Så fedt lyder vintage Hi-Fi

Hvad laver højttalere og forstærkere fra 1970’erne i et moderne hjem? Giver fed lyd! Et gammelt retroanlæg har fået min musikglæde til at blomstre igen.

Mit hjem er fyldt med moderne teknologi. Jeg streamer alt musik via Spotify og TuneIn (radio-app) til højtalere fra blandt andet Marshall og Sonos.

CD’erne er for længst pakket væk i en kasse på loftet, og jeg er godt tilfreds med, at musikken styres fra min smartphone i hele huset.

Men så skete der pludselig noget. Jeg faldt over en artikel om gamle forstærkere fra 1970’erne og 80’erne. Det bragte minderne frem. Skulle jeg virkelig finde de gamle højtalere frem igen og købe en gammel forstærker?

Hjemme hos os er parforholdet lidt anderledes end hos mange andre par, når det kommer til højtalere. Jeg HADER store højtalere. Min kæreste ELSKER dem. Det var altså mig selv, og ikke hende, der skulle overtales.

Jeg besluttede, at dét skulle prøves. Om ikke andet for at bevise overfor mig selv hvor utjekket et gammelt anlæg er. Men henne om hjørnet ventede en overraskelse.

TIP: Se efter hi-fi forstærkere af ældre dato gerne fra midten og slutningen af 1970’erne. Det skal være de helt gamle uden en masse digital teknik. Altså dengang hvor producerne brugte ”rigtige” komponenter.

Det kilder i numsen

TEAC AG-2700
TEAC AG-2700 er en klassisk forstærker med indbygget FM-radio. Den er fremstillet i 1977. (Foto: MereMobil.dk)

I skuret fandt jeg et gammelt sæt højtalere, som min kæreste havde bragt ind i forholdet. I mange år har jeg forsøgt, at køre de gamle kasser på genbrugsstationen. Gang på gang fik jeg nej. Et ”kompromis” blev pladsen i skuret blandt gamle cykler og naturlig fugtighed.

Nu kom Scan-Dyna A-25 ind i stuen sammen med en receiveren TEAC AG-2700.

De første toner af Michael Jacksons album Thriller forbløffede mig! Kunne det virkelig være rigtigt? Lyden var varm, luftig, med en fed lækker bund og tydelige detaljer i mellemtone og diskant. Scan-Dyna højtalerne havde på mirakuløs vis overlevet i 50 år!

Ida, min datter på fire år, dansede rundt og satte sig ved siden af højtaleren. ”Det kilder i numsen,” udbrød hun.

Nu gik det op for mig, at mange børn og unge aldrig har oplevet lyd, der kan mærkes på kroppen. Og det er faktisk rigtigt ærgerligt.

På forskellige fora, hvor brugerne går op i vintage hi-fi, er der oftest pæne ord til overs for Scan-Dyna, der betegnes som højtalere i den absolut bedre ende.

På DBA har jeg fundet Scan-Dyna A-25 til mellem 500 og 800 kroner for et sæt. Hvis de fungerer, er det et godt køb. TEAC AG-2700 købte jeg for 200 kroner. Generelt koster retro-forstærkere alt fra nogle få hundrede op til et par tusinde kroner.

MERE RETRO: 10 ting du ikke vidste om telefonboksen

Streaming lyder nu langt bedre

Scan-Dyna A25
Scan-Dyna A25 (Foto: MereMobil.dk)

Lyd fra streamingtjenesterne er langt under lydkvaliteten fra en CD-plade. Når vi spiller gennem kompakte højtalere, der passer perfekt ind i et moderne hjem, mister vi rigtigt meget lydkvalitet.

FAKTA: Scan-Dyna A-25 er blandt nogle af de mest succesfulde danskproducerede højtalere. I 1969 blev der fremstillet 130.000 styks. A25 nåede førstepladsen i USA Consumer Report blandt 20 modeller, hvilket satte yderligere gang i produktionen. I dag er Scan-Dyna kendt for varemærket Podspeakers.

Mange er godt tilfredse med streaming. Inklusive mig selv. Årsag: Vi har ikke længere noget at sammenligne med, fordi stereoanlægget enten er smidt ud eller gemt væk.

Streaming af eksempelvis Spotify gennem en Chromecast Audio på gode gamle forstærkere og højtalere, overgår LANGT oplevelsen fra et moderne streamingsystem. Finder du CD-afspilleren frem, eller pladespilleren, opgraderer du for alvor. Det bliver næste skridt for mig.

I forhold til et streaming-system er lyden ikke nær så ”fortættet” på gamle højtalere. Du kan spille markant højere, på et gammelt anlæg, uden det går ud over muligheden for at tale sammen, når musikken spiller.

De nye streaming-systemer har en komprimeret ”in-your-face”-lyd. Det er den bedste beskrivelse, som jeg lige kunne komme på.

VIDEO: Hjemme hos Martin lever Radio Mercur stadig

Skal mine højtalere smides ud?

De gamle højttalerkasser fylder meget, og er egentligt ikke særligt pæne. Forstærkeren ved jeg heller ikke hvor skal stå. 

Alligevel vil jeg ikke bytte eller sælge mit gamle stereoanlæg. Det spiller det simpelthen for godt til. Flere venner har foreslået, at jeg hænger højttalerne op permanent.

TIP: Chromecast Audio kan tilsluttes en gammel forstærker med et jack-til-phonokabel til AUX-indgangen. I indstillinger på streamingtjenesten skal du ændre til højest mulige kvalitet. Chromecast Audio er udgået fra Google og skal derfor findes brugt.

Lige nu turnerer jeg med budskabet om, at de gamle anlæg og højtalere skal have nyt liv. I alt for mange år, er lydkvaliteten blev ofret til fordel for den lette adgang til musik. Nogen må gøre oprør. At jeg som digital frontløber pludselig fik den kasket på, har overrasket mig.

MERE RETRO: Disse ting ønskede alle sig for 40 år siden

Martin bevarer fortidens medier

Mere til historien

Denne historie er oprindeligt bragt på DBA Guide.

Derfor skal du overveje Pixel 8 Pro

VIDEO: Pixel 8 og Pixel 8 Pro fra Google er fantastisk fede telefoner. Tjek min videotest her for flere detaljer.

(mere…)
Sonos Move 2 test | Forbedret, tung og dyr

TEST: Batteritiden er længere, og lyden er bedre, men vægten og prisen er stadig høj. Læs min test af den transportable højttaler, Sonos Move 2, her.

(mere…)
iPhone 15 er NÆSTEN en iPhone 14 Pro

VIDEO: Se denne video før du køber iPhone 15, der er en reel nyhed.

(mere…)
Jeg er vild med designet på Galaxy Watch6 Classic

VIDEO: Flot design og gode sundhedsfunktioner, men desværre en del fejl i brugeroplevelsen - dog stadigvæk det bedste Android-smartwatch.

(mere…)
Ny kraftig batterihøjttaler fra Sonos – Move 2

Sonos Move 2 har kraftigere lyd, længere batteritid, trådløs opladning og holder til vand.

(mere…)
Sony klar med billig og kompakt trådløs højttaler

En ny kompakt trådløs højttaler fra Sony til en pris, hvor alle kan være med, har set dagens lys. Se pris og design her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
46 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram