Huawei i ny modvind: Kontrollerer de ansatte

Huawei diskriminerer, overvåger og straffer ansatte, afslører en række europæiske medier via lækkede dokumenter og skjulte lydoptagelser.

Huawei domicil i Shenzhen, Kina (Foto: MereMobil.dk)
Huawei domicil i Shenzhen, Kina, hvorfra styringen af medarbejdere over hele verden foregår (Foto: MereMobil.dk)

Et internationalt journalistisk samarbejde afslører, at den kinesiske tech-kæmpe Huawei styrer de ansatte gennem et regime af magt og kontrol.

Ifølge Lyd og billede skriver det tyske medie Netzpolitik, at Huawei diskriminerer ansatte og blander sig i deres privatliv for, at kontrollere og sikre loyalitet over for firmaet.

Afsløringerne bygger på lækkede interne dokumenter og skjulte lydoptagelser, som er analyseret sammen med mediepartnere fra The Signals Network, der blandt andet består af journalister fra britiske The Daily Telegraph, spanske El Mundo, tyske Republik og danske Information.

Et internt dokument viser ifølge Netzpolitik, hvordan Huawei forsøger at forhindre, at kinesiske ansatte slår rødder i udlandet.

– “De, der har fået opholdstilladelse i et EU-land, eller hvis ægtefæller har permanent opholdstilladelse i EU, og dem, der frivilligt har ansøgt om permanent ophold i EU, skal forlade Europa så hurtigt som muligt“, skriver Huawei i dokumentet og tilføjer: “Hvis de ikke følger ordren, vil virksomheden opsige deres ansættelse“.

Huaweis grundlægger og øverste chef, den 76-årige Ren Zhengfei, har en militær baggrund og det er almindeligt kendt, at han leder sin virksomhed som noget nær en militær enhed. Det bekræftes ifølge Netzpolitik, som skriver, at Ren Zhengfei gerne omtaler kulturen i Huawei som “wolf culture”, hvilket kan oversættes som “you kill or be killed”.

Kilder fortæller desuden til Netzpolitik, at Huawei straffer – især – kinesiske medarbejdere for påståede fejl. 

Afstraffelsen sker gerne foran deres kolleger, ligesom der udsendes interne mails med, hvem der ikke har opført sig ordentligt, og hvilke sanktioner der er blevet pålagt dem.

Huawei er ikke den eneste asiatiske techvirksomhed som i disse år bliver rusket grundigt på grund af magtfuldkommenhed.

Arvingen til det sydkoreanske konglomerat Samsung Electronics er for anden gang på fire år blevet dømt i en sag om bestikkelse. Oprindeligt stod Jay Y. Lee ifølge anklageren til 12 års fængsel, men han er sluppet med to og et halvt års fængsel. Læs mere om den sag her.

Også kinesiske Xiaomi er i modvind. Denne gang handler det om påståede forbindelser til det kinesiske militær.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Huaweis danske kommunikationschef, Tommy Zwicky, sagde midt i december sin stilling op. Opsigelsen kom efter det var kommet frem, at Huawei havde testet software, der blandt andet kunne genkende etniske minoriteter i store menneskemængder. Også den franske fodboldstjerne Antoine Griezmann har vendt Huawei ryggen. Han droppede få dagen inden Tommy Zwickys opsigelse, sit samarbejde med Huawei efter mistanke om, at Huawei deltog i overvågning af muslimer i Vestkina.

Huawei har succes på elbilmarkedet

Samarbejdet mellem Seres og Huawei går rigtig godt og de sælger biler som aldrig før på det kinesiske marked.

(mere…)
Huawei overhaler Samsung på foldbare smartphones

Samsung havde førstepladsen i 4. kvartal på markedet for foldbare smartphones, men det ligner at Huawei overhaler i 1. kvartal.

(mere…)
Apple får artige stryg af Huawei

Trods slutspurt på de nyere markeder, vil der forlade færre smartphones fra fabrikkerne i år, vurderer analysefirma.

(mere…)
Hvad har Huawei gang i?

Huawei har på egen hånd skabt telefoner med et 5G-chipset.

(mere…)
Mistanke: Huawei etablerer chipfabrikker med statsstøtte

Brancheorganisation mener, at den blacklistede kinesiske mobil- og teknologigigant Huawei omgår amerikanske sanktioner.

(mere…)
EU lukker Huawei og ZTE ude

Topleder i daværende TDC delte i bogstaveligste forstand seng med kinesisk tech-gigant, skriver velanset amerikansk medie.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
27 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram