Elever skal fortsat lade Chromebook blive i tasken

Datatilsynet har formentlig inden torsdag en afgørelse i sagen om folkeskoleelevers brug af Chromebook og Google Workspace.

Samsung Galaxy Chromebook annonceret til CES 2020 (Foto: Samsung)
I sagen om Chromebook og Google Workspace i folkeskolerne i Helsingør Kommune har kommunen afleveret flere tusind siders dokumentation til Datatilsynet. (Foto: Samsung)

Opdatering 19. august:

Datatilsynet har oplyst, at det indtil videre fastholder sit forbud mod Helsingør Kommunes brug af programmet Google Workspace i kommunens folkeskoler.

Ifølge kommunen kan der nu “opstå store udfordringer i forhold til afholdelse af eksaminer”, ligesom elever med særlige udfordringer som eksempelvis ordblindhed vil skolerne ikke “i samme grad” kunne hjælpe uden Google Workspace.

Helsingør Kommune, Datatilsynet, Kommunernes Landsforening og Undervisningsministeriet mødes fredag.

Undervisningen af eleverne i folkeskolerne i Helsingør Kommunes er gået ind i sin anden uge uden brugen af Googles bærbare Chromebook.

Det sker efter et ekstraordinært byrådsmøde mandag aften. Her besluttede kommunens politikere ifølge mediet Folkeskolen.dk, at elevernes Chromebooks skal blive i skoletaskerne.

Til gengæld er der udsigt til, at Datatilsynet får gennemgået den dokumentation, som Helsingør Kommune har sendt til tilsynet, så tilsynet er klar med en afgørelse senest torsdag.

Uoverensstemmelse med GDPR

Sagen begyndte midt i juli, hvor en afgørelse fra Datatilsynet betød et forbud mod at behandle personoplysninger ved brug af Google Workspace, som er en program- og kontorpakke, der ligger integreret på en Chromebook.

Brugen af computerne ikke er i overensstemmelse med databeskyttelsesforordningen GDPR.

Derfor bremsede byrådet i Helsingør dagen før skolestarten mandag i sidste uge, at der blev undervist ved hjælp af Google Workspace på Chromebooks.

Folkeskolernes lærere har dog hele tiden haft lov til at benytte Chromebooks.

Det har tidligere været fremme, at Datatilsynet har omkring 26 sager mod andre kommuner om brugen af Chromebooks og programpakken Google Workspace liggende, men ifølge DR drejer det sig om 20 sager.

ANDRE FORTSÆTTER: Ifølge en besked på Aula til forældre med skolebørn i Odense har afgørelsen i Helsingør ikke opsættende virkning for landets øvrige kommuner. “Vi og de øvrige kommuner, der anvender Google, kan altså fortsætte med at anvende Chromebooks,” lyder det i beskeden fra Nikolaj Juul Jørgensen, skolechef, Odense kommune.

Opfordringer til regeringen

Sagen fik i sidste uge Ingeniørforeningen IDA på banen. I en pressemeddelelse mener IDA, at den socialdemokratiske regering har “sovet i timen”.

IDA opfordrer regeringen til at komme på banen.

– “Det kan ikke være rigtigt, at hver eneste kommune skal lave den samme undersøgelse med deres begrænsede ressourcer og finde ud af, hvordan søren vi så kommer videre”, sagde Åre Løvgren, it-teknisk ekspert i IDA, til Ritzau.

Ingeniørforeningen IDA vil have staten til at fortælle, hvad det er for nogle regler, kommunerne skal leve op til.

Kommunernes Landsforeningen (KL) har forsøgt at få regeringen i tale med et brev, hvor der ligeledes ønskes klare retningslinjer for, hvordan skolelevers data skal opbevares.

Mere til historien

Jesper Graugaard, som er far til en elev i Helsingør Kommune og som er den der satte gang i hele Chromebooksagen, meldte først i august Helsingør Kommune til politiet.

Chromebook-sagen: Digitale redskaber i undervisningen er i fare

Den langstrakte sag om brugen af Chromebooks og Google Workspace i folkeskolen trækker endnu en gang ud.

(mere…)
Dansk hovedpine i Chromebook-sag tages op i Norge

Det norske datatilsyn efterlyser en stærkere central styring af privatlivsdata i skolerne.

(mere…)
Chromebook-sagen: Kommuner efterladt i uvished

Datatilsynet er efter fire år nået til afgørelse i en sag, hvor en far klagede over, at sønnens navn og skole kunne ses på YouTube.

(mere…)
Chromebook-afgørelse udskudt igen

Datatilsynet udskyder endnu engang sag om Chromebooks og Google Workspace - denne gang uden en dato.

(mere…)
Nu skal Chomebook have flere kræfter

Chromebook Plus er en ny serie af computere til skoler, hvor lagerplads og ydelse er opgraderet.

(mere…)
Sygdom stopper Chromebook-afgørelse

De danske folkeskoler skal vente til efterårsferien for, at få Datatilsynets afgørelse i Chromebook-sagen.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram