Danskerne sjusker med password – særligt de unge

Cybersikkerhed er vigtigt, men de færreste efterlever dette. En ny undersøgelse viser, at cirka hver anden dansker genbruger passwords på tværs af tjenester.

Password kodeord sikkerhed
Når du vælger password, så skal du huske, at gøre det så sikkert som muligt = ikke genbruge + ikke bruge 123456 (Foto: MereMobil.dk)

Passwords. Arghh. Det er virkelig en ting, som mange danskere er dårlige til.

En ny undersøgelse, som analysefirmaet Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige, viser, at cirka halvdelen af befolkningen genbruger deres passwords til flere forskellige digitale tjenester. Det skriver Computerworld.dk.

Selvom en god, stærk og unik adgangskode giver langt mere sikkerhed, så er det unikke altså ikke noget, som mange danskere tager seriøst. Genbrug af adgangskoder er også skidt og gør ikke noget godt for sikkerheden.

-”Det øger risikoen for blandt andet id-tyveri, bedrageri og virus-spredning, hvis man har dårlige password-vaner,” lyder advarslen ifølge en pressemeddelelse fra Henrik Sagild, direktør for skade i Gjensidige.

Tidligere i år viste en undersøgelse fra Danmarks Statistik også, at 1 ud af 5 danskere benytter samme password til alt.

De unge sløser

Undersøgelsen viser, at det er cirka hver anden, som genbruger passwords. Og måske overraskende nok, så er det særligt den unge målgruppe, der er rigtig slem.

I undersøgelsen har 61 procent af de 18 til 29-årige svaret, at de genbruger deres adgangskoder på tværs af tjenester. Mens det ”kun” er 34 procent i aldersgruppen 50 til 59-årige. Dermed er det også den aldersgruppe, der genbruger passwords mindst.

LÆS OGSÅ: Verdens mest brugte password er ”123456” – har du et godt password?

Genbruger man adgangskoder på tværs af platforme, så er behovet for at anvende to-faktor-godkendelse endnu vigtigere, men det bruger kun halvdelen af befolkningen, viser en tidligere undersøgelse fra Gjensidige. Det blev udført sidste år.

Så mange genbruger adgangskoder:

AldersgruppeProcent
18-29 årige61 procent
30-39 årige43 procent
40-49 årige47 procent
50-59 årige34 procent
60+39 procent

Kilde: Undersøgelsen er foretaget for af Kantar Gallup for Gjensidige i marts 2022 blandt 1027 repræsentativt udvalgte danskere.

Sådan undgår du genbrug af passwords

Vil du gerne undgå at genbruge dine passwords, men nervøs for at huske dem? Det gælder også, hvis passwords bliver for “svære” og ikke bare er NAVN1234 eller lignende. Så er løsningen for dig en password-husker. Læs vores guide herunder.

GUIDE: Sådan laver du et SIKKERT password

Apple har en automatisk password-husker indbygget i enhederne, men man skal dog accepterer, at telefonen husker disse koder. Chrome kommer også med en passwordhusker.

Mere til historien

En ting er passwords. Noget andet er backup. Hvornår har du sidst taget en sikkerhedskopi? Læs mere her.

Gmail og YouTube brugere skal være opmærksomme

Selvom du har sikret din konto til Gmail og YouTube, så er det ikke nødvendigvis nok.

(mere…)
Din Messenger sikres bedre mod aflytning

Facebook Messenger bliver nu sikret bedre. Måske har du allerede bemærket ændringen.

(mere…)
Sådan beskytter du din iPhone mod tyveri

GUIDE: Du kan gøre livet meget sværere for tyven, der har hapset din nye iPhone.

(mere…)
Pas nu på dit Apple Pay

Du skal lægge mærke til denne mail, hvis du bruger Apple Pay. Jeg har efterprøvet mailen.

(mere…)
Pas på svindel fra “Skat”

Skal du have penge tilbage eller ej? Årsopgørelsen er på vej som viser dette, men pas på det fører oftest fup og svindelnumre med sig.

(mere…)
Sådan kommer du i gang med backup i skyen

GUIDE: Du kan let lave backup i skyen. Her er guiden til, hvordan du kommer i gang med at sikre dine data og hvad du skal være opmærksom på.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
13 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram