5 tips til at passe på mobilen i kulden

TIP: Smartphones kan ikke lide vintervejr og kulde. Her får du 5 tips til, hvordan du beskytter mobilen og undgår skader, når vinteren raser.

iPhone X vinter frost kulde
En kold telefon risikerer at få en kondens/vandskade, hvis den udsættes for store temperaturskift mellem kulde og varme (Foto: MereMobil.dk)

Vintervejret har ramt Danmark og temperaturen er kommet under frysepunktet, men det er ikke kun dig, som fryser – det gør din smartphone også.

I kulden har særligt batteriet det svært. Du har måske oplevet, at din telefon pludselig løber tør for strøm, selvom der ellers var ”rigeligt” – i hvert fald ifølge batteriindikatoren.

Batterier i smartphones er af typen lithium. Forklaringen er, at der inden i batterierne sker en kemisk proces, hvor li-ioner flyver rundt og skaber strøm. Når batteriet bliver koldt, så sker denne kemiske proces altså langsommere og der skabes derfor mindre strøm.

Du kan forsøge at modvirke processen ved at sørge for, at din smartphone bliver mindst mulig kold. Du kan f.eks. opbevare mobilen i en inderlomme fremfor en yderlomme. Når smartphonen er tæt på dig og din kropstemperatur, så forsøger du nemlig at forhindre den i at blive alt for hold.

Skulle dit batteri blive rigtig koldt, hvis du har glemt telefonen i f.eks. bilen, så er det en god idé at vente med at oplade batteriet til det igen har opnået normaltemperatur. Et ALT for koldt batteri kan i værste tilfælde betyde, at batteriet kortslutter. Det sker heldigvis kun i yderst ekstreme tilfælde.

Du skal ikke kun passe på at smartphonen bliver for kold. Du skal også passe på, at den ikke først er for kold og så for varm. Det kan nemlig give kondens-skader. Det kan ske enten, hvis den er for kold og kommer i en varm lomme eller hvis den er for kold og du så, når du kommer indenfor, bruger den meget med det samme. Disse skader kan være en dyr fornøjelse og dækkes aldrig af reklamationsretten.

LÆS OGSÅHjælp! Min telefon har fået en fugt- eller væskeskade

Vi har samlet 5 gode råd til, hvordan du passer på din mobil i kulden.

5 kuldetips: Sådan passer du på mobilen i kulden

  1. Opbevar ikke en kold telefon for tæt på huden, da den varme kropstemperatur kan være med til at skabe kondens. Læg derfor hellere mobilen i jakkelommen.
  2. Har du placeret din mobil et koldt sted længe (f.eks. i bilen natten over), så “tø” den langsomt op igen. Dette kan forhindre, at der dannes fugt/kondens.
  3. Sørg for batteriet er ladet helt op inden du går ud i kulden, da frostgraderne aflader batteriet hurtigere end normalt. Ellers medbring en powerbank.
  4. Undersøg hvor lave temperaturer din mobiltelefon er designet til at fungere i. Tjekker du brugsanvisningen, så må Apples iPhone ikke benyttes i frostvejr, mens blandt andet Samsung oplyser, at deres telefoner går ned til -10 grader.
  5. Udsæt ikke telefonen for store temperaturskift. Hold den ”varm”, men ikke for varm. Smartphones og deres batterier kan hverken lide frostvejr eller høj varme. Optimalt skal mobilen opbevares tørt og mellem 10 og 40 grader – altså hverken direkte i solen eller meget koldt sted. Er du på ski, så anbefales en lomme tæt på kroppen – men vær her opmærksom på kondensfaren.

LÆS OGSÅ: Sådan tager du flotte mobilbilleder på skiferien

Mere til historien

Er du på skiferie eller skal du af en anden grund tilbringe meget af dagen udendørs, så sørg for, at slå de ”forbindelser” fra du ikke bruger. Det kan eksempelvis være Wi-Fi eller Bluetooth. Jo færre forbindelser telefonen skal søge på jo mindre strøm bruger den. Det er desuden muligt, at købe covers med ”isolering” i, hvilket kan være en fordel for ude-mennesker. Isolering kan have den bivirkning, at de begrænser mobilsignalerne. Du kan derfor opleve en dårligere mobildækning.

Apple advarer: Lav ikke mormor-tricket

TIP: Apple underkender det gamle trick med at smide en våd telefon i ukogte ris.

(mere…)
Så meget kan du spare ved at skifte til en elbil

TIP: En gennemsnitslig pendler kan spare 14.500 kroner om året ved at køre i en elbil på arbejde fremfor en dieselbil. Beregn selv.

(mere…)
Sådan kommer du i gang med backup i skyen

GUIDE: Du kan let lave backup i skyen. Her er guiden til, hvordan du kommer i gang med at sikre dine data og hvad du skal være opmærksom på.

(mere…)
Igen relevant: Tjek el-priserne på telefonen

TIP: Se dagspriserne på el. Der er penge at spare, hvis du kan planlægge dit brug af strøm.

(mere…)
5 gode grunde til at undgå apps på dit smart-tv

GUIDE: Dit smart-tv er slet ikke så smart, som du tror. Her er 5 grunde til, at fravælge apps på selve tv-skærmen.

(mere…)
SSD-harddisk test- den bedste og hurtigste

GUIDE: En ekstern SSD-harddisk er nødvendig til backup, videoredigering eller store datamængder. Vi har testet og fundet den bedste SSD-harddisk.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram