Dine beskeder på Facebook Messenger kan læses af andre

SIKKERHED: Rammes Facebook Messenger af et datalæk, kan alle dine beskeder og samtaler ende på nettet. WhatsApp kan være et alternativ.

Chatservices
Beskeder sendt via Messenger kan ende ude på nettet, hvis Facebook rammes af en sikkerhedsbrist. Heller ikke SMS er sikkert at anvende. En service som WhatsApp er derimod krypteret hele vejen igennem (Foto: Alok Sharma)

Hvis du, ligesom jeg, er storforbruger af Facebook Messenger, er det måske tid til at tænke over alternative beskedplatforme. Beskederne på Messenger er nemlig ikke mere sikre, end indholdet i et ulåst pengeskab.

Godt nok har Messenger netop fået beskyttelse via FaceID på iOS-platformen, men det ændrer ikke ved den bagvedliggende struktur i Messenger. Ifølge Forbes lider Facebook Messenger af seriøse sikkerhedsproblemer, som ikke er lette for Facebook at løse.

Ifølge Facebook tilføjer App Lock i iOS endnu et lag af sikkerhed til dine private beskeder, hvor det er sværere for uvedkommende at kigge med. Det er beklageligvis kun en lille del af historien.

En journalist på Forbes, der beskæftiger sig med sikkerhed, skriver, at App Lock svarer til, at en bank sætter en ekstra lås på hoveddøren, men lader pengeskabet stå pivåbent.

Alle kan i princippet læse med

Problemet er, at Messenger-beskederne ikke er krypterede. Der mangler simpelthen ”end-to-end”-kryptering. For at imødegå dette har Facebook tidligere introduceret ”hemmelige samtaler”. Disse skal brugerne dog aktivere manuelt og det fungerer ikke for gruppesamtaler.

Ifølge Forbes kan det tage flere år inden Facebook har implementeret end-to-end kryptering i hele appen. Indtil det sker bør du overveje et alternativ, skriver mediet.

- ”I modsætning til hvad mange tror, er indholdet i beskeder på Messenger ikke personligt. Dine beskeder ligger helt åbne, hvilket gør dem åbne for misbrug, hvis de falder i de forkerte hænder,” siger guru i cybersikkerhed, Jack Moore fra ESET, til Forbes.

Manglende sikkerhed er måske netop derfor, at Facebook opkøbte WhatsApp, der er en af verdens største beskedtjenester. WhatsApp har nemlig kryptering indbygget som et fundamentalt element i beskeder, billeder, videoer, stemmebeskeder, dokumenter og opkald.

SMS er også usikkert

Det hjælper i øvrigt ikke at bruge SMS i stedet for Messenger. SMS er nemlig heller ikke krypteret og betegnes generelt som en usikker beskedplatform. Til gengæld er Apples iMessage og FaceTime krypteret.

Fordelen ved end-to-end kryptering er, at ens data er sikre, hvis udbyderen er udsat for en sikkerhedsbrist i deres systemer. Der er således ikke risiko for, at dine beskeder til kollegaerne om hvor dum chefen, eller din mand er, pludselig ender ude på nettet – eller bliver taget som gidsel, hvor IT-kriminelle afpresser dig for penge, hvis ikke du vil have følsomme informationer lækket.

Skal dine beskeder være private, er tiden måske kommet til at droppe Facebook Messenger og SMS. En løsning kan være at benytte WhatsApp, men der findes også mere nørdede krypterede beskedapps som Telegram og Signal.

TIP: Derfor skal du bruge WhatsApp

WhatsApp har dog den fordel, at du kun skal bruge dit telefonnummer for at oprette dig. WhatsApp er også platformen for dem som ikke gider have en profil på Facebook. Du kan nemlig ikke længere bruge Messenger uden at have en Facebook-profil – men også dette løser WhatsApp.

Sikkerhed og privatliv varme emner for tiden. I forbindelse med udbruddet af coronapandemien kom telebrugernes privatliv også i fokus, da myndighederne ville have adgang til danskernes teledata. Hør denne podcastepisode og kom tæt på sagen.

Hvis du vil have historier som denne og andet spændende technyt gratis i din indbakke, så kan du tilmelde dig her.

Mere til historien

Nogle virksomheder tillader ikke at medarbejderne benytter Facebook Messenger eller lignende på jobbet på grund af den manglende kryptering.

Stort datalæk afsløret to måneder efter hackerangreb

Selskab med 800.000 kunder afsløret i, at kendt hackerangreb ramte flere af dets tjenester end oplyst.

(mere…)
Android 14 vil blokere ældre apps 

Google skærper sikkerheden omkring Android-apps. 

(mere…)
GTA-spillere hacket 

Spillere af GTA er blevet udsat for ødelæggende hackerangreb på deres konti. Rockstar Games har bekræftet angrebet. 

(mere…)
Hvad er Apples end-to-end iCloud kryptering?

BAGGRUND: Hvad er Advanced Data Protection i iCloud? Vi går i dybden krypteringen og konsekvenserne?

(mere…)
Apple på vej med stærkere kryptering

Et nyt krypteringssystem er på vej fra Apple. Det skal gøre det sværere for hackere og myndigheder at få adgang til Apple-brugernes data.

(mere…)
SMS'en er fyldt 30 år

Det er nu 30 år siden, at den første SMS-besked blev sendt. Selvom chattjenesterne overtager meget beskedtrafik, så lever SMS'en fortsat.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
42 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram