Sådan laver du et SIKKERT password

10

GUIDE: Sikre adgangskoder er et krav, hvis du vil beskytte dine data og dit digitale liv. Læs hvordan du får sikre passwords og hvordan du husker dem. 

Du har mange muligheder for at generere et sikkert kodeord. Du kan naturligvis prøve at opfinde en kode selv. Dette er ikke den bedste metode, da mange har en tendens til at bruge ordkombinationer, som er lette at gætte.

Du bør i stedet benytte en kodegenerator til at skabe en unik, og hårdt krypteret, kode.

Herunder finder du tre sikre tjenester, der kan skabe unikke adgangskoder for dig.

Disse tre er valgt ud fra, at der er tale om etablerede virksomheder, som er kendt for at have et højt sikkerhedsniveau.

Sådan husker du et sikkert password

Password sikkerhed
Et af de mest usikre password er “123456” (Foto: MereMobil.dk)

Der findes alle mulige huskemetoder. Dem er jeg bare ikke særligt god til. Så jeg glemmer snørklede koder. Jeg vil i stedet anbefale dig, at du bruger en passwordmanager til at huske koderne. Jeg benytter selv tjenesten LastPass.

Passwordmanagers er tilføjelser til smartphones og computere, som kan opbevare alle dine adgangskoder – sikkert og krypteret naturligvis!

Du skal tænke over disse 3 ting, når du vælger en passwordmanager – kodeordshusker.

  1. Vælg en sikker udbyder – ikke en total tilfældig som ingen har hørt om.
  2. Dine koder skal IKKE gemmes lokalt på enheden. De SKAL synkroniseres i skyen.
  3. Passwordhuskeren skal fungere på tværs af alle platforme; Android, iOS, Windows, Mac.

Hvis du vælger et ”kodeskab” hvor koderne ikke synkroniseres, så mister du alle dine koder og data, hvis din telefon bliver stjålet eller går i stykker. Se også efter hvornår den tjeneste du vælger senest, er opdateret.

Det er vigtigt at tjenestens app hele tiden vedligeholdes så sikkerheden hele tiden er optimal.

Her er tre passwordmanagere, som kan anbefales.

  • LastPass
  • Dashlane
  • 1Password

På iOS-enheder får du en indbygget passwordmanager. Denne hedder Keychain. På Android har Google tjenesten Smart Lock. Fælles for Apple og Googles tjenester er, at de kun fungerer på firmaernes egne systemer.

Jeg har tidligere interviewet en sikkerhedsekspert fra et af de store sikkerhedsfirmaer. Han anbefaler passwordmanagers, da de er langt mere sikre end folks egen-opfundne passwords. Du kan høre interviewet her.

Tjek om dit password er sikkert

Dashlane, der udbyder passwordmanagere, har tjenesten howsecureismypassword.net.

Her kan du tjekke om du har et sikkert password. Den beregner samtidigt hvor lang tid det vil tage for en IT-kriminel, at bryde dit password.

Et password som UKF5HhL kan crackes på blot ét minut. OLESBILkan brydes på kun 200 millisekunder. Der skal ikke meget til før et password forbedres markant. Tag eksempelvis OleHarEnBil987. Dette vil det, ifølge Dashlane, tage 10 millioner år for hackersoftware at finde frem til.

Ifølge SplashData var det mest benyttede password i 2018 nummerrækkefølgen 123456 mens iloveyou kom ind på en tiendeplads. Disse er naturligvis IKKE sikre passwords.

OBS: Pas på afluring af dine data. En person kan sidde skråt bagved dig, og zoome ind på skærmen med kameraet på en smartphone, og aflæse hvad du skriver. Har du følsomme oplysinger på skærmen, skal du være ekstra opmærksom. Tjek privacy-screens fra PanzerGlass til Windows. såvel som Mac-computere %%%%

Hvorfor skal mit password være sikkert?

Bruger du den samme adgangskode til alle tjenester? Det er livsfarligt for dit digitale liv.

Hvis IT-kriminelle vil dig noget ondt, er det blot én kode, der skal gættes, før de kriminelle har fuld adgang til din digitale identitet.

Opsnappes adgangskoden til din e-mail, der nok er den kode som du skal passe allerbedst på, kan du blive udelukket fra alle tjenester. Mailen er nemlig der, hvor ændringer af passwords oftest skal bekræftes.

Med andre ord. Ændrer en hacker koden til din mailkonto, kan du udelukkes fra alt fra Facebook til Netflix. Det er pokkers svært at overbevise Google eller Microsoft (Gmail / Outlook) om, at du ikke er dig, når du forsøger at få hjælp efter skaden er sket.

Du er simpelthen nødt til at bruge sikre passwords.

Mere til historien

Android og iOS-systemerne har meget komplekse sikkerhedsmekanismer, der skal holde IT-kriminelle væk fra dine data. Det er langt vigtigere at holde dine apps opdateret til de nyeste versioner, og køre med de nyeste versioner af styresystemerne, end at have et ”antivirus-program” på din smartphone.