ADSL-internet og kobber lukker inden 2030

Fastnet-telefoner og ADSL-internet er vej i historiebøgerne. TDC forventer, at det er slut inden 2030.

mand arbejder med kabel på vej
I Danmark er der 230.000 kilometer kobberkabler. Inden 2030 vil kunderne på kobberkablerne være migreret til nyere teknologi som fibernet. (Foto: TDC Net/PR)

Sat på spidsen, så mister 632.000 af TDC's kunder forbindelsen i løbet af få år. TDC Nets øverste chef fortæller nemlig til Børsen, at kobbernettets dage er talte.

- "Nedlukningen af kobber sker overalt i Europa. Hvert år migrerer 15 til 20 procent af kunderne på kobbernettet over til vores højhastighedsforbindelser".

- "Hvis du multiplicerer det, vil det om bare fem år være stort set tømt", siger Michel Jumeau til avisen.

Ingen dato for lukning af kobber, endnu!

Der er endnu ikke sat dato på, hvornår forbindelsen til den forældede teknologi med kobber i de gamle telefonkabler bliver klippet.

Men det er altså sikkert, at de over 600.000 kunder skal forvente en proces, som betyder farvel til fastnet-telefoner, ADSL-internet med mere.

Processen er dog i gang, og med en migrering på op til 20 procent vil antallet af kunder på kobbernettet - også kendt som DSL-forbindelsen - i løbet 2023 allerede være nede på tæt en halv million.

Der er også en del penge på spil. Udover, at der render mængder af binær kode i kobberkablerne, så er der også en større pengestrøm i det langt over 100 år gamle net.

TDC Nets 2022-regnskab viser nemlig ifølge Børsen, at indtægterne fra fastnettelefoni var godt en halv milliard kroner.

mand kigger på fotografen
Michel Jumeau siger til Børsen, at det virker fornuftigt, at kobbernettet er lukket ned inden udgangen af indeværende årti.. (Foto: TDC Net/PR)

Til Børsen siger Michel Jumeau, at TDC først først skal i gang med at drøfte migreringen med blandt andre kunder og leverandører, men at kobberkablernes dage er talte, er han ikke i tvivl om.

- "Når du ser på, hvad der sker andre steder, så synes jeg, at det virker fornuftigt, at det er lukket ned inden udgangen af årtiet. Det er en vigtig prioritet at få lukket ned for vores gamle teknologi," siger han.

Lande omkring os har allerede klippet forbindelsen til kobbernettet. Således lukkede Norge kobbernettet i december og ifølge Børsen er Sverige, Spanien og Frankrig på vej med lukninger.

Flere gamle teknologier er på vej ud. Hos TDC Net er 3G-telefoni forældet og ikke overrasket er fastnet efterhånden en saga.

Mere til historien

I Danmark er der 230.000 kilometer kobberkabler, som kobler 2,8 millioner danske husstande sammen. TDC Net forvalter hver en millimeter af kobbernettet.

Amazon vil konkurrere med Elon Musk

Trådløse internethastigheder med op til 1 Gbps bliver virkelighed, når Amazon er klar med deres konkurrent til Elon Musks Starlink.

(mere…)
Nu droppes data-begrænsningen endelig

5G-INTERNET: Ét teleselskab har fjernet databegrænsningen på abonnementer til 5G-forbindelser rettet mod private husstande.

(mere…)
Nest WiFi Pro test | godt til de fleste

TEST: En enkel og pålidelig netværksløsning til Wi-Fi i de fleste boliger. Her er mine erfaringer med Nest WiFi Pro.

(mere…)
De fleste har trukket stikket til fastnettelefonen

Du kan ikke længere kræve at få en fastnettelefon-linje i Danmark.

(mere…)
Nuuday i krig med 3: 5G bliver aldrig så godt som fiber

Nuudays topchef nærmest aflyser 5G-krigen og spår, at danskerne også i fremtiden vil vælge fiberforbindelser.

(mere…)
3 vil konkurrere mod fiber

Det er unødvendigt at grave endeløse kilometer af fiberkabler ned, mener 3's direktør.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram