Nokia Android-TV test | Et godt køb hvor prisen ikke flår dig

TEST: Når pris og kvalitet skal gå hånd i hånd med let betjening og løfter om opdateringer til Android TV, skal du tjekke Nokia Android-TV. Det er et godt køb.

Nokia Android smart-TV test
Nokia Android smart-TV på 58-tommer koster 3.999 kroner vejledende. Det er dog set på nettet ned til 3.499 kroner.

De senere år har jeg haft fornemmelsen af, at fladskærms-TV er blevet noget, som mange gerne vil bruge rigtigt mange penge på. I min optik er det fair nok, hvis du går meget op i sport, film og serier – eller bare bruger mange timer foran skærmen. Jeg er bare typen, der synes, at ens investering skal stå mål med behovet.

I TV-kategorien er min påstand, at mange køber langt over deres behov. Producenterne er lykkedes med de mange salgsfloskler og ord, som forbrugerne ikke forstår. Dette har i nogle sammenhænge været i stand til at skrue priserne op – eller i hvert fald få nogen til at betale mere.

Nu er en gammel TV-kendis efter 25 års pause vendt tilbage til Danmark – Nokia. Missionen er at levere TV-skærme af god kvalitet i forskellige størrelser til en overkommelig pris. Denne mission er lykkedes!

Det er Salling Group, der tror på, at Android-baserede Nokia TV er relevant for danske forbrugere. Foreløbigt har Salling Group langt en ordre på 25 lastbiler fyldt med TV-skærme, der sælges via Bilka og Føtex.

Prisvenligt Nokia Android-TV er landet i Danmark

Velkommen til min test af Nokia Android TV.

Du loves opdateringer af dit Nokia TV

Lad mig starte ved noget af det, som jeg synes er det allerbedste ved Nokia Android smart-TV – platformen Android TV. Android TV udbredt på skærmen fra mange forskellige TV-producenter, men her får du den rene udgave.

Android TV er en udmærket platform for smart-TV-apps og generel styring af et TV, men platformen lider af de samme problemer, som også gør sig gældende på Android til smartphones; producenterne kan simpelthen ikke holde fingrene fra softwaren. De skal snaske den ind i deres egne apps og ”opfindelser”, hvilket i nogen grad er med til at ødelægge oplevelsen af en ellers velfungerende grundplatform.

Hvad værre er, så bliver mange TV glemt af producenten, så snart de rammer butikkerne. Et eksempel på dette er mit eget OLED Android TV fra Sony, der blot er to år gammelt. I levetiden har jeg set én enkelt softwareopdatering og nu er jeg “strandet” tilbage på Android 8.

Må jeg minde om, at TV’et kostede 18.000 kroner i vejledende pris, da det ramte markedet – og i øvrigt stadig lider af fejl, der burde rettes. Når et produkt koster SÅ meget, forventer jeg mere – MEGET mere. Dette gælder ikke kun Sony. Jeg tænker, at mange producenter gør sig skyldige på dette punkt.

Jeg har testet en 58-tommer version af Nokia Android smart-TV (5500A) til en vejledende pris på 3.999 kroner. Denne kører lige nu Android 9, men Android 10 venter ifølge producenten ”så snart som muligt”.

Lige nu er den seneste udgave af Android TV 11, der blev frigivet i september 2020 fra Google. Hvor hurtigt Nokia-skærmene rammer den, vides ikke på nuværende tidspunkt.

Overfor MereMobil.dk fortæller producenten dog, at skærmene vil kunne opdateres indtil Android TV 12.

Den gode nyhed for mig er ikke, om jeg får den nyeste version så snart den frigives. Den gode nyhed er, at producenten lover mig, at mit TV bliver vedligeholdt. Med andre ord: Det er vigtigt for mig ikke at blive glemt som kunde.

Vores venner hos Flatpanels.dk har tidligere skrevet denne artikel, der beskriver, hvor flygtige de forskellige smart-TV platforme rent faktisk er.

Alt kører rigtigt stærkt

TV og set-top bokse der er sløve at navigere rundt i, er noget af det værste jeg ved, når jeg sidder i sofaen. Heldigvis er det ikke tilfældet for dette TV.

Brugerfladen er rigtig hurtig og du kommer smidigt rundt mellem de forskellige apps og menuer.

Som følge af en fornuftig processor, og at producenten ikke har ændret i softwaren, starter apps ret hurtigt. Desuden begynder afspilning i f.eks. TV 2 Play, Netflix, YouSee TV og YouTube hurtigt. Tillige er de forskellige apps smidige, når de betjenes. Det er sådan noget, som beriger ens dagligdag.

Fjernbetjeningen har baggrundsbelyste knapper. Meget cool men ikke en nødvendighed for mig. Heldigvis har fjernbetjeningen andre kvaliteter; knapperne er gode og sidder med passende afstand, de er logisk opbygget og så spiller den sammen med blandt andet Apple TV. Så har du et Apple TV tilsluttet, integrerer boksen nærmest en-til-en med fjernsynet via den samme fjernbetjening. Det er meget bekvemt.

SYSTEMDATA PÅ NOKIA ANDROID TV

 • CPU: ARM CA55 Quad-Core
 • GPU: Mali470 MP3
 • RAM: DDR3: 1.5 GB
 • Hukommelse: eMMC: 8 GB

HVEM STÅR BAG NOKIA TV? Varemærket NOKIA hører hjemme i Finland, men benyttes på TV-skærmen via en licensaftale med firmaet Streamview GmbH, der er baseret i Østrig. Produkter som lanceres via licensaftalerne, skal overholde en række kvalitetskrav fra NOKIA.

Det springende punkt: Billedkvaliteten

Nokia Android smart-TV
Billedkvaliteten er ret fornuftig på Nokia Android-TV. LCD teknologien med LED-belysning har sine svagheder, men i forhold til prisen bliver du ikke skuffet

Hvilket billede skal du forvente på et TV til under 4.000 kroner? Som udgangspunkt ikke det vilde, men her bliver Nokia ekstra spændende.

Du får 4K Ultra UD opløsning (3.840 x 2.160 pixels) samt HDR10- og Dolby Vision-certificering. Teknologien er LCD med LED baggrundsbelysning.

FORSKEL PÅ LED OG LDC: På en LED-baseret skærm kommer baggrundslyset fra LED-dioder, mens baggrundsbelysninger på et LCD-panel kommer fra lysstofrør (CCFL). Den af fordelene ved LED-teknologien er et lavere strømforbrug og at skærmene kan laves tyndere. Når alt kommer til alt er et LED-TV en skærm, der benytter de samme principper som LCD-teknologien.

Som nævnt kommer jeg fra en OLED-skærm. Der er dybt at falde fra OLED til LCD, da teknologierne er meget forskellige. Alligevel må jeg give slip på mine fine fornemmelser og hang til OLED. Skærmen gør det nemlig rigtigt fint.

I starten bemærkede jeg en støvet grå hinde over billedet, der særligt sås ved mørke billeder. Det viste sig, at standardindstillingen er ”for lys”. Derfor lavede jeg i simpel justering af lys og kontrast ud fra en vejledning og et par testbilleder, jeg fandt på nettet. Det løftede billedet til nye højder.

Jeg kan sagtens se, at det er en baggrundsbelyst skærm, men jeg ved også, hvad jeg skal se efter. Ingen i familien har dog beklaget sig. Heller ikke over at dette er en 60 Hz skærm og ikke 100 Hz, som mit eget OLED-TV.

I praksis betyder det, at det ved hurtige panoreringer opleves at billedet ikke er helt flydende. Desuden er der heller ikke softwarebaseret udglatning af bevægelser. Scollbaren på TV 2 News kører dog perfekt.

Skal du være nervøs? Nej bestemt ikke. Hånd- eller fodbolden trækker ikke streger efter sig. Vi er nede i detaljerne.

Jeg bemærkede også, at betragtningsvinklen ikke er nær så god, som på OLED-skærmen fra Sony.

Min vurdering er, at hvis du er en helt almindelig (ikke nørdet) forbruger, behøver du ikke bekymre dig. Billedkvaliteten er god til prisen. Og selvom mit ”gamle” TV har været LANGT dyrere og billedkvaliteten ER bedre, så har jeg ikke behov for at tage Nokia Android smart-TV’et ned fra væggen. Det bliver hængende indtil det skal retur.

Tjek kabler og ophæng

Skærmen hænges op med et standardophæng, der overholder standarden VESA (200×200). Med det ophæng jeg har, er skærmens frontkant 8,5 centimeter fra væggen. Det er 1 centimeter mere end mit Sony TV.

Fladskærme snyder ofte på den designmæssige del. Nogle bryster sig af at have en MEGET tynd skærm, hvilket også er korrekt. Desværre er der så oftest en klods nederst med teknikken i, der gør, at skærmen alligevel hænger og flagrer langt fra væggen.

Hvor tynd skærmen er, er lige meget. Det du skal se efter, er skærmens tykkeste sted, da dette punkt afgør, hvor tæt den kan komme på væggen.

Nokia-skærmen har det problem, at nogle af stikforbindelserne sidder på bagsiden mod væggen. Du skal derfor huske at købe et HDMI-kabel med et 90-graders knæk, da der ellers ikke er plads til kabel og stik.

Skærmen har følgende porte:

 • 3x HDMI med CEC
 • 1x HDMI med ARC og CC
 • Ethernet LAN tilslutning (kablet internetforbindelse)
 • 2x USB 2.0 porte
 • 1x digital lydudgang
 • CI-port
 • Stik til hovedtelefoner

Derudover har skærmen trådløst netværk (Wi-Fi 2.4 + 5 GHz), Bluetooth 4.2 og indbygget Chromecast.

Bemærk at det er HDMI CEC (Consumer Electronics Control) der gør det muligt at betjene eksempelvis et Apple TV med TV’ets fjernbetjening.

Hvis dit TV er tændt i mange timer, vil du også synes om, at energimærkningen er A++.

Lydkvaliteten imponerer ikke, men den gør den i øvrigt ikke i ret mange fladskærms TV. Jeg vil altid anbefale et eksternt lydsystem sammen med dit TV. Jeg har med stor succes testet Nokia-TV’et med Sono Beam og Sonos Arc.

ANMELDELSE: Sonos Arc er soundbaren til dig som vil høre mere

Her skal du vide, at Nokia Android smart-TV ikke har Dolby Atmos og kun supporterer Dolby Digital Plus og DTS. Derfor bør du nok overveje en Sonos Beam, da du alligevel ikke kan udnytte Dolby Atmos funktionaliteten i Sonos Arc.

TALER MED GOOGLE: Du kan søge med din stemme på Nokia Android smart-TV da Google Assistant er indbygget. Der er ikke integration med Apple HomeKit, Samsung SmartThings eller Amazon Alexa.

Konklusion: Du bliver rigtigt tilfreds med Nokia TV’et

Nokia Android smart-TV
Nokia Android smart-TV på 58-tommer kommer med et par fødder i salgspakken. Du kan hænge det op med et standard VESA-beslag på 200×200

Det er svært at købe et godt TV – lige så svært som at købe den rigtige smartphone. Det handler om øjnene, der ser og ørerne der lytter. Nokia Android smart-TV er IKKE det bedste TV på markedet, men det er måske det bedste Android TV til prisen.

Jeg er begejstret for den rene Android TV-platform, integrationen via HDMI med andre enheder, løftet om opdateringer samt hastigheden når skærmen betjenes.

Billedkvaliteten er rigtig fin i forhold til prisen. Den vejledende pris er 3.999 kroner for den testede 55-tommer model, men jeg har siden set det til 3.499 kroner, hvilket bare gør skærmen endnu mere interessant.

Hvis du er film- og sportsentusiast med mange timer hver dag foran skærmen, skal du se i retning af skærme med OLED-teknologi. Hvis du derimod er en mere almindelig streaming- og TV-forbruger, der sætter pris på at tingene bare fungerer, så er Nokia 5500A, som modellen her hedder, et godt køb som du bliver godt tilfreds med.

Jeg håber, at vi i 2021 vil se flere TV med Nokias varemærke på. Særligt håber jeg på OLED-skærme til en skarp pris med ren Android. Om det kommer, må tiden vise.

Nokia Android smart-TV fortjener 5 ud af 6 stjerner og min anbefaling ”GODT KØB”.

Aktuelle priser på Nokia Android TV

Herunder kan du se dagspriserne på 55-tommer udgaven af Nokia Android TV. I anmeldelsen har jeg dog skrevet om 58-tommer versionen.

Vi henter priserne. Vent venligst ⏳

Indlæses priserne ikke?
Klik her for at ændre dit samtykke

Vælg "Accepter alle", klik på "Gem og luk" og genindlæs siden, hvis der fortsat intet sker.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

 • Let at betjene – hurtig i menuerne
 • God fjernbetjening
 • Opdateringer indtil Android TV 12
 • LCD (LED baggrundsbelyst) skærm med fornuftig billedkvalitet
 • Integration med bokse som Apple TV via samme fjernbetjening
 • Android TV-platform med alle de tjenester du har brug for
 • Energimærke A++
 • Fod medfølger
 • Dolby Vision og HDR certificeret
 • Skarp pris

Lidt at tænke over

 • Billedet er ikke 100 % jævnt ved hurtige panoreringer
 • Kan du leve med det ikke er en OLED-skærm?
 • Lydkvaliteten er ikke den fedeste – tænk over soundbar
 • HDMI-stik skal være med 90 graders bøjning, hvis skærmen hænges op

Mere til historien

Jeg har oplevet, at hvis du streamer blandt andet Netflix via Apple TV 4K-boksen, så er billedkvaliteten bedre, end via Netflix appen til Android TV.

Nokia Android TV
TV 2 Play får mere indhold i HDR-kvalitet

Langt de fleste af TV 2 Plays kunder kan modtage 4K HDR, men får det ikke. Ændringer er på vej.

(mere…)
Hørefejl? – Doro HearingBuds giver nye muligheder

TEST: Doro HearingBuds skærer igennem kaos og det højlydte. Og så spiller de bare fremragende.

(mere…)
Lavpris-mobil: Det er jo næsten umuligt at vælge

VIDEO: Jeg har sat to gode lavpris-telefoner i duel. Hvilken er bedst?

(mere…)
Fik du set den nye M3 MacBook Pro og iMac?

VIDEO: Her er mine første indtryk af M3 MacBook Pro og den nye 24” iMac.

(mere…)
Skal du skifte til iMac M3? TEST

TEST: M3-versionen af iMac er superfed, men overgår den M1 iMac? Læs min test af iMac M3 med 24 tommer skærm..

(mere…)
Motorola Edge 40 Neo giver fuld valuta for pengene | TEST
(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram