4 trusler der kan ramme din telefon

0

GUIDE: Undgå at falde i de mest udbredte sikkerhedshuller på din telefon eller computer. Læs gode råd og anbefalinger her.

Sikkerhed, malware, virus
Ingen sikkerhedsløsning scanner for dumhed. Læs hvad du skal passe på (Foto: Dan Nelson)

Din telefon indeholder mange personlige informationer, i nogle tilfælde følsomt materiale, samt billeder fra hele vores liv. Din telefon er således guf for IT-kriminelle.

I forhold til sikkerheden kommer du langt med almindelig sund fornuft.

Hvad er det så, at du skal være opmærksom på, når det handler om sikkerheden på telefonen og dit privatliv? Det får du en række bud på herunder.

Dette skal du passe på

  1. Phishing er en af de mest udbredte metoder til at lokke sagesløse mobilbrugere i fælden. Det kan ske ved, at du modtager en besked om, at der er kommet en pakke, som du skal betale for at få frigivet. Det kan også være beskeder, som udgiver sig for at komme fra en myndighed eller bank. Typisk vil der være et link, som er designet til at efterligne en troværdig hjemmeside. Her skal du indtaste personlige informationer om oplysningerne fra dit kreditkort.
  2. Falske apps er apps som udgiver sig for noget de ikke er. Det kan være antivirus eller ad-blockere, som typiske eksempler. Det kan også være en app, der i titlen ligner en kendt app, men som er lavet for at udspionere dig eller opfange informationer fra din telefon. Den letteste måde at beskytte sig på er ved ikke at hente apps uden om de officielle appbutikker som Google Play og App Store på iPhone.
  3. Gratis Wi-Fi forbindelser kan være et falsk netværk, som er opsat i det offentlige rum. Du vil stadig komme på nettet, men bagmændene kan aflure din adværd og potentielt opsnappe dine bankoplysninger og andre private ting i kommunikationen. Det kan udnyttes til at stjæle din identitet. Brug så vidt muligt telefonens egen mobilforbindelse fremfor et netværk i det offentlige rum.
  4. Stalkerware kan udspionere dig. En arbejdsgiver eller en stalker kan installere software på telefonen, som kan følge din adfærd og position, læse dine beskeder samt styre kamera og mikrofon. Den vej igennem kan der lyttes ned på, hvad du siger – eller kigge med gennem kameraet. Det kræver, at vedkommende, der vil forfølge dig, installerer software på din telefon eller lokker dig til at downloade den over nettet.

Kilde: Bitdefender

Tusindevis af danske computere er guf for IT-kriminelle

Hvad gør du for at undgå truslerne

Du skal hele tiden være på vagt og ikke tro på hvad som helst du modtager. Intet sikkerhedsprogram kan redde en bruger fra skødesløshed eller dumme handlinger.

Et antivirusprogram i gammeldags forstand gavner ikke noget. Vil du have en app eller et program til at hjælpe dig, skal du se efter en egentlig sikkerhedsløsning fra et af de kendte sikkerhedsfirmaer.

Sikkerhedsprogrammet kan blandt andet scanne apps du downloader, så du undgår de kendte farlige apps. Det vil også kunne blokere hjemmesider, som forsøger at fiske informationer ud af dig.

Priserne er forskellige, men du skal forvente 300-500 kroner om året for en løsning, der beskytter alle hjemmets computere og telefoner.

Navne som F-Secure, Bitdefender, AVG og Norton er blandt kendte navne, som du trygt kan se efter.

LÆS OGSÅ: Mistanke om bagdøre i kameraer fra Kina

Mere til historien

Nogle firmaer tilbyder gratis sikkerhedsløsninger til computere og telefoner. Lad dig ikke friste af resulateterne på Google, der kan være falske imellem. Tjek i stedet nogle af de tests Forbrugerrådet Tænk har lavet.

Afprøv gratis lyd- og e-bøger

Prøv e- og lydbøger gratis i 40 dage. Klik her.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer