5 ting du skal vide når du køber USB-C hubs til computeren

GUIDE: USB-C hubs giver flere porte. Du kan oplade, tilslutte en ekstern skærm eller harddisk. USB-C hubs ligner hinanden, men er meget forskellige.

Satechis USB-C Multimedie Adapter q
Satechis TYPE-C Multimedie Adapter på MacBook Air (Foto: MereMobil.dk)

Nye bærbare computere bliver født med færre og færre porte.

De enkelte porte, også kendt som tilslutningsmuligheder, giver os ellers muligheden for at tilslutte både mus og tastatur, eksterne harddiske til backup af familiebillederne, printeren på kontorbordet, og meget andet.

Derfor skal du være på vagt, når du går på udkig efter en ny bærbar computer. Særligt de helt tynde bærbare computere, ofte kaldet ultrabooks, kommer med få tilslutningsmuligheder.

Det skal desuden ikke være en hemmelighed, at særligt Apple har skåret gevaldigt i udvalget. Den nye MacBook Air og Pro med M1-chip, er således kun født med to USB-C porte, og dernæst et lydstik.

ANMELDELSE: MacBook med M1-chip er måske fremtidens laptop

Teknologien har dog udviklet sig meget de seneste år, og ”stikdåsen” som vi kender fra de normale strømstik i huset, har faktisk en lillebror; USB C-hubben, som ganske vist ikke skal tilsluttes 230V, men blot din bærbar, kan sikre dig de ekstra tilslutningsmuligheder, du mangler og flere til.

USB-C hubs er blevet meget bedre

Vi har i flere år haft mulighed for at købe USB-hubs, som har givet ekstra tilslutningsmuligheder. Med de nye USB-C løsninger, er oplevelsen dog blevet langt bedre, end vi har set tidligere.

Hastigheden er markant forøget, og det er f.eks. blevet muligt at oplade ens bærbar via USB-C hubben, såfremt den er tilsluttet ens normale oplader.

Når en skærm tilsluttes via hubben, kræves der desuden mindre af din computer i dag, end der gjorde tidligere. Det skyldes, at de nyeste USB-C løsninger har understøttelse af en ekstra skærm, som kables direkte til din computers hjerne. Førhen var hubbene udstyret med teknologien DisplayLink.

Det skal endelig ikke lyde som, at DisplayLink ikke virker – men det er rart at se, at vi bevæger os fremad.

Markedet for USB-C hubs er blevet markant større, i takt med at flere og flere bærbare kommer med en begrænset mængde tilslutningsmuligheder. Og hvor er det godt, at vi har mulighed for at købe os til lidt ekstra porte, nu producenterne bevæger sig i den måske lidt forkerte retning.

VIDEO: Se dette inden du køber MacBook Pro med M1-chip

Dette skal du vide, når du køber en USB-C hub

Satechis USB-C Multimedie Adapter
Satechis USB-C Multimedie Adapter (Foto: MereMobil.dk)

USB-C hubs kommer dog med meget forskellige indmad. Når du går på jagt efter en USB-C hub i dag, skal du derfor være særligt opmærksom på flere ting.

 • Ønsker du at kunne oplade din bærbare computer med en USB-C hub? Mange ældre USB-C hubs understøtter ikke opladning til computeren. Dermed skal du pludselig bruge et ekstra stik i computeren, såfremt den samtidig skal oplades.
 • Vil du tilslutte en ekstern skærm, kan det være en fordel at undersøge om din bærbare computer understøtter Thunderbolt 3 – eller er først med den nyeste udgave af USB-C standarden. Med det får du nemlig mulighed for at tilslutte en skærm, uden din computer skal gøre ekstra arbejde.
 • Mange lidt større USB-C hubs kommer med flere skærmtilslutningsmuligheder, men flere af disse understøtter dog kun en enkelt skærm tilsluttet. Du skal altså være særligt opmærksom på hvilken du køber, hvis du ønsker at tilslutte mere end en enkelt skærm. Disse koster oftest mere, og stiller desuden ekstra krav til din computer – den nye MacBook Air med M1-chip understøtter f.eks. kun en enkelt ekstra skærm, via et enkelt stik. Dette skyldes at computeren ikke understøtter MST – også kendt som multi-stream.
 • Ønsker du at spare, så pas på. Det er svært at vide om du har fundet en gammel og måske forældet USB-C hub, fremfor en moderne og hurtig. Er du ikke opmærksom, kan du risikere at USB-C hubben ikke er tilstrækkelig hurtig når du f.eks. skal overføre filer. I værste fald kan du derfor risikere at skulle vente længere tid, selvom dit eksterne udstyr måske reelt kunne yde en højere hastighed.
 • Du kan finde mange USB-C hubs med netværksstik, men vil du have, at det gør en reel forskel i hverdagen, skal du huske at finde en USB-C hub hvis netværksstik understøtter én Gigabit – og ikke de ældre 100 Mbit.

Find hubben som passer til dit behov

Mange producenter har valgt at tage USB-C hubben ind i deres sortiment. Det betyder også, at det er vanskeligt at tage det rigtige valg, nu de alle ligner hinanden helt eller delvist.

Man fristes næsten til at tro, at indmaden kunne være den samme, ved mange af produkterne. Om det reelt er tilfældet, undlader jeg at grave dybere i. I stedet flytter vi nu fokus hen mod en enkelt producent i branchen.

Satechi har et stort udvalg af USB-C hubs, der alle tilbyder forskellige tilslutningsmuligheder. Sagt med andre ord bliver det ikke nødvendigvis nemmere ved, at man indsnævrer feltet af kandidater til en enkelt producents udvalg. Det er derfor afgørende, at du beslutter med dig selv, hvad du reelt har behov for, i din USB-C hub.

Jeg har kigget nærmere på Satechis TYPE-C Multimedie Adapter, som tilbyder et hav af muligheder. Selv dig med lidt større krav vil hurtigt opdage, at man kan komme rigtigt langt med denne hub.

Der er meget at sige om lige netop denne hub, men for at gøre mængden overskuelig, har jeg forsøgt at koge det lidt ned.

Vi har tidligere gjort os erfaring med andre produkter indenfor USB-hub markedet. Satechis TYPE-C Multimedie Adapter er stillet til rådighed af Tabletcovers.dk, hvilket gjorde det muligt at afprøve produktets stærke og svage sider samt skrive denne guide. Yderligere information om produktet kan findes på producentens hjemmeside, hvor der desuden findes mange anmeldelser af produktet.

5 ting du skal vide om Satechi USB-C hub

Satechis USB-C Multimedie Adapter
Satechis TYPE-C Multimedie Adapter på MacBook Air M1 (Foto: MereMobil.dk)
 • Uanset mængden af USB-porte du har behov for, burde du være dækket ind. Der findes 3 stk. USB 3.0-porte i denne hub. Her kan du tilslutte en ekstern harddisk, en kombineret mus- og tastatur-modtager, og stadig have en port ledig til f.eks. en printer, en USB flash-disk eller hvad der nu er krævet i netop din situation.
 • Din USB-C oplader kan tilsluttes denne hub. Det er særligt nyttigt ved de nyeste bærbare som f.eks. MacBook Air M1, hvor man begrænses til USB-C porte. Hubben kan klare helt op til 49 watt opladning, såfremt din bærbare computer understøtter dette (Se efter om din bærbare computer, er kompatibel med USB-C PD 2.0).
 • Har du et behov for at overføre billeder fra et digitalkamera eller lignende, har du altid en kortlæser ved hånden. Enheden understøtter endda både SD og Micro-SD hukommelseskort – så en omformer er ikke påkrævet, hvis du skal tilslutte et Micro SD-hukommelseskort.
 • Du får mulighed for at kable din computer til routeren i hjemmet, fremfor at skulle nøjes med det (måske sløve) trådløse internet i dit hjem. Dernæst er hastigheden én Gigabit, så hele din båndbredde kan benyttes via den kablende forbindelse. En anden generel fordel ved at være kablet til internettet er, at dine PING-tider (svartider) oftest er lavere, end hvis du har en trådløs opkobling.
 • Du får mulighed for at tilslutte én enkelt skærm via mange forskellige muligheder. Uanset om du skal koble op til tv’et i stuen, fremvise noget på en projekter, eller benytte en lidt nyere computerskærm, burde du være sikret via HDMI eller Mini DP-porten, helt op til 4K opløsning (4K ved 30Hz).

Har du en nyere stationær computer, kan en USB-C hub også benyttes hertil. Jeg er dog af den opfattelse at de fleste stationære computere, endnu kommer med et bredt nok udvalg af tilslutningsmuligheder. Du skal dog være opmærksom på, at USB-C hubben med al sandsynlighed ikke kan levere strøm til din stationære computer.

5 ting du OGSÅ skal være opmærksom på

Satechis USB-C Multimedie Adapter
Satechis USB-C hub (Foto: MereMobil.dk)
 • Man fristes til at tro, at der kan tilsluttes mere end en enkelt skærm. Dette er også korrekt, men der er tale om en afspejling af det samme billede. Du kan derfor ikke udvide dit skrivebord ud over to ekstra skærme, men dog alligevel vise det samme billede via både HDMI og Mini-DP på samme tid.
 • Designet er moderne og slankt at se på, men husk at aluminium er et hårdt materiale, sammenlignet med plastik. Hvis din bærbare er lavet af f.eks. aluminium, skal du altså passe på, at de ikke ridser hinanden. Designet hjælper dog med at fjerne varme fra hubben.
 • Selvom hubben understøtter op til 1 Gigabit, skal du altid huske at din egen computer sætter begrænsningen. Det er ikke unormalt at f.eks. en MacBook Air M1 mangler de sidste kræfter, for at udnytte hubbens fulde potentiale. Vi så dog kun godt 10 procents tabt, sammenlignet med en stationær computer med 1 Gigabit kablet forbindelse.
 • Når prisen er i den høje ende, får man lyst til at ønske sig endnu mere. Det havde været rart at se en ekstra USB-C port i USB-hubben, med USB-C’s fulde potentiale, men nu vokser træerne jo ikke ind i himlen. Oftest ses denne ekstra tilslutningsmulighed dog kun ved det vi kender som en USB-C dock – hvilket er en helt anden snak.
 • Vi oplevede at det var lidt vanskeligt at tilslutte en USB-modtager fra et Jabra-headset, men det lykkedes efter et par forsigtige forsøg. USB-modtageren glider ellers fint ind i andre USB-porte, på en bærbar med USB-A porte. Altså USB-stikket med den velkendte størrelse.

Overordnet er Satechis TYPE-C Multimedie Adapter en glimrende USB-C hub. Den ligger sig tæt op ad konkurrenterne både hvad angår pris og tilslutningsmuligheder.

Jeg håber at du er blevet klogere, efter læsning af denne mini-guide. Skulle du være brændt inde med spørgsmål til netop dette område, er du velkommen til at stille et spørgsmål i vores kommentar-sektion.

Denne guide er skrevet af Tobias Nordahl, den tech-ansvarlige her på MereMobil.dk.

Mere til historien

I dag er det ikke unormalt at finde computerskærme, med en USB-C hub indbygget. Tilslutningsmulighederne er dog oftest begrænset, sammenlignet med en USB-C hub. Er du særligt heldig, kan skærmen også forsyne din bærbare computer med strøm, så du med ét enkelt kabel kan oplade din bærbare computer, alt i mens du har fået udvidet skrivebordet på din computer, med den ekstra skærm.

5 tips til at passe på mobilen i kulden

TIP: Smartphones kan ikke lide vintervejr og kulde. Her får du 5 tips til, hvordan du beskytter mobilen og undgår skader, når vinteren raser.

(mere…)
Sådan aktiverer du Wi-Fi opkald på iPhone og Android

GUIDE: Du kan med fordel bruge Wi-Fi opkald på iPhone, Samsung og andre Android-telefoner. Læs her hvordan du aktiverer Wi-Fi opkald.

(mere…)
Sådan gør du din Facebook-konto mere sikker

GUIDE: Læs her hvordan du aktiverer totrinsbekræftelse på Facebook, så din Facebook-konto bliver mere sikker.

(mere…)
Nej! Google Pixel kører ikke ’ren Android’

BAGGRUND: Arghhh.... Google ændrer på Android i Pixel-telefonerne.

(mere…)
iPhone 15: Her er en stribe “hemmelige” funktioner

TIP: iPhone 15 indeholder funktioner, som du ikke får på andre iPhone-modeller. Her er syv "hemmelige" funktioner.

(mere…)
Sådan tjekker du om din mobil understøtter eSIM

TIP: eSIM er smart og gør, at du på samme telefon kan have to numre. Sådan finder du ud af, om din mobil understøtter eSIM.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram