Samsung Galaxy S21 Ultra test – ikke vild nok

TEST: Jeg har set det meste før! Samsung Galaxy S21 Ultra ER en vild mobil, der ikke er vild nok – men et stort facelift. Læs min Samsung Galaxy S21 Ultra test.

Samsung Galaxy S21 Ultra test
Min Samsung Galaxy S21 Ultra test slår fast, at årets topmodel er et fint facelift af 2020-modellen. Det er en vildt fed smartphone, hvor overraskelserne udebliver (Foto: MereMobil.dk)

2021-topmodellerne i S-serien fra Samsung består af tre telefoner, hvoraf Galaxy S21 Ultra er den største og vildeste på alle måder. Det er her, du får alt det, Samsung kan præstere lige nu. Min Samsung Galaxy S21 Ultra test viser dog, at den ikke er helt vild nok – set i forhold til S20 Ultra fra sidste år.

Du skal vide, at står du med en KÆMPE telefon, der aldrig kommer til at passe godt i hånden eller lommen. Det tror jeg heller ikke er meningen. Über-målgruppen er ligeglade med fancy designlinjer. Her tænkes der i specifikationer og rå ydelse.

Samsung har nu alligevel justeret designet – og jo det er da blevet bedre – meeeen ikke nok. Måske vinder ultra-modellerne prisen for det grimmeste design? Det er kameraoptikken på bagsiden, der både ødelægger og fremhæver telefonen. Fremhæver således, at alle på lang afstand kan se, at du har den nye Samsung-telefon.

Et kærkomment tiltag er, at den blanke glossy finish er væk. I stedet er bagsiden nu mat og ikke særligt tiltrækkende for fedtfingre. Det synes jeg, er et rigtigt godt tiltag.

Kameraet kommer jeg tilbage til om lidt. Lad mig først fokusere på ydelsen og den tilhørende varmeudvikling.

Qualcomm i USA – Exynos i Europa

I Europa ”snydes” vi for Qualcomm Snapdragon 888 processoren i Samsung Galaxy S21 Ultra. I stedet får vi Samsungs egen processor Exynos 2100. Ydelsen skulle være nogenlunde sammenlignelig.

Samsung forklarer forskellen med, at der rides på to heste for at sikre stabile forsyninger af komponenter.

Personligt er jeg ligeglad. Exynos 2100 er en særdeles kraftfuld processor, der ligger et stykke over den ydelse, vi så på Galaxy S20 Ultra sidste år. Du kan se benchmarkmålingerne herunder.

Når alt kommer til alt, så flyver telefonen over stok og sten og knuser alt du beder dem om – men det gjorde 2020-modellen også. Hvad kan man så ønske sig mere?

Det eneste minus jeg kan finde, er varmeudviklingen. Når du belaster telefonen, bliver den ret hurtigt relativt varm på bagsiden. Varme er jo i princippet ydelse, der er gået tabt. Dernæst er en varm telefon ikke særlig behagelig at holde i hænderne. Jeg er sikker på, at for entusiasterne bliver dette et diskussionsemne.

 Antutu3D MarkGB 1-coreGB 2-coreGB OpenCL
Galaxy S21 Ultra625.4147.4941.0293.1477.359
Galaxy S20 Ultra525.2146.707

Som altid er skærmen fantastisk

Samsung Galaxy S21 Ultra
Samsung Galaxy S21 Ultra har en tydelig skærm under alle forhold. Som standard er opløsningen sat til 2.400 x 1.080 pixels, hvilket sparer på strømmen (Foto: MereMobil.dk)

Mens Samsung sidste år ikke havde 120 Hz opdateringshastighed i den højeste opløsning, er der i år fuldt skrald på alle niveauer. Skærmen er i år 0,1 tommer mindre, men kører den samme maksimalopløsning på 1.440 x 3.200 pixels

Du opdager dog hurtigt, at mellemopløsningen (der er standard) på 2.400 x 1.080 pixels er alt rigeligt, da den højeste opløsning bruger endnu mere strøm – strømbesparelse er bestemt ikke telefonens styrke.

Vi kommer ikke uden om, at skærmen er vanvittig flot og at 120 Hz bare gør brugeroplevelsen rigtig fed. Med et peak i lysstyrken på 1.500 nits er betjening i sollys mulig uden at søge skygge.

120 Hz er dynamisk. Det betyder, at den kun skruer op, når det er nødvendigt og hvis en given app understøtter den høje opdateringshastighed. Faktisk kan skærmen gå helt ned til 10 Hz, når det er påkrævet. Gevinsten ligger i et lavere strømforbrug, end hvis 120 Hz buldrede derudad hele tiden. Det er i øvrigt præcis samme metode, at Apple anvender på iPad Pro.

Overfladen er belagt på Gorilla Glass Victus, der i specifikationerne tåler fald fra 2 meters højde. Gorilla Glass Victus er tilmed det bedste glas nogensinde til at modstå ridser, lover Corning, der står bag. Ikke desto mindre har jeg en “flot” ridse i skærmen allerede. Jeg ANER IKKE, hvordan den er kommet.

Fingeraftrykssensor fra Qualcomm er et fremskridt

Jeg bøvler ofte med Samsungs fingeraftrykssensor på topmodellerne, men i modsætning til Galaxy S20 Ultra, har Samsung denne gang droppet deres egen sensor til fordel for Qualcomms nyeste 3D Sonic Sensor.

Sensoren opfanger 1,7 gange flere biometriske data, er 50 procent hurtigere samt større end tidligere.

Qualcomms sensor er et fremskridt, men jeg synes stadig ikke den er helt optimalt på ultra-modellen. Jeg har dog efterhånden lært at bruge den, så jeg næsten hver gang rammer rigtigt.

Konklusion omkring sensoren: Bedre end sidst men ikke i mål.

Batteritiden er ikke god – men heller ikke håbløs

Samsung Galaxy S21 Ultra
I min Samsung Galaxy S21 Ultra test klarrede telefonen en hel dag uden opladning, men to dage kører den ikke uden du konsulterer en oplader (Foto: MereMobil.dk)

Alt på Samsung Galaxy S21 Ultra er hårdt ved batteriet, men det er jo også et kraftværk af ydelse og stor skærm, at jeg står med her.

Efter godt og vel en halv uge, var telefonen færdig med at indlære mit forbrugsmønster, hvilket gav et ekstra boost til batteritiden – men stadig ikke i en imponerende klasse.

En stille arbejdsdag på kontoret resulterer i omkring 50 procent tilbage ved sengetid. Et dejligt overskud, men ikke nok til at komme igennem natten og hele den efterfølgende dag. Andre dage har den været helt i bund, når dagen sluttede.

Dette er en telefon, som du skal oplade hver nat. Måske skal du gøre det til en vane at oplade trådløst i løbet af dagen, når du har muligheden.

Jeg har set en automatisk simuleret brugstest af batteriet på GSMArena. De kommer til frem til, at S21 Ultra på flere parametre slår forgængeren Galaxy S20 Ultra. Længere tid på videoafspilning, længere surftid på nettet samt flere timers opkald på én opladning.

Find selv en egnet oplader

Samsung vedlægger ikke længere en oplader i salgspakken, men der medfølger et USB-C til USB-C kabel. Nu skal du bare finde en egnet oplader. Samsung anbefaler selv deres egen 25 watt USB PD-oplader. Du skal være opmærksom på, at 45 watt som Samsung tidligere har kørt med, ikke understøttes på denne model. Den maksimale ladeeffekt med kabel er 25 watt, oplyser Samsung.

Med en 25 watt Samsung-oplader skal du forvente at fylde batteriet til cirka halv kapacitet på en halv time, mens det tager i nærheden af 70 minutter at lave en fuld kablet opladning.

Trådløs opladning er understøttet op til 15 watt.

I hele testperioden har jeg brugt den trådløse oplademulighed. Jeg er stadig STOR fortaler af trådløs opladning og benytter kun sjældent en kablet oplader.

Højttaleren sidder et underligt sted

Samtalekvaliteten er god, men højttaleren sidder helt oppe i det ikke eksisterende mellemrum ved den øverste skærmkant. Det kræver derfor tilvænning at placere øret optimalt, men det læres hurtigt.

Jeg oplever stabile Bluetooth- og Wi-Fi forbindelser samt god netværksdækning. Det med netværket er dog MEGET subjektivt – og man kommer jo ikke ret meget rundt for tiden. Derfor er det svært at vurdere.

Jeg bliver tit spurgt, hvordan netværksdækningen er på forskellige telefoner. Dette spørgsmål kræver en professionel laboratorietest, for at kunne besvares seriøst. Se her hvordan sådan en test foregår. Det eneste jeg kan sige er, at jeg ikke har oplevet problemer – men det er jo et udtryk for dækningen i præcis det område, hvor jeg opholder mig.

Vi skal have med, at Samsung Galaxy S21 Ultra understøtter Wi-Fi 6E. Dette kræver dog en router med Wi-Fi 6E – hvilket først bliver tilgængelig i løbet af i år. Indtil da må du nøjes med Wi-Fi 6 eller de tidligere standarder.

En af de første routere, der kommer med Wi-Fi 6E i Danmark er Netgear Nighthawk RAXE500.

På Samsung Galaxy S21 Ultra får du i øvrigt stereohøjttalere med en fornuftig bund og fint stereoperspektiv – taget i betragtning, at det er en telefon vi taler om. Bassen er ikke overvældende, men vokalerne lyder godt og de høje toner skærer ikke i ørene.

SÅDAN OPDATERES SAMSUNG GALAXY S21 ULTRA: Denne telefon får tre store Android-opdateringer og vil således være med ind til Android 14 i 2023. Sikkerhedsopdateringer udsendes i fire år. De første tre år opdateres sikkerhedslaget hver måned. Det sidste år én gang i kvartalet.

Understøtter S Pen

Du behøver ikke længere købe en Galaxy Note for at få S Pen mulighed. Samsung har denne gang gjort S Pen brug muligt på S21 Ultra. Det er en passiv pen, som du ikke skal oplade.

S Pen til Galaxy S21 Ultra koster 299 kroner.

Telefonen har ikke nogen indbygget plads til S Pen. Derfor må du købe et cover, der har pen-plads eller opbevare pennen på anden vis. Her skal du regne med en 500-600 kroner.

Jeg tror ikke, at ret mange vil bruge en S Pen på Galaxy S21 Ultra, men det er da cool nok, at muligheden er der.

Jeg har med succes kunne bruge en S Pen fra Galaxy Note10+ på Galaxy S21 Ultra. Der er tydelig latency mellem penspidsen og stregen på skærmen. Pennen benytter desuden det samme tryk hele tiden. Det vil sige at du kan ikke med en digital blyant tegne “let” og “utydeligt”. Stregen har samme tykkelse hele tiden uanset, hvor hårdt trykker eller hvordan du holder pennen.

Et voldsomt kamera

Samsung Galaxy S21 Ultra
Som det ses er kameramodulet på Samsung Galaxy S21 Ultra ret voldsomt (Foto: MereMobil.dk)

Med Galaxy S21 Ultra får du et voldsomt kameramodul. Der er hele to telefotolinser med henholdsvis 3x og 10x optisk zoom mod tidligere ét objektiv med 4x zoom.

Der er et nyt 108 megapixels kamera, der bruger 9-til-1 ”pixel binning”. Derfor er den effektive størrelse i standardtilstand 12 megapixels opløsning.

HDR-teknologien byder desuden på såkaldt Smart ISO Pro, hvor der samtidigt skydes ét billede med høj ISO-værdig og et med lav ISO. Da de skydes samtidigt, nedsættes risikoen for skygger/ghosting, når motivet bevæger sig, mens du tager billedet.

Ultra vidvinkel-kameraet er tilsyneladende tilsvarende det, som findes i Galaxy S20 og Galaxy Note20, dog med tilføjelsen af autofokus samt mulighed for meget tætte nærbilleder

I kameraappen får du flere forskellige småjusteringer som at Live Focus har ændret navn til ”portræt”. En anden nyhed er, at pro-tilstanden nu også fungerer med ultravidvinkel-sensoren, men du kan fortsat ikke bruge telefotolinserne i protilstanden.

En fed ny mulighed i videooptageren er Directors View, hvor du kan se inputs fra alle telefonens kameraer på skærmen og skifte mellem dem, mens du optager. Det kan give nogle ret fede optagelser.

I Danmark har det ikke rigtigt været godt fotovejr og da jeg mest holder mig på egen matrikel på grund af pandemien, er det svært at sige noget håndfast omkring billedkvaliteten. Jeg kan se på andre anmeldelser, at ikke alle står med armene i vejret.

Jeg tror du bliver RIGTIG glad for dette kamera. Det kan godt være, at det ikke sparker benene væk under dig, når der nørdes detaljer, men for mig har det ikke været detaljerne, som har været vigtige. Det har derimod de mange muligheder, som de mange objektiver samt softwaren giver. Som på Galaxy S20 Ultra er dette en stor fotoværktøjskasse.

Du skal ikke regne med at få vanvittigt skarpe billeder, når du bruger den vilde zoom, men du kommer tættere på end nogensinde før. Desuden er den kraftige zoom blevet lettere at anvende, da telefonen nu kan fastholde zoom-motivet mens du zoomer ind, således at motivet ikke pludselig forsvinder ud af billedet, fordi du ryster lidt på hånden.

Alt dette sagt så er der det nattilstanden, der imponerer mig mindst. Her tager kameraet ofte alt hvor meget lys ind, så motivet mister den charme, som mørket også kan give.

Billeder taget med Samsung Galaxy S21 Ultra

Space Zoom eksempel

Konklusion: Vild men ikke vild nok

Samsung Galaxy S21 Ultra
Samsung Galaxy S21 Ultra scorer 4 stjerner. 1 stjerne mindre en Galaxy S20 Ultra (Foto: MereMobil.dk)

Sidste år kunne Samsung imponere med voldsomt zoom, som virkelig var banebrydende. I år har vi set det. Der er derfor ikke point for innovation. Galaxy S21 Ultra er et facelift af Galaxy S20 Ultra med enkelte nyheder, der gør telefonen bedre.

Galaxy S21 Ultra er vild, men ikke vild nok. Så kort kan det siges. Det betyder ikke den fejler noget, men der er ikke ét afgørende element der gør, at du skal kaste Galaxy S20 Ultra over skulderen.

Det største salgsargument er kameraet. Ikke som sådan opløsningen på 108 megapixels eller 100x Space Zoom, men derimod de mange ekstramuligheder dette setup giver i værkstøjskassen – præcis som i 2020.

Jeg er tilfreds med, at Samsung sløjfer MicroSD-kort pladsen. Det er fint for mig, at der ikke medfølger en oplader. Desuden giver det store point i min bog med den fede skærm, gode lyd og den fulde 5G-chip samt Wi-Fi 6 og 6E. S Pen understøttelse er udmærket, men ikke en gamechanger.

I år er fingeraftrykssensoren blevet mærkbart bedre, men der findes andre billigere telefoner, hvor denne del fungerer bedre – i hvert fald på min finger.

Strømforbruget er i overkanten, men jeg kommer igennem en hel dag uden sjatopladning – på almindelige dage. Behøver jeg sige, at jeg stadig ELSKER trådløs opladning.

Selvom Samsung har sænket entryprisen fra 10.499 kroner i 2020 til 9.799 kroner i år, så ER det stadig en DYR telefon. Mit råd: Er du i målgruppen for en ultra-model, skal du købe Samsung Galaxy S20 Ultra, hvor prisen for en 128 GB model er omkring 7.650 kroner, ifølge Pricerunner.

Samsung Galaxy S21 Ultra rammer 4 ud af 6 stjerner i min anmeldelse.

Årets superstar i S-serien i år er den mindste model Samsung Galaxy S21. Du kan her læse min test af Samsung Galaxy S21.

Aktuelle priser på Samsung Galaxy S21 Ultra

Samsung har sænket introprisen på Galaxy S21 Ultra med 700 kroner sammenlignet med hvad Galxay S20 Ultra kostede, da enne kom på markedet. Herunder kan du se dagspriserne på Samsung Galaxy S21 Ultra.

Vi henter priserne. Vent venligst ⏳

Indlæses priserne ikke?

Forsøg venligst at genindlæse siden, og vent et øjeblik.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

  • Fantastisk flot skærm med voldsom lydstyrke og 120 Hz i alle opløsninger
  • Lynhurtig og meget kraftig ydelse
  • God lyd fra stereohøjttalere og ved samtaler
  • Enestående kamera-værkstøjskasse – MANGE muligheder for den kreative
  • Holder en hel dag på én opladning
  • Understøtter de nyeste teknologier i 5G og Wi-Fi
  • Dual-SIM. Fysisk SIM-kort og/eller eSIM
  • Tydelig officiel udmelding om softwareopdateringer

Lidt at tænke over

  • En kæmpe klods – kræver to hænder det meste af tiden
  • Ved kraftig ydelse bliver telefonen mærkbart varm
  • Fingeraftrykssensoren er mærkbart forbedret men ikke verdens bedste
  • Maksimalt 25 watt opladning understøttes – ingen oplader medfølger
  • Kameraet har svært ved at styre lyset ved low-light
  • S Pen understøttes men overvej dit behov inden du køber
  • Hukommelseskort (MicroSD) er ikke muligt
  • Højttaleren til samtaler er placeret helt mod topkanten – kræver øvelse
  • Ingen 3.5 mm. jackstik

Mere til historien

Det største kamera i årets serie sidder i Galaxy S21 Ultra. De to mindre modeller – S21 og S21+ – har et mindre kamerasetup og har i øvrigt ens kamerahardware.

Samsung Galaxy S21 Ultra
En stor opdatering ruller netop nu ud til Samsung-smartwatches

Hele 2 GB fylder den store opdatering, der er på vej bredt ud til Samsungs smartwatches.

(mere…)
Fik jeg en museskade af Magic Mouse? Er MX Ergo S-musen løsningen?

TEST: Jeg har prøvet om Logitech MX Ergo S kan erstatte min Apple Magic Mouse, som måske har givet mig en lille museskade.

(mere…)
Sonos Arc Ultra er fed lyd! Test

TEST: Sonos Arc Ultra er en soundbar, der skal høres og nydes. Her er min bedømmelse af Arc Ultra.

(mere…)
Arbejder Samsung på håndholdt gaming?

KORT NYT: Et nyt patent er dukket op på en slags håndholdt gaming-enhed.

(mere…)
Mere om Samsung Galaxy A56

KORT NYT: Et såkaldt render af den kommende Samsung Galaxy A56 peger på et nyt kameradesign.

(mere…)
Nej! Du skal ikke skifte til iMac M4 | TEST

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
49 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram