Huawei i ny modvind: Kontrollerer de ansatte

27

Huawei diskriminerer, overvåger og straffer ansatte, afslører en række europæiske medier via lækkede dokumenter og skjulte lydoptagelser.

Huawei domicil i Shenzhen, Kina (Foto: MereMobil.dk)
Huawei domicil i Shenzhen, Kina, hvorfra styringen af medarbejdere over hele verden foregår (Foto: MereMobil.dk)

Et internationalt journalistisk samarbejde afslører, at den kinesiske tech-kæmpe Huawei styrer de ansatte gennem et regime af magt og kontrol.

Ifølge Lyd og billede skriver det tyske medie Netzpolitik, at Huawei diskriminerer ansatte og blander sig i deres privatliv for, at kontrollere og sikre loyalitet over for firmaet.

Afsløringerne bygger på lækkede interne dokumenter og skjulte lydoptagelser, som er analyseret sammen med mediepartnere fra The Signals Network, der blandt andet består af journalister fra britiske The Daily Telegraph, spanske El Mundo, tyske Republik og danske Information.

Et internt dokument viser ifølge Netzpolitik, hvordan Huawei forsøger at forhindre, at kinesiske ansatte slår rødder i udlandet.

– “De, der har fået opholdstilladelse i et EU-land, eller hvis ægtefæller har permanent opholdstilladelse i EU, og dem, der frivilligt har ansøgt om permanent ophold i EU, skal forlade Europa så hurtigt som muligt“, skriver Huawei i dokumentet og tilføjer: “Hvis de ikke følger ordren, vil virksomheden opsige deres ansættelse“.

Huaweis grundlægger og øverste chef, den 76-årige Ren Zhengfei, har en militær baggrund og det er almindeligt kendt, at han leder sin virksomhed som noget nær en militær enhed. Det bekræftes ifølge Netzpolitik, som skriver, at Ren Zhengfei gerne omtaler kulturen i Huawei som “wolf culture”, hvilket kan oversættes som “you kill or be killed”.

Kilder fortæller desuden til Netzpolitik, at Huawei straffer – især – kinesiske medarbejdere for påståede fejl. 

Afstraffelsen sker gerne foran deres kolleger, ligesom der udsendes interne mails med, hvem der ikke har opført sig ordentligt, og hvilke sanktioner der er blevet pålagt dem.

Huawei er ikke den eneste asiatiske techvirksomhed som i disse år bliver rusket grundigt på grund af magtfuldkommenhed.

Arvingen til det sydkoreanske konglomerat Samsung Electronics er for anden gang på fire år blevet dømt i en sag om bestikkelse. Oprindeligt stod Jay Y. Lee ifølge anklageren til 12 års fængsel, men han er sluppet med to og et halvt års fængsel. Læs mere om den sag her.

Også kinesiske Xiaomi er i modvind. Denne gang handler det om påståede forbindelser til det kinesiske militær.

Mere til historien

Huaweis danske kommunikationschef, Tommy Zwicky, sagde midt i december sin stilling op. Opsigelsen kom efter det var kommet frem, at Huawei havde testet software, der blandt andet kunne genkende etniske minoriteter i store menneskemængder. Også den franske fodboldstjerne Antoine Griezmann har vendt Huawei ryggen. Han droppede få dagen inden Tommy Zwickys opsigelse, sit samarbejde med Huawei efter mistanke om, at Huawei deltog i overvågning af muslimer i Vestkina.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
27 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer