Teleekspert: Man skal ikke bruge kinesisk teknologi til vital infrastruktur

Teleanalytiker vurderer, at Huawei ikke får lov til at levere 5G-udstyr til Danmark. Kina udgør en sikkerhedstrussel mod vores samfund, mener han.

huawei-mobilantenne-nedtagning
Her nedtages Huawei-udstyr fra en mobilmast i udkanten af Odense. Ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S) skal den kritiske infrastruktur i Danmark leveres af lande, som Danmark er allieret med (Foto: MereMobil.dk)

Vælger man en kinesisk leverandør, tager man også en kalkuleret risiko, som kan have konsekvenser. Sådan siger teleanalytiker John Strand fra Strand Consult til IT-Watch. Han tilføjer, at man er "tonedøv", hvis man vælger en kinesisk leverandør.

Udtalelsen kommer efter forsvarsminister Trine Bramsen (S) forleden overfor IT-Watch slog fast, at regeringens ønske er, "at Danmark, når det gælder kritisk infrastruktur, fremover skal samarbejde med leverandører fra lande, som Danmark i forvejen er allieret med".

Statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere sagt "at telekommunikation fremover skal anses som en del af den kritiske infrastruktur". 

Statsministeren understregede at hun ikke henviste til bestemte lande eller leverandører, men at det handler om at sikre, at "leverandørerne er pålidelige og ikke via et 5G-netværk kan modarbejde danske sikkerhedspolitiske interesser".

Hun varslede samtidig, at regeringen vil fremlægge en ny lovgivning. Loven skal blandt andet fastlægge, hvilke leverandører der må levere 5G-udstyr til Danmark.

Nu peger John Strand så direkte på Kina og at Trine Bramsens udmelding sætter en streg under, at regeringen ønsker at kunne udelukke blandt andet den kinesiske techgigant Huawei.

- "Tendensen er helt klar. Det her drejer sig om vital infrastruktur, og det, det drejer sig om, er, om man kan bruge kinesisk teknologi til at bygge vital infrastruktur. Og svaret er nej, det kan man ikke," siger John Strand til IT-Watch.

Huawei deler ikke danske værdier, mener analytikeren

Nedtaget mobilantenne fra Huawei
Nedtaget mobilantenne fra Huawei der har måtte lade livet til fordel for udstyr fra svenske Ericsson (Foto: MereMobil.dk)

Han tilføjer, at Huawei er en del af det kinesiske system. Han mener ikke, at Huawei deler de danske værdier og ikke repræsenterer det samme, som vi gør. Han mener samtidig, at det er indiskutabelt at "Kina udgør en sikkerhedstrussel mod vores samfund".

Teleselskabet 3's direktør Morten Christiansen sagde kort efter Mette Frederiksens interview i Berlingske, at han håbede på en afklaring af kravene til 5G-leverandørerne inden sommerferien.

Han tilføjede at processen "er i fuld gang i øjeblikket". Mette Frederiksens udmelding overraskede ham dog ikke. Den blev modtaget og noteret.

Huawei er en af 3's leverandører. Udelukkes kineserne fra at levere 5G til Danmark, vil der kun være Ericsson og Nokia tilbage som mulige leverandører af 5G.

Lyset i mørket er et modkørende tog

Men ifølge teleanalytiker John Strand behøver Morten Christiansen og 3 ikke vente til sommerferien. De skal allerede nu afskrive Huawei som leverandør.

– "Hvis der er lys for enden af tunnelen for Huawei, så er det nok lyset fra et modkørende tog," siger John Strand i den seneste podcast fra MereMobil.dk. Episoden omhandler netop Huawei, der er hårdt ramt af den amerikanske handelskrig.

John Strand driver virksomheden Strand Consult og bor og arbejder halvdelen af året i USA.

Han gør opmærksom på, at Huawei-problematikken ikke er ny og således ikke kun Trump-administrationens værk. Også under præsident Barack Obama blev Huawei sat i skammekrogen.

- "Holdningen til brug af kinesisk infrastruktur går tilbage til 2005" (altså før Barack Obama, som var præsident fra 2009 til 2017, red.), siger John Strand og fremhæver en rapport fra 2012, som siger det samme som siges i dag.

- "Tele-infrastruktur er gået fra at være noget vi bruger til kommunikation til, at det er fundamentet for det moderne samfund. Og det gør, at vi bliver nødt til at kigge anderledes på telestrukturen og de komponenter, der er i telestrukturen i fremtiden, end vi har gjort i fortiden", siger John Strand i podcasten.

Hør indslaget herunder. Du skal gå frem til 4:25 minutter.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.

Mere til historien

I marts sidste år droppede det danske teleselskab TDC en kontrakt med Huawei som leverandør af et nyt 5G-netværk i Danmark. I stedet gik TDC over til svenske Ericsson.

Huawei bekræfter Leica-samarbejde er slut

Xiaomi og Leica har indgået et samarbejde omkring mobilkameraet. Nu bekræfter Huawei, at de ikke længere samarbejder med Leica.

(mere…)
Samsung solgte flest Android-telefoner med 5G i februar

Galaxy A52s 5G fra Samsung slog alle konkurrenter og blev den bedst solgte Android-telefon med 5G i februar måned.

(mere…)
iPhone driver 5G frem til rekord

For første gang nogensinde er der på en måned solgt flest smartsphones med 5G-teknologi. iPhone 13 drev salget.

(mere…)
Droner skal transportere mennesker og medicin

Falck vil sende droner med mennesker og blodprøver i luften for at give patienter hurtigere diagnose og bedre behandling. TDC Erhverv leverer 5G-teknologien.

(mere…)
Her Danmarks bedste og dårligste mobilnet

TDC har det bedste mobilnet i Danmark, mens teleselskabet 3 overrasker positivt. Telia skraber bunden på flere parametre.

(mere…)
Telenor og Telia udvider 5G-nettet

Udrulningen af 5G forsætter og 3G lukkes. Her er seneste nyt om Telenor og Telias netværk.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
51 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram