Mobilen fryser i kulden – 5 tips til vinterbrug af smartphonen

TIP: Din smartphone kan ikke lide vintervejr og kulde. Læs her hvordan du beskytter mobilen og undgår skader, når du bruger den udendørs om vinteren.

iPhone X vinter frost kulde
En kold telefon risikerer at få en kondens/vandskade, hvis den udsættes for store temperaturskift mellem kulde og varme (Foto: MereMobil.dk)

Når kulden og vinteren rammer landet med temperaturer under frysepunktet, er det ikke kun dig som fryser. Det gør din smartphone også. Særligt batteriet lider gevaldigt i kulden.

OBS: Denne artikel findes i en opdateret udgave

Du har måske lagt mærke til, at din telefon pludselig løber tør for strøm, selvom den burde have masser af batteri tilbage. I hvert fald ifølge batteriindikatoren.

Der en logisk forklaring på dine strømproblemer, når det er koldt. Batterierne i mobilerne er af typen lithium. Inde i batterierne sker en kemisk proces, hvor li-ioner flyver rundt og skaber strøm. Bliver batteriet koldt sker dette langsommere og der skabes derfor mindre strøm. Så simpelt er det.

Du kan modvirke denne proces, ved at sørge for, at smartphonen ikke bliver kold. En yderlomme er derfor ikke det mest hensigtsmæssige sted, at opbevare telefonen. Har du en inderlomme, er den tæt på dig og din kropstemperatur. Du kan også lægge telefonen i en ”sovepose” af stof eller lignende.

Bliver dit batteri rigtigt koldt, er det en god idé, at vente med at oplade batteriet til det atter har nået normaltemperaturen. Er batteriet ALT for koldt kan det i værste tilfælde betyde, at batteriet kortsluttes. Heldigvis sker det kun i ekstreme tilfælde.

Du skal passe på kondens-skader, der kan forekomme når mobilen benyttes udenfor i kolde temperaturer og den efterfølgende ligges i en lomme. Det kan også være, at den er ekstrem kold og derefter varmes op indendørs, når du skal tjekke alt det du er gået glip af ude i kulden. Disse skader kan være en dyr fornøjelse og dækkes aldrig af reklamationsretten.

LÆS OGSÅ: Hjælp! Min telefon har fået en fugt- eller væskeskade

Vi har samlet 5 gode råd til, hvordan du passer på din mobil i kulden.

5 kuldetips: Sådan passer du på mobilen i kulden

  1. Opbevar ikke en kold telefon for tæt på huden, da den varme kropstemperatur kan være med til at skabe kondens. Læg derfor hellere mobilen i jakkelommen.
  2. Har du placeret din mobil et koldt sted længe (f.eks. i bilen natten over), så “tø” den langsomt op igen. Dette kan forhindre, at der dannes fugt/kondens.
  3. Sørg for batteriet er ladet helt op inden du går ud i kulden, da frostgraderne aflader batteriet hurtigere end normalt. Ellers medbring en powerbank.
  4. Undersøg hvor lave temperaturer din mobiltelefon er designet til at fungere i. Tjekker du brugsanvisningen, så må Apples iPhone ikke benyttes i frostvejr, mens blandt andet Samsung oplyser, at deres telefoner går ned til -10 grader.
  5. Udsæt ikke telefonen for store temperaturskift. Hold den ”varm”, men ikke for varm. Smartphones og deres batterier kan hverken lide frostvejr eller høj varme. Optimalt skal mobilen opbevares tørt og mellem 10 og 40 grader – altså hverken direkte i solen eller meget koldt sted. Er du på ski, så anbefales en lomme tæt på kroppen – men vær her opmærksom på kondensfaren.

Hvis du er vejrinteresseret, så læs min anmeldelse af Netatmo vejrstationen, der styres fra din smartphone. Denne vejrstation er et absolut must-have for vejrnørder.

LÆS OGSÅ: Sådan tager du flotte mobilbilleder på skiferien

VIND EN POWERBANK ⚡️ Modtag de seneste nyheder i indbakken. Blandt alle tilmeldte finder vi hver måned en vinder af en powerbank fra GreyLime. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst. Læs mere om konkurrencen her.


NOTE: Denne artikel er udgivet i 2018 og opdateret i januar 2021

Mere til historien

Er du på skiferie eller skal du af en anden grund tilbringe meget af dagen udendørs, så sørg for, at slå de ”forbindelser” fra du ikke bruger. Det kan eksempelvis være Wi-Fi eller Bluetooth. Jo færre forbindelser telefonen skal søge på jo mindre strøm bruger den. Det er desuden muligt, at købe covers med ”isolering” i, hvilket kan være en fordel for ude-mennesker. Isolering kan have den bivirkning, at de begrænser mobilsignalerne. Du kan derfor opleve en dårligere mobildækning.

Sådan gennemtvinger du genstart af Apple Watch

TIP: Dit Apple Watch reagerer ikke? Sådan tvinger du en genstart af Apple Watch på 10 sekunder.

(mere…)
Her er 2 billigere alternativer til iPad Pro 2024

GUIDE: Den nye iPad Pro med M4-chip er ikke billig. Derfor har jeg set på 2 billigere alternativer til iPad Pro.

(mere…)
Nyd ferien og sæt din iPhone på SMS-feriesvar

TIP: Sådan sætter du din iPhone på SMS-autosvar, når du holder ferie.

(mere…)
Robotplæneklipper? Her er de ting sælgeren IKKE fortæller dig

GUIDE: Her får du de mest udbredte myter og misforståelser omkring græsklipning og robotplæneklippere. Plus gode råd.

(mere…)
7 gode råd til at vælge den bedste powerbank

GUIDE: Læs her hvordan du finder den bedste powerbank, der kan bruges til både telefoner, computere og tablets.

(mere…)
Kører du på ferie i elbil? Her er de gode råd

TIP: Skal du på kør-selv-ferie i elbil, så læs med her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
15 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram