Dramatisk udvikling i Chromebook-sagen: Elever begynder uden pc – kommune meldt til politiet

Byrådet i Helsingør Kommune har besluttet, at begynde skoleåret uden brug af Chromebook og Google Workspace.

ASUS Chromebook C423NA
I sagen om Chromebook og Google Workspace i folkeskolerne i Helsingør Kommune har kommunen afleveret flere tusind siders dokumentation til Datatilsynet. (Foto: Asus)

Eleverne i folkeskolerne i Helsingør Kommune får ikke lov til at bruge Googles bærbare Chromebook i undervisningen.

Det besluttede de folkevalgte ifølge Helsingør Dagblad på et byrådsmøde sidst på aftenen søndag.

Sagen begyndte midt i juli, hvor en afgørelse fra Datatilsynet betød et forbud mod at behandle personoplysninger ved brug af Google Workspace, som er en program- og kontorpakke, der ligger integreret på en Chromebook.

Byrådets beslutning betyder, at eleverne på kommunens folkeskoler i dag, mandag, begynder det nye skoleår uden at kunne bruge værktøjet. Lærerne får dog lov til at benytte Chromebooks.

Byrådet har besluttet, at kommunen skal afvente, at Datatilsynet godkender kommunens dokumentation for, at den overholder datasikkerheden.

Kommunen går med rem og seler

Det socialdemokratiske byrådsmedlem Claus Christoffersen siger til Helsingør Dagblad, at det er en meget vanskelig sag, og at man har været i stor tvivl.

– “Grundlæggende er vi blevet betrygget i de svar, vi har fået og i den klare vurdering fra advokaten om, at vores materiale til Datatilsynet er godt nok,” siger Claus Christoffersen, og tilføjer, at kommunen med beslutningen går med livrem og seler og kan opfylde undervisningsforpligtelsen.

Datatilsynet har bedt kommunen om en konsekvensvurdering. Den er afleveret til tilsynet, som ifølge avisen endnu ikke har set på materialet.

Et svar vil tage tid

Det kan dog tage sin tid før Datatilsynet er klar med en tilbagemelding om kommunens dokumentation og analyse.

– “Vi svarer så hurtigt som muligt. Jeg har åbnet bilagene og konstateret, at ét af dem er over 1.700 sider langt. Så det tager den tid, det tager, at komme igennem det, men opgaven ligger definitivt øverst i bunken,” vurderede IT-specialist i Datatilsynet Allan Frank overfor folkeskolen.dk i sidste uge.

Hvis kommunen ikke har hørt fra tilsynet om en uge, vil byrådet mødes igen, men kommunen er sikker på, at eleverne hurtigt vil få deres Chromebooks og programpakken Google Workspace tilbage.

Kommunens ansvarlige på området, Lars Rich, har nemlig tidligere været ude, at sige til Ritzau, at opsætningen “måske er den strengeste opsætning, der er i hele landet”.

– “Elevernes datasikkerhed er slet ikke i fare med den opsætning, som vi har,” sagde Lars Rich.

Kommunen anmeldt til politiet

I sidste uge tog sagen en dramatisk drejning, da Jesper Graugaard, som er far til en elev og som er den der satte gang i hele Chromebooksagen i Helsingør, meldte kommunen til politiet.

Anmeldelsen kom efter Lars Richs udmelding til Ritzau.

– “Kommunen må ikke ophæve det påbud, de har fået fra Datatilsynet, før tilsynet vælger at ophæve forbuddet,” sagde Jesper Graugaard til specialmediet Radar.

Jesper Graugaards bekymring gik på, at kommunen ville tage Chromebooks og Google Workspace i brug før Datatilsynet havde været igennem dokumentation og konsekvensanalyse.

Den bekymring parkerede byrådet med dets beslutning søndag aften. Inden da udtalte Jesper Graugaard følgende til Radar:

– “Hvis vi lever i et land, hvor myndigheder selv kan ophæve påbud, så er vi en bananrepublik.”

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Datatilsynet har omkring 26 sager mod andre kommuner om brugen af Chromebooks og programpakken Google Workspace liggende.

Chromebook-sagen: Digitale redskaber i undervisningen er i fare

Den langstrakte sag om brugen af Chromebooks og Google Workspace i folkeskolen trækker endnu en gang ud.

(mere…)
Dansk hovedpine i Chromebook-sag tages op i Norge

Det norske datatilsyn efterlyser en stærkere central styring af privatlivsdata i skolerne.

(mere…)
Chromebook-sagen: Kommuner efterladt i uvished

Datatilsynet er efter fire år nået til afgørelse i en sag, hvor en far klagede over, at sønnens navn og skole kunne ses på YouTube.

(mere…)
Chromebook-afgørelse udskudt igen

Datatilsynet udskyder endnu engang sag om Chromebooks og Google Workspace - denne gang uden en dato.

(mere…)
Nu skal Chomebook have flere kræfter

Chromebook Plus er en ny serie af computere til skoler, hvor lagerplads og ydelse er opgraderet.

(mere…)
Sygdom stopper Chromebook-afgørelse

De danske folkeskoler skal vente til efterårsferien for, at få Datatilsynets afgørelse i Chromebook-sagen.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram