taiwain deltog i OL 2020 var det under navnet ”Chinese Taipei”. Og generelt bruges ”Taipei” ofte som betegnelse for ikke at støde styret i Beijing.

Mere til historien

Det er ikke første gang, at Xiaomi er i søgelyset. I 2020 advarede ekspert i cybersikkerhed, Gabi Cirlig, mod Xiaomi.

Afprøv gratis lyd- og e-bøger

Prøv e- og lydbøger gratis i 40 dage. Klik her.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
33 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer