De fleste har trukket stikket til fastnettelefonen

Du kan ikke længere kræve at få en fastnettelefon-linje i Danmark.

Fastnettlelefon drejeskive
Her i 2022 er der kun omkring 379.000 fastnet-kunder tilbage i Danmark (Foto: MereMobil.dk)

Antallet af abonnenter med et fastnetabonnement er stille og roligt faldet til, at man nærmest bliver overrasket, når man støder på en telefon med leding i.

Således var der i maj 2022 kun 15 procent, som i det daglige havde adgang til en fastnettelefon.

I dag er tallet så lille - eller nok nærmere opmærksomheden omkring fasttelefoni, at det er er gået henover hovedet på flertallet, at man ikke længere har krav på at kunne få en fastnettelefon.

Det sluttede i stilhed 1. oktober 2022, skriver Berlingske.

Ifølge avisen var der i efteråret 2013 1,22 millioner abonnenter med en fastnetlinje. For bare halvanden måned siden var der blot 339.000 fastnetkunder.

Kravet om fastnet til alle danskere har ligget hos TDC i alle årene (siden januar hos Nuuday, som er et selskab i TDC-koncernen).

Men også Telia og Telenor har fastnetkunder - i alt 40.000.

LÆS OGSÅ: 3G slukkes for at give plads til 5G

Fastnet var rigtigt dyrt

- "Man skal huske, at det indtil for få år siden faktisk var rigtigt, rigtigt dyrt at have en fastnettelefon – og også dyrt at ringe. Det kostede mere at ringe langt, for eksempel fra København til Jylland, og ringede man til udlandet, risikerede man at skulle betale spidsen af en jetjager," siger John Strand, teleanalytiker og direktør i Strand Consult, til Berlingske.

John Strand tilføjer, at forsyningspligten havde en klar betydning "i gamle dage", da TDC var en monopolforretning.

- "Nu er der så mange forskellige alternative netværk og teknologier, hvor man kan få samme service, så behovet for en fastnetlinje er forsvundet."

LÆS OGSÅ: TDC Net har testet 4 Git/s download på mmWave

Norge lukker fastnet til nytår

Begyndelsen til enden for fastnettet tog fart for 30 år siden, hvor det første af mange teleselskaber med skiftende navne og ejere, Sonofon, prikkede hul til mobilnettet.

Men mens man i Norge lukker helt for fastnet til nytår, er der endnu ikke sat en udløbsdato på den forældede teknologi i Danmark.

Nuuday - og TDC Net - er nemlig ikke sluppet for alle forpligtelser, når det kommer til fastnet.

De er ifølge Berlingske blandt andet fortsat forpligtet til at kunne levere en såkaldt teksttelefon. Teksttelefonen anvendes af personer med tale- og hørehandicap, som ikke kan bruge en almindelig telefon.

Dertil kommer, at Nuuday skal sikre "en udtømmende nummerfortegnelse, som blandt andet benyttes af alarmmyndighederne" ved 112-opkald. TDC Net har pligt til, at 112-opkald dirigeres til den mest passende alarmcentral, skriver Berlingske.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.

Mere til historien

Mobiltelefoniens i øjeblikket hurtigste forbindelse, 5G, ligger i krig med fibenettet. om fremtidens kunder. Således er kobberkabler, som jo er fastnettet, ved at udgå af teleselskabernes vokabularium.

TDC afliver gammel bekendt - så hurtigt går det

TDC slukker for 3G for at gøre plads til 4G og 5G.

(mere…)
TDC tvinger Fastspeed til prisstigninger

Fastspeed har netop sendt et brev ud til deres kunder, hvor de oplyser, prisen stiger på 1000/100 Mbit/s bredbåndsforbindelsen.

(mere…)
Fastnet bliver nu endnu dyrere hos YouSee

YouSee har annonceret, at der er prisstigninger på vej på mere end 10 procent til omkring 300.000 fastnetkunder.

(mere…)
Ny kundeflugt fra Nuuday

TV-kunderne siver forsat væk fra TDC Group, mens Nuuday trækker flere og flere mobilkunder til sig.

(mere…)
Her Danmarks bedste og dårligste mobilnet

TDC har det bedste mobilnet i Danmark, mens teleselskabet 3 overrasker positivt. Telia skraber bunden på flere parametre.

(mere…)
Omfattende TDC-nedbrud er løst - netværket kører igen

TDC's mobilnetværk var i dag ramt af en fejl, der gjorde, at du ikke kunne ringe.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram