Efter Chromebook-forbud: Ønske om klare regler

Både Kommunernes Landsforening og Dansk Industri er bekymrede efter Datatilsynets afgørelse om brug af Chromebooks og Google Workspace.

Datatilsynet har 26 sager uafklarede sager mod kommuner om brugen af Chromebooks liggende. Billedet her er fra Halsnæs Kommune. Foto: Halsnæs Kommune

Siden det kom frem, at Datatilsynet har forbudt Helsingør Kommune, at bruge Chromebooks og programpakken Google Workspace er tilsynet blevet ramt af kritik.

Blandt andre Kommunernes Landsforening (KL) er røget i blækhuset og har sendt et brev til til finansminister Nicolai Wammen (S) og tre af hans ministerkolleger; erhvervsminister Simon Kollerup (S), justitsminister Mathias Tesfaye (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

KL vil have klare retningslinjer for brugen af cloudløsninger til skoleelever fordi Helsingør-afgørelsen også kan ramme andre af landets 98 kommuner.

Ødelæggende at skabe tvivl

Også Dansk Industri (DI) stiller krav til Datatilsynet. Her mener man, at afgørelsen om bruge Chromebooks og programpakken Google Workspace "er helt ødelæggende, hvis der nu bliver skabt tvivl om brugen af dem."

- "Når Datatilsynet skaber så stor tvivl om en digital læringsplatform, bør de også hjælpe virksomheder og myndigheder med, hvordan de overholder de komplicerede regler", siger Rikke Hougaard Zeberg i en pressemeddelelse.

Hun tilføjer, at sagen fra Helsingør viser, at Datatilsynet bør have en mere støttende tilgang. Hun mener, at tilsynet skal fokusere på løsninger.

- "Det er simpelthen ikke i orden at kaste kommunerne ud i denne usikkerhed kort før skolestart", siger Rikke Hougaard Zeberg.

Lærerforeningen i Helsingør Kommune har påpeget, at afgørelsen netop skaber usikkerhed, og her derfor opfordret kommunen til, at få styr på situationen, så der kan undervises efter sommerferien.

Datatilsynet mener ikke, at Helsingør Kommune har sikret sig, at der ved brugen af den cloudbaserede løsning ikke udleveres personlige oplysninger om børnene til tredjepart. Fordi Google er et amerikansk firma, kan elevernes data ende hos amerikanske myndigheder.

Usikkerhed om virksomheders it-løsninger

DI mener at Datatilsynets afgørelse også skaber usikkerhed om de it-løsninger, som virksomheder bruger eller leverer.

Cloudservices er en udbredt del af de digitale løsninger i Danmark, da de er både sikre og fleksible, mener DI.

- "Vi er simpelthen nødt til at finde nogle pragmatiske løsninger nu, ellers mister Danmark sit digitale momentum", siger Rikke Hougaard Zeberg.

- "Der er ingen tvivl om, at vi skal passe godt på vores data, og som Datatilsynet peger på i dette tilfælde, skal kommunerne være ekstra forsigtige, når det handler om børns data. Men vi er ved at være derhenne, hvor det er umuligt at leve op til GDPR-reglerne, selvom man er meget omhyggelig med at vurdere alle tænkte situationer, der kan opstå i fremtiden. Beskyttelse af grundlæggende rettigheder er uhyre vigtigt, men vi skal gøre det på den rigtige måde".

- "Rigtigt mange af de digitale løsninger, som er med til at gøre Danmark til et rigt og moderne samfund, vil have de samme udfordringer. Afgørelsen fra Datatilsynet betyder, at mange skoler efter sommerferien kan risikere at stå uden de digitale redskaber, som de har bygget undervisningen op omkring, siger Rikke Hougaard Zeberg.

Mange uafklarede sager

Datatilsynet har oplyst, at man har omkring 26 uafklarede sager mod andre kommuner om brugen af Chromebooks liggende, og KL fortæller til Ritzau, at man de seneste dage har modtaget mere end ti henvendelser fra kommuner i forbindelse med afgørelsen.

Således siger Christian Harsløf, KL-direktør for digitalisering, til Ritzau, at skolerne er bekymrede for skolestarten.

- "Det er svært at begribe, hvor meget undervisningen efterhånden er bygget op omkring de her digitale værktøjer. Det er alt fra undervisningsplaner til opgaver, som eleverne har afleveret i tidligere skoleår", forklarer Christian Harsløf.

- "Derfor efterspørger vi, at der kommer nogle meget klare meldinger om, hvilke produkter vi kan anvende, og hvilke vi ikke kan".

Mere til historien

En ny såkaldt overførselsaftale mellem EU og USA vente på sig. Den skal gøre det klart, hvordan data må overføres mellem europæiske lande og USA.

Android 13 er klar til Pixel-telefoner

Google oplyser, at de nu har startet udrulningen af Android 13 til Pixel-telefonerne. Læs mere om Android 13 her.

(mere…)
Elever skal fortsat lade Chromebook blive i tasken

Datatilsynet har formentlig inden torsdag en afgørelse i sagen om folkeskoleelevers brug af Chromebook og Google Workspace.

(mere…)
Patentkrigen mellem Google og Sonos fortsætter

Funktionaliteten af ​​Sonos netop lancerede "Sonos Voice Control" er på spil i ny retssag mellem de to tidligere samarbejdspartnere Google og Sonos.

(mere…)
Dramatisk udvikling i Chromebook-sagen: Elever begynder uden pc - kommune meldt til politiet

Byrådet i Helsingør Kommune har besluttet, at begynde skoleåret uden brug af Chromebook og Google Workspace.

(mere…)
Opgrader dit gamle TV - Apple TV vs. Chromecast

GUIDE: Smart-TV-platformen på din fladskærm er langsom og ikke tidssvarende. Skal du købe Apple TV eller Chromecast?

(mere…)
Google Play runder 10 år – og får nyt logo

Det er 10 år siden, at Google ændrede Android Market til Google Play Store. Det fejres blandt andet med et nyt logo.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram