Unge spiller mobilspil når de kører bil

Ny undersøgelse viser, at mere end 10 procent af de unge bilister spiller mobilspil bag rattet, selvom risikoen for noget en ulykke er enorm.

Politi_uniform
Nogle unge tager mobilen frem, når de keder sig bag rattet (Foto: Rigspolitiet)

En ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, der er foretaget af Epinion, viser, at hver ottende bilist i alderen 18 til 35 år engang imellem, ofte eller meget ofte spiller spil på deres smartphone, mens de kører bil. Det skriver DR.dk.

-”Det er jo forfærdeligt. Og det er jo en total manglende forståelse for risikoen,” siger Mogens Kjærgaard Møller, der er administrerende direktør hos Rådet for Sikker Trafik.

Mere end hver tredje tjekker mobilen under kørsel

Undersøgelsen er foretaget af Epinion i november 2019 og der er adspurgt 1.513 bilister i undersøgelsen. Hele 12 procent af de 18-35-årige svarede, at de meget ofte, ofte eller engang imellem spiller spil på deres mobiltelefon, når de kører bil med 40 km/t.

Det er alt for mange!

Derfor mener transportminister Benny Engelbrecht (S), at en større del af det at tage kørekort skal være med fokus på adfærden i trafikken.

-”Det er meget chokerende. Et mobilspil er en fokusmagnet, og der er kun ét godt råd at give, og det er at lægge mobilen væk,” siger ministeren til DR.

Mange unge ser det heller ikke som et problem at benytte håndholdt mobil under kørsel til snak, sms eller andet. I en tidligere undersøgelse svarede 26,6 procent, at det var acceptabelt eller helt acceptabelt.

VIDEOGUIDE: Sådan bruges ’Forstyr ikke under kørsel’ på iPhone

-”Trafiksikkerhedsmæssigt har vi de sidste 20 år fået udfordringen fra mobiltelefonen. Og i dag er den for mange unge mennesker det sociale vindue udadtil. Så det er en kæmpe udfordring, vi har,” siger Mogens Kjærgaard Møller fra Rådet for Sikker Trafik.

Kørelærerne er enige

Dansk Kørelærer-Union ser positivt på Benny Engelbrechts forslag om, at få mere fokus på selve adfærden i forbindelse med de unge tager kørekort. Ifølge Dansk Kørelærer-Union er det allerede en del af undervisningen at tage en ”mobil-snak”.

Bent Grue, der er landsformand i Dansk Kørelærer-Union, mener dog også, at det at køre bil og tale i mobiltelefon samtidig først kommer senere. Her skal overskuddet bag rattet være større. I starten er der rigeligt for de unge bilister med at skifte gear, løfte koblingen og kigge sig over skulderen.

-”Men når de begynder at køre selv, så kan de kede sig og har måske set deres venner og forældre tage mobilen frem. Og så tænker de ikke så meget over konsekvensen – det gik godt i går, så kan det også gå godt i dag,” siger Bent Grue.

Så farligt er det at SMS’e under kørsel

Det ser dog også ud til, at loven om håndholdt mobiltelefon bag rattet har haft en positiv effekt. Siden loven blev skærpet fra 10. september 2019, er der rejst langt færre sigtelser, viser tal fra Rigspolitiet.

Det koster et klip i kørekortet, samt en bøde på 1.500 kroner. Foruden det skal der også betales 500 kroner til Offerfonden, hvis man benytter, håndholdt mobiltelefon, GPS, tablets, computere med videre under kørslen. Inden 10. september 2019 udløste det kun en bøde.

Ifølge tallene fra Rigspolitiet var der fem måneder før indskærpelsen rejst 11.263 sigtelser for brug af håndholdt mobil under kørslen, mens der i de fem måneder efter den blev indført, er blevet rejst 8.837 sigtelser (og klip). Dette er et fald på 21,5 procent.

Bruger du mobilen under kørsel? Skriv gerne i kommentarfeltet herunder.

Mere til historien

Får man tre klip i kørekortet inden for tre år, så medfører det en betinget frakendelse af førerretten og en indkaldelse til en ny orienterende køreprøve. Denne skal bestås inden for en fastsat tid ellers mister man førerretten.

Apple politianmeldt af danske medieorganisationer

Apple misbruger indhold fra danske medier uden at betale for det. Derfor er Apple politianmeldt.

(mere…)
Facebook-ejer får rekordbøde for at sende data til USA

Nej, Meta ! I må IKKE sende vores data til USA.

(mere…)
Skiferie? Håndholdt telefoni er VILDT dyrt

Står vinterferien på et smut til Norge? Pas på. Bøderne er steget voldsomt og håndholdt mobiltelefoni er ekstremt dyrt.

(mere…)
Politiet advarer om narkosalgs SMS’er til børn

Københavns Politi er ude med en advarsel, da de har oplevet flere tilfælde, hvor børn helt ned til 8 år har modtaget narko-beskeder.

(mere…)
Hvis du klikker betaler du selv!

Du skal passe på falske beskeder om pakkepost. De vil franarre dig dine penge. Betaler du svindlerne er der ingen hjælp at hente.

(mere…)
Dom: Ulovligt at sælge falske AirPods

Downtown.dk har solgt falske AirPods og Beats by Dr. Dre hovedtelefoner. Det koster nu en pæn bøde og konfiskering af 275.000 kroner.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram