Flash-epoke er slut – det samme er Flash-krigen

Android- og iPhone fans har gennem mange år bekriget hinanden med Adobe Flash som omdrejningspunkt. Nu er Flash død… Også på Android.

Adobe Flash
Ved udgangen af 2020 lukkede Adobe for understøttelse af Flash. Den 12. januar 2021 trækkes stikket på alle aktive Flash-komponenter

Adobe har fuldstændig som planlagt lukket supporten for det berømte Flash komponent. Adobe trak stikket på Flash den 31. december 2020.

Fra den 12. januar 2021 blokeres indhold i de Flash-komponenter, der fortsat er aktive.

I starten af 00’erne var mange websites enten baseret fuldt ud på Flash eller havde Flash komponenter i stort omfang kørende.

Eksempelvis blev YouTube tidligere afviklet i Flash, men Google skiftede sidenhen til HTML5 og udfasede Flash.

Selvom Flash ”bare” er et stykke teknologi, var der mange følelser forbundet med det. Dette kom til udtryk i ”kampen” mellem Android- og iPhone-lejrene.

Apple satte ild til internettet

Hverken iPhone i 2007 eller senere iPad understøttede Flash, hvilket gjorde at en del indhold på nettet ikke kunne ses og bruges af iPhone-brugere.

Dengang hånede Android-ejere iPhone-folket fordi de ikke kunne køre Flash, men Apple var stædige. I 2010 udsendte Apples medgrundlægger, nu afdøde Steve Jobs, et åbent brev. Her slog han fast, at Apple aldrig ville tillade Flash på iPhone, iPod Touch og iPad. Det gavnede ikke ligefrem forholdet mellem iPhone og Android lejrene.

I 2009 kom HTC Hero på markedet, der var den første Android-telefon med Flash ud af æsken. HTC Hero havde Flash Lite 3.1.

RETRODengang at HTC Hero var vindermobilen

Steve Jobs slog ned på blandt andet det høje strømforbrug, computere der gik ned og crashede, dårlig performance på mobilenheder, manglen på touch-understøttelse samt sikkerheden.

Da det stod klart, at Adobe Flash aldrig ville blive en mulighed på Apples enheder, vendte også flere desktopbrowsere ryggen til Flash og i 2015 skiftede YouTube fuldt ud til HTML5.

FØLG MIG PÅ INSTAGRAM: Du kan følge mit arbejde med MereMobil.dk samt lidt fra privaten via min åbne Instagram-profil. Du er velkommen til at kigge med og følge mig her.

Flash startede i 1996

Grundstenen til Flash blev sat i 90’erne af FutureSplash. Udviklingen og udbredelsen tog for alvor fart i 1996 da Macromedia opkøbte FutureSplash og omdøbte produktet FutureSplash Animator til Macromedia Flash 1.0. Dengang bestod systemet af to komponenter; Macromedia Flash, der var grafik- og animationsværktøjet samt Macromedia Flash Player, som stod for afviklingen.

Adobe opkøbte Macromedia den 3. december 2005. Opkøbet inkluderede Flash, Dreamweaver, Director/Shockwave, Fireworks og Authorware. To år senere var Adobe klar med deres første udgave kaldet Adobe Flash CS3 Professionel.

I dag er det let at være bagklog. Hvis Adobe havde vidst at Apple kom med iPhone i 2007, og telefonen ville få den succes og udbredelse som tilfældet blev, havde Adobe nok ikke købt Macromedia.

Selvom der kan argumenteres for at Flash fra Adobes opkøb i 2005 til den første Adobe-release i 2007 gik fra at være fremadstormende til en døende teknologi, så skal vi huske, at der dengang ikke var udbredte alternativer til Flash-teknologien.

Nu er det endegyldigt slut. Man kan mene meget om Flash, men jeg synes det er vigtigt at anerkende Flash teknologien for at være en vigtig milepæl i udviklingen af internettet.

LÆS OGSÅ: Flash lukker på Windows 10 senest i juli 2021

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

På Facebook har Flash teknologien været udbredt i forskellige typer af spil. Et af de mere kendte er Farmville, der var baseret på Flash. Efter 11 år på nettet har Zynga annonceret, at porten til Farmville-gården nu lukkes som en direkte konsekvens af Flash-lukningen.

FC Bayern München vil fange fans digitalt

Et nyt samarbejde mellem fodboldklubben FC Bayern München og Adobe vil forsøge at fange de mange fans digitalt.

(mere…)
Adobe: Vi tester netop nu gratis-webversion af Photoshop

Adobe arbejder på en gratisversion af af deres populære fotoredigeringsprogram Photoshop, som netop nu testes i Canada.

(mere…)
Flere Adobe programmer understøtter nu Apple M1-chip

OVERBLIK: Her kan du se, hvilke Adobe-programmer der i juni 2021 understøtter M1-baserede computere fra Apple.

(mere…)
Windows 10 lukker for Flash senest i juli

KORT NYT: Adobe Flash udfases nu i Windows 10.

(mere…)
De første Adobe programmer er klar til Apple M1

Betaudgaver af tre Adobe-programmer er klar til Apple M1-baserede computere.

(mere…)
Photoshop gør det lettere at spore billeder der er … ‘photoshopped’

Adobe udvikler nyt værktøj, der kan spore originalbilledet og fotografen med ophavsretten. En betaudversion af Photoshop er på vej.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram