Denon Home test | stærk – men umoden Sonos konkurrent

TEST: Multiroomsystemet Denon Home har i forhold til Sonos helt unikke muligheder. I sin helhed er Denon en umoden konkurrent som du bør holde øje med.

Denon Home 350 test
Denon Home 350 (Foto: Denon)

Den enorme shitstorm der ramte Sonos i starten af året, har givetvis fået rigtigt mange, som overvejede et Sonos-system, til at tænke over alternativerne. Sonos-sagen tydeliggjorde at moderne højttalere, med en computer i maven, inden for en relativt kort periode, kan blive ofre for en planlagt forældelse fra producentens side.

Sonos er dog fortsat dem, som sætter standarden inden for multiroom-systemer. Derfor er Sonos også svære at slå af pinden. En af dem, som prøver, er varemærket Denon som Sound United står bag. Firmaet har også Marantz og Heos i porteføljen.

Over en periode har jeg haft Denon Home 150 og Denon Home 350 stående i hjemmet. Priserne er omkring 1.899 og 5.199 kroner. Denon-produkterne svarer til henholdsvis Sonos One og Sonos Play 5 (anden generation). Denon er dyrere, men kommer med både flere og færre muligheder.

Du får liv i systemet gennem app’en Heos, hvilket overhovedet ikke giver mening, da der jo står ”Denon” på alle kasser og højttalere. Når forvirringen er overvundet, vil du ikke opleve de store udfordringer i opsætningen.

Lyder som Sonos

Enkeltstående streaminghøjttalere, der skal kunne spille alt fra jazz til hip-hop i en rimelig kvalitet, lyder over en bred kam fint. Kender du lyden fra Sonos, vil du ikke blive skuffet eller det modsatte over Denon-lyden. Jeg synes ikke, der er den helt store forskel.

Lyden er kraftfuld og klar, men som på andre streaminghøjttalere bliver lydbilledet også her lidt mudret sammenlignet med enkeltstående højttalere.

Du kan optimere lydbilledet ved at købe eksempelvis to Denon Home 150 og sætte dem i stereopar eventuelt sammen med en tilhørende subwoofer (Denon DSW-1H). Jeg har dog måtte nøjes med det mere simple setup, hvilket har været en fin oplevelse.

OVERVEJ OGSÅ: Dine gamle analoge højttalere tilsluttet en retroforstærker med en streamingenhed i AUX-porten, er en HELT anden oplevelse end enkeltstående multifunktionshøjttalere. Se min video Så fedt lyder vintage Hi-Fi. Et andet alternativ er Sonos Amp streamingforstærker tilsluttet analoge højttalere.

Heos-appen til Denon Home er ikke specielt imponerende. Logikken står i hvert fald ikke lige i skabet. Multiroom-delen med samme lyd i alle rum, er dog let at betjene – systemet spiller desuden uden problemer forskellige lydkilder i de forskellige rum. Denne del er faktisk bedre end det jeg hidtil har set fra Sonos – når først du lige lærer logikken at kende i Heos.

ANMELDELSE: Oplev den fede retrolyd med Sonos Amp

Tjenesterne definerer multiroom-systemet

Ligesom apps definerer vores smartphones, gør streamingtjenester det samme for hjemmehøjttalere.

Denon understøtter ved udpakningen følgende tjenester:

  • Spotify
  • TuneIn
  • Soundcloud
  • Deezer
  • Napster
  • Tidal

Du vil nok bemærke manglen af YouSee Musik, Apple Music m.fl.

Denon skriver til mig, at de ”arbejder på at tilføje flere musiktjenester til Heos”. Det er efter min opfattelse ikke godt nok, når det er Sonos, man vil konkurrere mod.

Inden du helt dropper Denon-systemet, så læs videre. Denon har nemlig et par ekstra kort i ærmet, som Sonos ikke kan slå.

AUX-stik, USB og AirPlay er fantastisk

Bagsiden på Denon 350
Denon Home 350, stik på bagsiden (Foto: Denon)

Denon har langt flere muligheder end Sonos, når det handler om musik, der ikke kommer fra streamingtjenester.

Det kan godt være Denon mangler tjenester, som YouSee Musik eller Apple Music, men her kan du jo eksempelvis sende lyden til højttaleren via AirPlay fra en iPhone, såfremt du ejer sådan en.

Et alternativ er 3.5 mm. AUX-porten på bagsiden, som udnytter højttaleren og den indbyggede forstærker direkte.

Hvis det ikke er nok, så understøtter Denon også USB-port til afspilning af musik fra et USB-stik eller ekstern harddisk samt lydstreaming fra hvilken som helst smartphone med Bluetooth.

Starter du afspilning fra eksempelvis USB, så spiller musikken i hele huset, hvis du ønsker det. Dette gælder også for blandt andet Bluetooth.

Det er rigtigt ærgerligt, at Denon har fravalgt Chromecast-mulighed. Det er nærmest den sidste kilde, der mangler. Jeg undres over fraværet af Google Chromecast, da tjenesten Google Assistant kan bruges i nogle lande via højttalerne – dog endnu ikke Danmark.

Med undtagelse af Chromecast er Denons muligheder for alternative kilder fantastisk. Her vinder systemet klart over Sonos.

Genvejsknapper er genialt

På toppen af højttaleren kan du via touch justere lydstyrke og starte/stoppe afspilningen. Der er også genvejsknapper (presets). Spiller du eksempelvis en playliste fra Spotify, kan du lægge den ind som en favorit, ved at holde på genvejsknappen et par sekunder. Home 350 har seks presets, mens Home 150 kun har tre.

Genvejene er unikke for de enkelte højttalere. Dine presets kan således være forskellige i stuen og køkkenet.

Hvad der så til gengæld er totalt ulogisk er, at appen overhovedet ikke afspejler genvejene eller giver mulighed for redigering. Kigger du under ”favoritter”, er det ikke som forventet genvejene på højttalerne du ser, men en helt anden favoritliste.

Til gengæld vil jeg gerne rose logikken omkring eksempelvis Spotify. Du bruger Spotifys egen app og ikke en irriterede ”in-app” løsning.

Overvej nøje hvilke musiktjenester du har brug for

Multiroom-streaming er forbundet med en del ”religion”, hvilket ikke er underligt, da det er mange penge, du skal bruge før hele huset er lyddækket.

På hardwaredesign og lyd minder Denon Home og Sonos en del om hinanden. Jeg er på Denon særligt vild med touchbetjeningen på toppen og genvejsknapperne. Det er skønt blot med ét tryk at kunne afspille ens yndlingsradio eller en favoritplayliste på Spotify.

Denon Home har alt for få musiktjenester integreret i app’en. Inden du køber, skal du således sikre dig, at de tjenester du bruger er tilgængelige. Nok lover Denon, at de arbejder på flere samarbejder. Dette er jo ikke det samme, som det sker. Efter min bedste overbevisning skal du forholde dig til Denon ”som systemet er nu” og blive positivt overrasket, hvis mulighederne udbygges over tid via softwareopdateringer.

Konklusion: En stærk konkurrent til Sonos med flere begrænsninger

Denon Home 150
Blank modern room decorated with vase of Lucky bamboo (Belgian evergreen)

Sonos kommer til kort, når det handler om adgang til andre musikkilder end streaming. Denon Home er derimod totalt overlegen på præcis dette punkt.

Sonos lover, at deres højttalere vil fungere i minimum fem år, efter salget er af et givet produkt er stoppet. Det er klar melding!

SONOS: Så længe bliver din højttaler vedligeholdt

Denon er mere kryptisk. Til MereMobil.dk udtaler producenten følgende: “As of today we aren’t planning to stop support for older devices and currently can’t foresee this”.

Jeg synes Denon Home er dyrt i forhold til Sonos. Der mangler helt åbenlyse tjenester og app’en er forholdsvis ulogisk. Desuden er udmeldingen omkring fremtidig support og opdateringer at betragte som elastik i metermål. Det er med til at gøre Denon Home til en umoden, men en spændende og stærk Sonos-konkurrent.

Denon Home er et system, som du bør holde øje med. De mange alternative kilder til afspilning er super spændende og gør Denon helt unik.

Jeg er dog sikker på, at hvis du køber Denon og er bevidst om de mangler, jeg har beskrevet, så får du et rigtigt godt multiroom-system, som dine ører vil glædes over i lang tid fremover. Du kan se min videotest af Denon Home herunder samt flere billeder.

4 ud af 6 stjerner.

Aktuelle priser på Denon Home

Herunder kan du se dagspriserne på Denon Home.

Vi henter priserne. Vent venligst ⏳

Indlæses priserne ikke?

Forsøg venligst at genindlæse siden, og vent et øjeblik.

Video og billeder

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

  • Fornuftig lyd – sammenligning med Sonos
  • Mange eksterne tilslutninger: AirPlay, Bluetooth, USB, AUX osv.
  • Pænt neutralt design – flot glastop der lyser op, når hånden nærmer sig
  • Presets på højttalerne
  • Kan sættes op som stereopar
  • Multiroom-lyd med samme eller forskellige kilder

Lidt at tænke over

  • Dyrere end tilsvarende Sonos
  • Flere musiktjenester mangler
  • Ikke klar udmelding om fremtidig vedligeholdelse
  • Presets kan ikke redigeres i appen
  • Chromecast understøttes ikke
  • Heos-appen er rodet

VIL DU OPDATERES? ⚡️ Vi vender dig tre gange om ugen de seneste technyheder i indbakken. Blandt alle tilmeldte finder vi hver måned en vinder af en powerbank fra GreyLime. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst. Læs mere om konkurrencen her.


Mere til historien

Denon Home 150 har en 3,5 tommer basenhed og 1 tomme diskant. Denon Home 350 har seks forstærkerkanaler, der forsyner to 6,5 tommer basenheder og to 2-tommer mellemtober samt to diskanter. App’en Heos har individuel justering af bas og diskant til den enkelte højttaler.

Denon Home
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram