Teleekspert: Man skal ikke bruge kinesisk teknologi til vital infrastruktur

Teleanalytiker vurderer, at Huawei ikke får lov til at levere 5G-udstyr til Danmark. Kina udgør en sikkerhedstrussel mod vores samfund, mener han.

huawei-mobilantenne-nedtagning
Her nedtages Huawei-udstyr fra en mobilmast i udkanten af Odense. Ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S) skal den kritiske infrastruktur i Danmark leveres af lande, som Danmark er allieret med (Foto: MereMobil.dk)

Vælger man en kinesisk leverandør, tager man også en kalkuleret risiko, som kan have konsekvenser. Sådan siger teleanalytiker John Strand fra Strand Consult til IT-Watch. Han tilføjer, at man er "tonedøv", hvis man vælger en kinesisk leverandør.

Udtalelsen kommer efter forsvarsminister Trine Bramsen (S) forleden overfor IT-Watch slog fast, at regeringens ønske er, "at Danmark, når det gælder kritisk infrastruktur, fremover skal samarbejde med leverandører fra lande, som Danmark i forvejen er allieret med".

Statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere sagt "at telekommunikation fremover skal anses som en del af den kritiske infrastruktur". 

Statsministeren understregede at hun ikke henviste til bestemte lande eller leverandører, men at det handler om at sikre, at "leverandørerne er pålidelige og ikke via et 5G-netværk kan modarbejde danske sikkerhedspolitiske interesser".

Hun varslede samtidig, at regeringen vil fremlægge en ny lovgivning. Loven skal blandt andet fastlægge, hvilke leverandører der må levere 5G-udstyr til Danmark.

Nu peger John Strand så direkte på Kina og at Trine Bramsens udmelding sætter en streg under, at regeringen ønsker at kunne udelukke blandt andet den kinesiske techgigant Huawei.

- "Tendensen er helt klar. Det her drejer sig om vital infrastruktur, og det, det drejer sig om, er, om man kan bruge kinesisk teknologi til at bygge vital infrastruktur. Og svaret er nej, det kan man ikke," siger John Strand til IT-Watch.

Huawei deler ikke danske værdier, mener analytikeren

Nedtaget mobilantenne fra Huawei
Nedtaget mobilantenne fra Huawei der har måtte lade livet til fordel for udstyr fra svenske Ericsson (Foto: MereMobil.dk)

Han tilføjer, at Huawei er en del af det kinesiske system. Han mener ikke, at Huawei deler de danske værdier og ikke repræsenterer det samme, som vi gør. Han mener samtidig, at det er indiskutabelt at "Kina udgør en sikkerhedstrussel mod vores samfund".

Teleselskabet 3's direktør Morten Christiansen sagde kort efter Mette Frederiksens interview i Berlingske, at han håbede på en afklaring af kravene til 5G-leverandørerne inden sommerferien.

Han tilføjede at processen "er i fuld gang i øjeblikket". Mette Frederiksens udmelding overraskede ham dog ikke. Den blev modtaget og noteret.

Huawei er en af 3's leverandører. Udelukkes kineserne fra at levere 5G til Danmark, vil der kun være Ericsson og Nokia tilbage som mulige leverandører af 5G.

Lyset i mørket er et modkørende tog

Men ifølge teleanalytiker John Strand behøver Morten Christiansen og 3 ikke vente til sommerferien. De skal allerede nu afskrive Huawei som leverandør.

– "Hvis der er lys for enden af tunnelen for Huawei, så er det nok lyset fra et modkørende tog," siger John Strand i den seneste podcast fra MereMobil.dk. Episoden omhandler netop Huawei, der er hårdt ramt af den amerikanske handelskrig.

John Strand driver virksomheden Strand Consult og bor og arbejder halvdelen af året i USA.

Han gør opmærksom på, at Huawei-problematikken ikke er ny og således ikke kun Trump-administrationens værk. Også under præsident Barack Obama blev Huawei sat i skammekrogen.

- "Holdningen til brug af kinesisk infrastruktur går tilbage til 2005" (altså før Barack Obama, som var præsident fra 2009 til 2017, red.), siger John Strand og fremhæver en rapport fra 2012, som siger det samme som siges i dag.

- "Tele-infrastruktur er gået fra at være noget vi bruger til kommunikation til, at det er fundamentet for det moderne samfund. Og det gør, at vi bliver nødt til at kigge anderledes på telestrukturen og de komponenter, der er i telestrukturen i fremtiden, end vi har gjort i fortiden", siger John Strand i podcasten.

Hør indslaget herunder. Du skal gå frem til 4:25 minutter.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.

Mere til historien

I marts sidste år droppede det danske teleselskab TDC en kontrakt med Huawei som leverandør af et nyt 5G-netværk i Danmark. I stedet gik TDC over til svenske Ericsson.

3 er overraskende gode

Ikke så ringe endda, viser en ny netværksrapport.

(mere…)
Huawei mistænkes (igen) for overvågning

Noget tyder på, at Huawei systematisk overvågede gæsterne på deres stand ved Mobile World Congress. Arrangøren ser med alvor på sagen.

(mere…)
Nu droppes data-begrænsningen endelig

5G-INTERNET: Ét teleselskab har fjernet databegrænsningen på abonnementer til 5G-forbindelser rettet mod private husstande.

(mere…)
Streaminggiganter skal betale

Netflix, TikTok, YouTube og Facebook betaler ikke for udviklingen af mobilnetværkene. Det skal ændres, mener store europæiske teleselskaber.

(mere…)
3 har verdens højeste upload 

Ny analyse fra netværksanalyseselskabet Opensignal viser, at danske 3 har verdens højeste uploadhastighed.

(mere…)
Flexii åbner for 5G og fjerner abonnement

Et abonnement forsvinder, mens Flexii-kunderne får adgang til 5G.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
51 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram