Apple vil tage kontrollen over computeren med M1-chippen

Men den nye computer-chip M1 vil Apple nu tage kontrollen over både software og hardware i Mac-computeren. Gevinsten er kraftigere ydelse og lavere strømforbrug.

Apple Silicon M1
Apple Silicon M1-chippen i overblik (Foto: Apple / MereMobil.dk)

Noget af hemmeligheden bag iPhone har siden 2007 været Apples fuldstændige kontrol over styresystemet og hardwaren. Da iPhone kom ud var dens oplevede performance langt bedre end konkurrenterne på daværende tidspunkt, fordi Apple sad på software- såvel som hardwareplatformen. Over tid har konkurrenterne halet ind og Android-telefoner har i dag fremragende performance.

På PC’erne har det altid været anderledes. Her kunne Apple udelukkende bygge sine apps og styresystemer på hardware, de selv havde valgt, men ikke designet. Der har bestemt ikke være noget at udsætte på Intel-platformen i en Mac-computer, men Apple har bare ikke haft kontrollen over hardwaren, i samme grad som de har på iPhone og iPad med iOS og deres egenudviklede chipsets.

Alt dette ændrer Apples nyudviklede chipset M1 på.

Flydende som varmt smør

På en Mac med Apple M1-chippen åbner programmerne væsentligt hurtigere, end man hidtil har set på macOS-platformen. Næsten øjeblkkeligt, lyder det fra Apple. Samtidigt har Apple været i stand til at gøre en MacBook Air eller MacBook Pro i stand til at vågne fra sleep-mode lige så hurtigt som det ses på iPhone og iPad.

Når systemet macOS Big Sur betjenes, vil du opleve, at alt er lige så flydende som varmt smør. Det gælder i styresystemet såvel som i programmer, der er udgivet i native versioner til M1.

Selv programmer, der endnu ikke er M1-optimeret og stadig afhængige af Intel-platformen, kører bedre på denne chip. For det kan faktisk lade gøre, fortalte Apple ved præsentationen af M1.

Dine nuværende Mac-programmer kører også på M1

Apples udflytning fra Intel-platformen skaber naturligt nok bekymring hos køberne; vil mine nuværende programmer stadig fungere på de nye Mac-computere?

Svaret er ja! Nuværende Intel-baserede programmer, der ikke er udgivet til M1-chippen kan kører via en emulator kaldet Rosetta 2. Apple fortalte, at mange af disse programmer kører bedre i Rosetta 2 end programmerne gør på nuværende Mac-computere.

Fra lanceringen er alle Apples egne Mac-programmer designet til M1 og udnytter dens performance, men også store firmaer som Adobe og Microsoft har meldt sig klar til M1. Adobe er allerede nu parat til at frigive Lightroom til macOS Big Sur baseret på M1.

Kraftigere ydelse ved lavere batteriforbrug

I de nuværende Intel CPU-designs er chippen afhængig af at kommunikere med en masse andre komponenter på bundkortet. Dette ændrer M1-chippen også på. Her samles langt flere dele under den samme “chip-hat”. Det er med til at forbedre ydelsen.

Faktisk har Apples chipdesignere været i stand til at trække så meget ekstra ydelse ud af denne 5nm-chip, at den slår de aktuelt bedste Intel-baserede laptop-CPU’er. Det gælder på processorkraft, grafikydelse og maskinlæring.

En anden og måske større gevinst for brugerne er, at det nye design udvikler mindre varme og bruger mindre strøm. På de bærbare Mac-computere giver det deres et væsentligt løft i batteritiden.

Du kan læse mere om Apple M1 her.

M1 kommer på markedet dette efterår

De første computere med med Apple Silicons første SoC (System on a Chip) kan købes dette efterår. Den nye version af macOS, kaldet Big Sur, bliver tilgængelig til download den 12. november 2020.

Herunder kan du se de nye computere med M1-chippen, som er på vej.

  • 13″ MacBook Pro fra 11.199 kroner
  • MacBook Air fra 8.699 kroner
  • Mac Mini fra 6.199 kroner

Alle Mac-computere kan forudbestilles nu og leveres fra den 17. november 2020.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Den nye kraftige ydelse som Apple lover i macOS Big Sur forløses med Apple M1-chippen, men macOS Big Sur kommer også som en opdatering til de nuværende Intel-baserede Mac-computere.

Apple Vision Pro: Så mange enheder bliver klar

RYGTE: Noget tyder på, at Apple Vision Pro bliver tilgængeligt i ret mange eksemplarer - set i forhold til prisen.

(mere…)
Touch ID vender ikke tilbage til iPhone

RYGTE: Det lader til, at Touch ID ikke vender tilbage til iPhone i hvert fald ikke, som vi kender den.

(mere…)
Hemmelig aftale mellem Google og Spotify er afsløret

Retsagen mellen Epic Games og Google har afsløret, at Google har indgået en indtil nu hemmelig aftale med Spotify.

(mere…)
Apple Vision Pro kommer til marts

RYGTE: Det ventes at Apple Vision Pro er klar til marts 2024.

(mere…)
Apple og Disney stopper reklamer på X efter nye vanvidsudtalelser

Elon Musk har påstået kontroversielle ting om jøder. Det har fået flere prominente annoncører til at stoppe annonceringen.

(mere…)
Fik du set den nye M3 MacBook Pro og iMac?

VIDEO: Her er mine første indtryk af M3 MacBook Pro og den nye 24” iMac.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
44 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram