Er man sur hvis man sætter punktum i beskeder?

Yngre ønsker at droppe punktummet, da det oftest betragtes som man er sur, hvis man sætter et punktum i en besked.

Bruger du punktummet på dit tastatur (Foto: MereMobil.dk)
Bruger du punktummet på dit tastatur (Foto: MereMobil.dk)

Punktummet har fået en ny betydning de senere år – særligt hos den yngre del af befolkningen.

Så selvom punktummet har mange år på bagen og faktisk stammer helt tilbage fra før Vikingetiden, så kan i udfasning i nogle sammehænge være på vej.

Især hos yngre danskere har punktummet fået en ny betydning de senere år. Mange kan nemlig opfatte beskeder som ”hårde” eller “vrede”, hvis man slutter med et punktum.

Ekstraregninger på flere tusinde kroner – læste ikke besked

Der er egentlig ikke noget nyt i det. Sådan har det været i flere år. Men efter Abdel Aziz Mahmoud, vært på TV 2’s ”Go’ aften Danmark” lavede et opslag på Twitter, har der været en diskussion om emnet på Twitter.

-“Jeg kan forstå på venner, familie og nu også kolleger, at jeg virker sur, hvis jeg på skrift IKKE bruger emojis. Især punktum er et udtryk for utilfredshed. Er det en ting?,” sådan skrev Abdel Aziz Mahmoud på Twitter.

Og det blev han altså efterfølgende bekræftet i, af flere, at det var en tendens.

Det er faktisk også nået til Dansk Sprognævn. Her forsker Marianne Rathje, seniorforsker ved Dansk Sprognævn, i sprogbrug på sociale medier. Og hun bekræfter også, at punktummet har fået en helt ny betydning de sidste par år. Det skriver DR.

-”Jeg har været med til at lave undersøgelser, der viser, at slutpunktummet har fået en ny betydning hos mange – især yngre danskere. De tolker det som om, at man er sur, når man afslutter sin besked med punktum til sidst,” siger Marianne Rathje til DR.

Sender du kysse eller hjerte-smiley til chefen?

Emojis bruges i stedet for af nogle til at vise ens humør og afslutte sætningen. Men nogle unge tager også afstand fra emojis.

Generelt set har punktummet tidligere blot markeret slutningen på en sætning – helt neutralt. Og altså uden det tillægges en anden betydning end det.

Unge har generelt svært ved punktum

De unge, som har droppet punktummet i slutningen af beskeder på sociale medier eller SMS, har generelt fået svært ved punktummet.

Der er en del elever i folkeskolen og gymnasiet, der har svært ved punktum. Det fortæller Marianne Rathje. For nogle år siden lavede hun en undersøgelse med flere hundrede folkeskole- og gymnasielærere og her havde henholdsvis 70,5 og 88,8 procent oplevet, at eleverne havde problemer med punktummerne.

-”Flere lærere sagde, at det var et voksende problem. Jeg har også selv læst folkeskolestile igennem og kigget universitetsstuderendes opgaver. Her opdagede jeg, at eleverne og de studerende ofte sætter komma i stedet for punktum,” siger Marianne Rathje til DR.

Med iOS 14 kan du søge efter emojier på din iPhone

Men Marianne Rathje og Eva Skafte Jensen tror ikke, at slutpunktummet helt vil forsvinde – i hvert fald ikke fra retskrivningen. Men mere uformelle tekster der ses det allerede nu, at det ikke er ”vigtigt” ligesom mange heller ikke tager taste- eller stavefel tungt på sociale medier og i beskeder.

Hvad tror du? Forsvinder punktummet helt fra vores ”sprog” eller benytter du det selv gladeligt?

Det er ikke kun i Danmark, at dette punktum i slutningen af en sætning er ved at ændre betydning. Lignende tendens ses også i Tyskland og England.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Normalt går der lang tid før der sker ændringer i sproget. Derfor er det også overraskende, at punktummet på så får år har ændret betydning. Sådan udtaler Eva Skafte Jensen, seniorforsker ved Dansk Sprognævn, til DR.

Min strømfadæse og SMS-svindel

PODCAST: Strømmen i mit hus gik. Hør historien om min egen dumhed. Jeg sætter også fokus på SMS-svindel.

(mere…)
Værn mod SMS-fusk er hullet

Det bliver sværere for svindlere at udgive sig for noget, de ikke er. Desværre er spamfilteret langt fra bulletproof.

(mere…)
iMessage kan nu flyde frit til og fra Android-enheder

Ny app har tilsyneladende nedbrudt en mur mellem Apple og Android. Blandt andet med gruppechat på tværs af platformene.

(mere…)
iPhone vil understøtte RCS-beskeder næste år

Konkurrenterne har længe ønsket, at Apple understøttede RCS i tekstbeskeder. Nu oplyser Apple, at det er på vej.

(mere…)
Google vil have at Apple ”åbner” iMessage

Google mener, at Apples beskedsystem iMessage skal åbnes for andre. Google har bedt EU om hjælp.

(mere…)
SMS-funktion lukker i Facebook Messenger

Det er snart slut med at sende SMS-beskeder fra Facebook Messenger, lyder det fra Meta.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
13 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram