MacBook Pro 13” M1 test | måske fremtidens power-laptop

TEST: Kom tæt på fordelene og udfordringerne ved Apples nye M1-chipdesign i min test af den M1-baserede MacBook Pro – Apple MacBook Pro (2020) M1.

MacBook Pro 13-tommer, M1-2020
Apple MacBook Pro (2020) 13-tommer med Apple Silicon M1-processor (Foto: MereMobil.dk)

En MacBook er ikke længere en MacBook. Apple har annonceret, at de over de kommende to år vil udfase brugen af processorer fra Intel. I stedet introducerer Apple nye kombinerede processorer og chipsets udviklet i deres egen afdeling Apple Silicon.

De første processorer til computere fra Apple Silicon findes i MacBook Air, MacBook Pro og Mac Mini. Jeg har i første omgang kastet mig over MacBook Pro 13-tommer.

Apple vil tage kontrollen over computeren med M1-chippen

Min test af Apple MacBook Pro (2020) M1 kommer primært til at fokusere på den nye processor og de fordele denne giver, men jeg ser også på hvor der er problemer.

I denne anmeldelse af Apple MacBook Pro (2020) M1 får du svaret på, om det er for tidligt at købe en MacBook baseret på Apple Silicon.

Virkelig en fed skærm og et godt tastatur

Så snart du åbner låget, er computeren klar. Den vågner hurtigere fra standby end nogen anden computer jeg har prøvet og skærmen står klar og tydelig. Med en opløsning på 2.560 x 1.600 pixels får du en fed skærmoplevelse og funktionen True Tone, der tilpasser hvidbalancen efter omgivelserne, går MacBook Pro rar for øjnene at arbejde med.

Tastaturet er af Magic Keyboard typen og ikke den udskælte med butterfly-mekanisme. Jeg skriver hurtigt og præcist på tasterne og den velfungerende Touch Pad gør, at du aldrig får behov for en mus ved siden af.

I forhold til en 13-tommer MacBook Pro fra 2013, er der sket noget positivt med vægt, størrelse og tykkelse. Den nyeste udgaven har slanket sig på alle leder og kanter. Faktisk vejer den kun 1,4 kilo – det er kun 100 gram mere end den nyeste MacBook Air.

I kraft af den mindre strømslugende processorteknologi (og batteriet naturligvis) er dette den MacBook nogensinde med den længste batteritid. På papiret taler vi om op til 17 timers internet-brug eller 20 timers videoafspilning – op til 10 timer mere end på foregående modeller. Det er imponerende.

Har du brug for mange eksterne kablede enheder, så læg mærke til, at du kun får to USB-C baserede porte. Derfor kan du få behov for en fordeler, som desværre er ekstraudstyr. Da det også er USB-C-porten man bruger til opladning, er der således kun én port tilbage, når strømmen er tilsluttet.

Dette skal du vide om M1-processoren

M1-processoren benytter de samme principper, som kendes fra processorerne i iPhone og iPad.

Lad mig prøve at forklare, uden det bliver alt for nørdteknisk, hvad forskellen er på Intel og Apple Silicon M1.

En traditionel Intel-processor er en chip, der i meget høj hastighed kan udregne rigtigt mange komplicerede regnestykker. Processoren (CPU) er afhængig af en grafikprocessor (GPU), der kan håndtere det du ser på skærmen og lave regnestykker på grafikken.

Dernæst skal der være noget hukommelse (RAM) og forskellige input- og output interfaces, så du skal bruge mus, tastatur, USB-tilslutninger osv.

Det Apples udviklere har gjort med M1 er at samle regnestykkerne, grafikken, tilslutninger, hukommelse og en masse andet i én samlet mikroskopisk chipenhed.

Gevinsten er en kraftig og hurtig processorenhed, der udvikler mindre varme og bruger mindre strøm, end andre processorer til bærbare computere.

Ulempen er, at Apple river fundamentet væk for alle de programmer på computeren du kender, der skal skrives om ”i et nyt sprog” for at kunne ”tale” med den nye processor. Et Mac-computerprogram til en Intel-baseret computer kan således ikke køre på en M1-baseret.

Hvad så med de Mac-programmer du bruger – virker de?

MacBook Pro 13-tommer, M1-2020
Ikke alle programmer fungerer uden problemer med Apple MacBook Pro (2020) M1 (Foto: MereMobil.dk)

Apple er godt klar over, at de ikke kan lancere en computer, der ikke afvikler de programmer, som kunderne benytter. Det svarer til at købe en smartphone uden adgang til Googles programmer, tjenester og de apps, du kender.

De største programleverandører har i lang tid været forberedt på Apples skifte fra Intel til Apple Silicon. Derfor arbejder softwarevirksomheder som Adobe og Microsoft på højtryk for at skabe M1-kompatible versioner af Adobe Photoshop, Premiere Pro, Audition, Microsoft Outlook, Word, Excel og mange andre.

Dette kan kunderne jo ikke vente på. Derfor har macOS Big Sur udbygget en funktion kaldet Rosetta 2, der er en slags tolk. Rosetta 2 oversætter i realtid et Intel-baseret program til M1-sprog. Resultatet er, at rigtigt mange programmer allerede i dag kører uden problemer på en M1-baseret Mac.

Til dagligt bruger jeg Microsoft Word, Excel, OneDrive med Sharepoint synkronisering, Teams og To Do, der alle fungerer uden problemer. Slack, Facebook Messenger og WhatsApp virker også glimrende.

Selvom et program som Microsoft Word kører via oversætteren Rosetta 2, mærker jeg ingen hastighedsforringelse.

Hvis et givent program fungerer med M1, så kører det oftest rigtigt hurtigt – nogle gange hurtigere og bedre end på en tilsvarende computer baseret på Intel.

Rosetta 2 er en komponent i macOS Big Sur. Det kræver ingen opsætning. Du installerer bare programmet som normalt hvorefter macOS selv finder ud af, hvordan det skal afvikles.

Men der ER problemer. Mens Adobe Audition, som jeg benytter til produktionen af min podcast, ikke har fejl, så har jeg set Adobe Photoshop styrte, men jeg har også oplevet Photoshop virke uden fejl. Det er lidt underligt.

Det er vigtigt, inden du køber denne computer, at du laver en del research på nettet, så du fra flere sider får bekræftet om dine core-apps vil fungere. Det er jo ærgerligt at være afhængig af vigtige programmer og alt for sent opdage, at de ikke fungerer optimalt. Her er det ikke nok at vide, at f.eks. Adobe ”arbejder på en løsning”, hvis det forhindrer dig i at udføre dit arbejde.

OVERBLIK: Disse programmer fungerer med M1-Macs

Her er gevinsten ved M1

Programmer som er native M1-klar er uhyggeligt effektive og meget MEGET hurtige.

Den nye Safari-browser er lynende hurtig og indlæser næsten sider inden du har trykket enter. Google har allerede frigivet en M1-version af Chrome. Denne er hurtigere end den tilsvarende Intel-baserede Chrome-browser til den væsentligt kraftigere iMac 27”-computer.

Når du installerer macOS Big Sur på nuværende Intel-Macs vil du opleve, at macOS-systemet i sig selv er blevet hurtigere og mere effektiv, men på denne MacBook Pro 13” glider alt i systemet endnu bedre; som en varm kniv i smør – altså bedre end på en Intel-baseret.

Systemet er ganske simpelt mere responsivt.

Jeg er ikke i tvivl om, at når først programudviklerne får opdateret deres apps til M1-chippen, så står du med en lille computer, hvor kræfterne og potentialet for alvor forløses. Også i en sådan grad, at andre chipproducenter som Intel burde indkalde til krisemøde.

Her viser M1-processoren for alvor tænder

Final Cut Pro på MacBook Pro 13-tommer, M1-2020 (
Final Cut Pro på MacBook Pro 13-tommer, M1-2020. Det er overraskende, hvor vildt godt det kører – trods 8 GB RAM. Jeg mærkede slet ikke, at det ikke var den store fuld-fede Intel iMac jeg redigerede på. (Foto: MereMobil.dk)

Det jeg var mest spændt på var, om Apple Silicons første processor til Mac rent faktisk kunne noget, når det kom til andet end bare Word og Safari.

Jeg flyttede derfor nogle videoprojekter til den nye native version af Final Cut Pro. Det skal siges, at jeg flyttede fra en 27” iMac med Intel Core i7-processor og 32 GB RAM.

VIDEO: Derfor synes jeg at iMac 27″ 2020 er fantastisk

Du skal virkelig have en dårlig dag for ikke at blive imponeret. Jeg kunne redigere i fuldt ud samme hastighed som på iMac. Nogle instruktioner gik endda væsentlig hurtigere.

Den største udfordring for selv min iMac er beregning af videostabilisering og colourgrading – det går ikke langsomt på iMac, men på den nye MacBook er disse instruktioner hurtigere og mere effektive.

Mine projekter består af videoer i Fuld HD-opløsning (1.920 x 1.080 pixels) med 25 fps og en bitrate på 15,4 Mb/s. Det er altså hverken 4K eller 8K. Alligevel kan projekterne godt være udfordrende at sidde med, særligt når der begynder at komme mange lag og elementer i produktionen.

Dette første gang, at jeg har kunne redigere videoindslag på en MacBook uden dedikeret grafikkort, hvilket hidtil har været forbeholdt den største 15-tommer samt den store 16-tommer MacBook. Det siger lidt om, at der er mange kræfter i selv denne lille computer.

Jeg har set nogle demoer af vektorgrafik med tusindevis af stumper samt behandling af meget store tiff-filer på adskillelige gigabyte, der har imponeret mig. Selvom demoerne er udvalgt til at performe godt, så er der ingen tvivl om, at potentialet er stort.

Du kan se benchmarkmålingerne herunder.

GB 1 CoreGB 2 CoreGB OpenCL
MacBook Pro 13″, M11.7237.20619.221
iMac 27″ 2020 (Intel Core i7)1.2568.27940.527
GB = GeekBench 5

Hvorfor skal du købe en M1-Mac?

MacBook Pro 13-tommer, M1-2020
MacBook Pro 13-tommer, M1-2020 har Touch Bar og Touch ID (Foto: MereMobil.dk)

Af en første generation at være, så er MacBook Pro 13-tommer (M1) en virkelig fed computer. Den effektivitet der ligger i det nye chipset er imponerende og sammen med et lavere strømforbrug får du mindre varmeudvikling. Mindre varme betyder også mindre behov for køling og jeg har end ikke under videoredigering hørt noget til køleren i computeren.

Denne computer er ikke for alle. Den er for dem, som ved lidt om computere og for dem som vil bruge tiden på at tjekke op, om alt de skal bruge i hverdagen virker. Det er ikke en fuldstændig out-of-the-box oplevelse, da der VIL være udfordringer ved nogle programmer.

Du skal også vide, at programmer eller apps der kører i en browser, webapps, fungerer rigtigt godt. Kører du, eksempelvis som jeg, Microsoft Outlook i browseren vil du opdage, hvor effektivt og hurtigt applikationen afvikles.

Skulle en forbruger, som ikke er specielt teknisk alligevel købe denne computer, vil de et langt stykke hen ad vej have en oplevelse af en bærbar, som bare kører rigtigt fedt. Men der vil fra tid til anden her i opstartsfasen være nogle programmer, der driller.

En ekstra fordel ved M1-processoren er, at den kan køre iPhone- og iPad-apps på Mac-computeren. Det virker dog ikke helt stabilt med alle apps og nogle apps kan jeg slet ikke finde i App Store. Også dette bliver bedre over tid. Idéen er nemlig, at apps skal være universelle og kunne køre cross-platform. Det var en strategi Microsoft i deres smartphone-dage forfulgte uden held. Nu må vi se om Apple gør det bedre. Svaret får vi over tid.

Læg også mærke til, at RAM er integreret sammen med processoren og kan derfor ikke opgraderes efter købet.

Jeg har prøvet at køre Apple MacBook Pro (2020) M1 med en ekstern 4K-Lenovo monitor via USB-C. Her oplevede jeg, at hvis computeren gik i dvale, så kunne jeg ikke vække den igen uden at tage den fra monitoren, slukke skærmen og tilslutte igen. Dette ses også jævnligt som et problem med Intel-baserede MacBooks, men på den nye M1-version er det langt mere udtalt da det sker HVER gang.

Konklusion: Apple er godt på vej – men det bliver vildere endnu

Dette er den vildeste MacBook jeg hidtil har prøvet. M1-processoren er et friskt pust og jeg tør slet ikke tænke på hvilke muligheder det giver, når anden og tredje generation lander. Hvad sker der ikke, når en iMac med god plads til enten passiv eller aktiv køling får et chipset fra Apple Silicon?

Den endnu mere flydende brugeroplevelse i styresystemet, den vanvittigt hurtige Safari-browser og imponerende kræfter i Final Cut Pro står tilbage som noget af det fedeste.

Det er også godt tænkt, at systemet selv forsøger at ”oversætte” Intel-baserede programmer til M1-afvikling. Fedt at du ikke som bruger skal tænke på en masse indstillinger, men blot kan starte programmet som du plejer.

Nu venter jeg bare på at de forskellige apps udgives i native-versioner, der er optimeret til M1-processoren. Dette vil løfte computeren til nye højder.

Det med at kunne køre iPhone-apps på Mac er for mig en mindre detalje. Jeg har aldrig tænkt, at det var et behov, jeg havde.

Apple MacBook 13-tommer er som nævnt ikke for alle, men den giver et spændende glimt af en nær fremtid, hvor Intel-baserede computere er fortid hos Apple. Chipsets fra Apple Silicon kan være med til at revitalisere markedet for laptop- og desktopcomputere, der er blevet mindre og mindre nødvendige i takt med, at vores tablets og smartphones er blevet større og kraftigere.

Til en pris på 11.199 kroner får du en computer, der vil fungere fedt og hurtigt langt ud i fremtiden. Med tiden vil den blive bedre i kraft af, at flere af dine programmer udgives i nye versioner tilpasset processoren. Der er mere fremtid i denne MacBook Pro end en af dem baseret på Intels chipset.

M1 MacBook Pro 13-tommer fortjener fuldt ud 5 ud af 6 stjerner.

Det er en fantastisk bærbar, men ligesom Microsoft i sin tid (og Huawei i nyere tid) kæmper med app-kompatibiliteten, så gør Apple det også i dette stadie. Derfor kan den ikke snige sig op på en topkarakter, men det bliver interessant at følge udviklingen på de kommende modeller.

Aktuelle priser på Apple MacBook Pro (2020) M1

Herunder kan du se dagspriserne på Apple MacBook Pro (2020) M1 med 256 GB SSD og 8 GB RAM, der er den konfiguation jeg har testet.

Vi henter priserne. Vent venligst ⏳

Indlæses priserne ikke?
Klik her for at ændre dit samtykke

Vælg "Accepter alle", klik på "Gem og luk" og genindlæs siden, hvis der fortsat intet sker.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

 • M1-native programmer kører vanvittigt effektivt
 • Brugerflade og styresystem er trods 8 GB RAM meget responsiv
 • Mange, men ikke alle, kendte programmer fungerer
 • Lavt strømforbrug og stort set ingen støj fra køleren
 • Lækker skærm, god touchpad og virkeligt god tastatur
 • 3.5 mm. jackstik til hovedtelefoner

Lidt at tænke over

 • Tjek op på om de programmer du er afhængig af fungerer
 • Kun to USB-C porte – med oplader tilsluttet har ud kun én ledig
 • Ingen touch-skærm
 • RAM kan ikke opgraderes efter købet
 • Ved brug af ekstern monitor er computeren svær at vække fra dvale

Mere til historien

Apple har også lanceret en ny MacBook Air med M1-chip, der er væsentligt kraftigere end tidligere MacBook Air-computere. M1-MacBook Air har passiv køling og derfor ingen bevægelige dele.

Apple MacBook Pro (2020) M1
Apple også på vej med en smartring

Samsung er på vej med deres Galaxy Ring. Nu forlyder det, at Apple arbejder på en ”Apple Ring”.

(mere…)
Apple fordobler batterilevetiden på iPhone

Løftet om hvor længe et iPhone-batteri kan holde sig i topform ændres nu.

(mere…)
Nye farver til iPhone 16 Pro

Den næste generation af iPhone 16 Pro-modellerne ventes, at komme i nye farver. Se dem her.

(mere…)
OnePlus 12R er måske den perfekte budget-telefon i 2024

VIDEO: Du vil have en billig Android-smartphone, der stadig er rigtig god? Se min test af OnePlus 12R her.

(mere…)
Apple Vision Pro ejere fortryder køb – her er årsagen

Det dyre mixed reality-headset, Apple Vision Pro, returneres i stor stil af de amerikanske forbrugere. 

(mere…)
Samsung får tilladelse for snuden af Apple

Er Samsung foran Apple i kapløbet om nye funktioner i deres smartwatches?

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
11 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram