SmitteStop-app til 20 mio. kroner er måske nyttesløs

Epidemiolog tror ikke på, at den officielle app SmitteStop får den håbede effekt. Knapt en million danskere har downloadet appen.

SmitteStop-app
(Foto: Sundheds- og Ældreminsteriet)

Ifølge Sundhedsministeriet har flere end 960.000 danskere hentet den officielle corona-smitteapp. Men det kan vise sig, at være uden nogen form for nytteværdi.

Christian Wejse, epidemiologi og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital, siger nemlig til Jyllands-Posten, at appen ikke fanger "særligt mange" smittetilfælde. Derfor bør man overveje, hvordan ressourcerne bruges, mener Christian Wejse.

I et opslag på Twitter skriver Sundheds- og Ældreminsteriet, at 960.081 har downloadet appen SmitteStop.

SmitteStop giver mulighed for at give besked om smitterisiko til personer, som man har været tæt på, men som du ikke kender, for eksempel i offentlig transport eller på restaurant.

Sundhedsministeriet konstaterer i samme tweet, at "299 borgere, som er er blevet smittet med corona, har sendt en besked ud til kontakter via appen".

Det er ikke mange set i lyset af antallet af downloads og de seneste dages spredning af covid-19 i Aarhus, Nyborg, Silkeborg, Odder, Horsens, Skanderborg og Favrskov kommuner.

- "Jeg tror desværre, at det stigende antal smittede kan være et udtryk for, at smitteopsporingen ikke har været helt godt nok," siger Christian Wejse til Jyllands-Posten. Han tilføjer, at der må være nogle, man ikke har fanget, siden smitten bliver ved med at køre. 

- "Jeg kan konstatere, at hvis der er flere og flere tilfælde, må der være nogen, som er smittet af nogle, der ikke er fanget til trods for, at Styrelsen for Patientsikkerhed har lavet smitteopsporing," siger epidemiologen til Jyllands-Posten.

Flere skal hente appen

I opslaget på Twitter opfordrer Sundshedsministeriet borgerne til aktivt at anvende den downloadede app: "Jo flere, som anvender appen aktivt, jo bedre et værktøj bliver den til smitteopsporing".

Appen er udviklet i et samarbejde mellem Sundheds- og Ældreministeriet, Styrelsen for Patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen, Digitaliseringsstyrelsen, Statens Serum Institut og Netcompany. Appen koster alene i 2020 inklusive udvikling og drift, 20 millioner kroner.

SmitteStop bruger Bluetooth-teknologi til at fastslå om man har været tæt på en smittet person. Bluetooth er blot ikke en anvendelig metode til sikkert at fastslå en afstand eller en kontakt. Det mener datalog Henrik Kramselund Jereminsen. Han siger, at selv i et lukket laboratoriemiljø, er Bluetooth ikke en specielt god teknologi. Du kan høre mere i vores podcast, episode #74, eller i afspilleren herunder. Indslaget starter ved 20:38 minutter.

Mere til historien

Antallet af coronasmittede personer er i løbet af den seneste uges tid øget med en million til i alt over 20 millioner, viser en opgørelse fra det amerikanske Johns Hopkins University. Lidt over 12,2 millioner er erklæret raske igen, men virussygdommen har kostet næsten 734.000 mennesker livet.

Too Good To Go hitter i krisetiden

Stigende priser på alt fra energi, brændstof og madvarer har betydning for, at appen Too Good To Go er en af de mest downloadede i år.

(mere…)
Prisen på apps stiger i App Store

Apple sætter prisen op på apps i App Store. Prisstigningen sker pr. 5. oktober 2022 og gælder også in-app køb.

(mere…)
Send billeder og videoer til Frameo fotorammer

Fotorammen fra Frameo kan vise billeder, som bliver sendt til den fra telefonen, selvom mobilen er flere hundrede kilometer væk.

(mere…)
Cyklusapps giver private oplysninger videre

Mange kvinder gør brug af cyklusapps. Nye undersøgelser viser, at flere cyklusapps deler private oplysninger vidt og bredt.

(mere…)
Pas på disse apps i Google Play

Sikkerhedsfirmaet Bitdefender har fundet 35 apps i Google Play, som du ikke må downloade. Læs her og bliv klogere på hvad skade de kan gøre.

(mere…)
Hver femte bekæmper madspild via apps

Stigende priser er måske grunden til, at danskerne i stigende grad bruger madspilds-apps til sig. Nu er de unge kommet med på vognen.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
25 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram