Chromebooks skal skrottes på danske skoler

Datatilsynet er langt fra vild med Googles platform og Chomebooks på skolerne. (Opdateret)

ASUS Chromebook C423NA
Afgørelsen om Google Workspace kan blive et stort problem for undervisningen efter sommerferien. (Foto: Asus)

Opdatering: Datatilsynet oplyser søndag til Berlingske, at forbuddet mod at behandle personoplysninger ved brug af Chromebooks og programpakken Google Workspace alene gælder Helsingør Kommune. Samtidig påpeges det, at det alene handler om databehandlingen og således ikke computeren.

Mandag skriver Kommunernes Landsforening (KL) i et brev til finansminister Nicolai Wammen samt tre andre ministre, at man ønsker klare retningslinjer for brugen af cloudløsninger til skoleelever efter Datatilsynets afgørelse.

– “Med øje for det principielle i den afgørelse (Helsingør Kommune, red.), så kan det ramme andre kommuner på samme måde”, skriver KL i brevet ifølge Ritzau.

Datatilsynet har omkring 26 sager mod andre kommuner om brugen af Chromebooks liggende. De sager er der ikke truffet afgørelse i endnu.

LÆS OGSÅ: Ønsker klare regler om Chromebook-brug

—————————

Det er efter al sandsynlighed slut med at idéen om, at “teknologien træder i baggrunden”, når de danske folkeskoleelever møder ind til time.

En afgørelse fra Datatilsynet indeholder nemlig et forbud mod at behandle personoplysninger ved brug af Chromebooks og Google Workspace, som er en programpakke, der ligger på en Chromebook. Det skriver Politiken.

Den konkrete afgørelse er truffet i forhold til Helsingør Kommune, men den gælder også andre kommuner, der bruger Googles læringsplatform, skriver Politiken.

Afgørelsen rammer således omkring halvdelen af folkeskolerne i de 98 danske kommuner.

Ifølge Politiken skriver Datatilsynet, at der er truffet en afgørelse med et “generelt forbud mod behandlingen med Google Workspace, indtil der er lavet en fyldestgørende dokumentation og konsekvensanalyse, og indtil behandlingerne er bragt i overensstemmelse med forordningen”.

Årsagen til beslutningen er ligeså simpel, som den kan virke skræmmende: Elevernes data risikerer, at blive udleveret til amerikanske myndigheder.

Datatilsynets afgørelse bygger på en afgørelse fra EU-Domstolen, som satte en stopper for en aftale om udveksling af data mellem EU og USA. Det gjorde den, fordi myndighederne i USA kunne få adgang til europæiske oplysninger.

Kommune: Mindre it-bøvl

Aarhus Kommunes hjemmeside kan man læse, at eleverne fra 2. til 10. klasse fra og med skoleåret 2020/2021 fik stillet en personlig Chromebook til rådighed.

Filosofien bag beslutningen er, at “når alle elever møder op i klasselokalet med samme Chromebook, træder teknologien i baggrunden”, skriver Børn og Unge i Aarhus Kommune, og uddyber:

“Det vil give mindre IT-bøvl og nemmere adgang til de digitale læremidler, som skolen bruger i undervisningen, når det giver mening. Samtidig vil de pædagogiske medarbejdere kunne planlægge efter, at alle elever har en Chromebook, som de skal bruge i skolen og kan bruge derhjemme”.

Men det kan altså meget vel være slut nu, og det kan blive et stort problem for undervisningen allerede fra dag ét i det kommende skoleår.

Det påpeger Lærerforeningen i Helsingør Kommune, som samtidig opfordrer til, at kommunen får styr på situationen, så der kan undervises efter sommerferien.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Apropos skole- og sommerferie, så har vi på det seneste skrevet nogle tips til ferieturen: Pas på mobilen i varmen, Del bare feriebillederne på Facebook og Instagram og Derfor skal du IKKE bruge mobilen til arbejdsmails på din ferie

Chromebook-sagen: Digitale redskaber i undervisningen er i fare

Den langstrakte sag om brugen af Chromebooks og Google Workspace i folkeskolen trækker endnu en gang ud.

(mere…)
Dansk hovedpine i Chromebook-sag tages op i Norge

Det norske datatilsyn efterlyser en stærkere central styring af privatlivsdata i skolerne.

(mere…)
Chromebook-sagen: Kommuner efterladt i uvished

Datatilsynet er efter fire år nået til afgørelse i en sag, hvor en far klagede over, at sønnens navn og skole kunne ses på YouTube.

(mere…)
Chromebook-afgørelse udskudt igen

Datatilsynet udskyder endnu engang sag om Chromebooks og Google Workspace - denne gang uden en dato.

(mere…)
Nu skal Chomebook have flere kræfter

Chromebook Plus er en ny serie af computere til skoler, hvor lagerplads og ydelse er opgraderet.

(mere…)
Sygdom stopper Chromebook-afgørelse

De danske folkeskoler skal vente til efterårsferien for, at få Datatilsynets afgørelse i Chromebook-sagen.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram