Unge spiller mobilspil når de kører bil

8

Ny undersøgelse viser, at mere end 10 procent af de unge bilister spiller mobilspil bag rattet, selvom risikoen for noget en ulykke er enorm.

Politi_uniform
Nogle unge tager mobilen frem, når de keder sig bag rattet (Foto: Rigspolitiet)

En ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, der er foretaget af Epinion, viser, at hver ottende bilist i alderen 18 til 35 år engang imellem, ofte eller meget ofte spiller spil på deres smartphone, mens de kører bil. Det skriver DR.dk.

-”Det er jo forfærdeligt. Og det er jo en total manglende forståelse for risikoen,” siger Mogens Kjærgaard Møller, der er administrerende direktør hos Rådet for Sikker Trafik.

Mere end hver tredje tjekker mobilen under kørsel

Undersøgelsen er foretaget af Epinion i november 2019 og der er adspurgt 1.513 bilister i undersøgelsen. Hele 12 procent af de 18-35-årige svarede, at de meget ofte, ofte eller engang imellem spiller spil på deres mobiltelefon, når de kører bil med 40 km/t.

Det er alt for mange!

Derfor mener transportminister Benny Engelbrecht (S), at en større del af det at tage kørekort skal være med fokus på adfærden i trafikken.

-”Det er meget chokerende. Et mobilspil er en fokusmagnet, og der er kun ét godt råd at give, og det er at lægge mobilen væk,” siger ministeren til DR.

Mange unge ser det heller ikke som et problem at benytte håndholdt mobil under kørsel til snak, sms eller andet. I en tidligere undersøgelse svarede 26,6 procent, at det var acceptabelt eller helt acceptabelt.

VIDEOGUIDE: Sådan bruges ’Forstyr ikke under kørsel’ på iPhone

-”Trafiksikkerhedsmæssigt har vi de sidste 20 år fået udfordringen fra mobiltelefonen. Og i dag er den for mange unge mennesker det sociale vindue udadtil. Så det er en kæmpe udfordring, vi har,” siger Mogens Kjærgaard Møller fra Rådet for Sikker Trafik.

Kørelærerne er enige

Dansk Kørelærer-Union ser positivt på Benny Engelbrechts forslag om, at få mere fokus på selve adfærden i forbindelse med de unge tager kørekort. Ifølge Dansk Kørelærer-Union er det allerede en del af undervisningen at tage en ”mobil-snak”.

Bent Grue, der er landsformand i Dansk Kørelærer-Union, mener dog også, at det at køre bil og tale i mobiltelefon samtidig først kommer senere. Her skal overskuddet bag rattet være større. I starten er der rigeligt for de unge bilister med at skifte gear, løfte koblingen og kigge sig over skulderen.

-”Men når de begynder at køre selv, så kan de kede sig og har måske set deres venner og forældre tage mobilen frem. Og så tænker de ikke så meget over konsekvensen – det gik godt i går, så kan det også gå godt i dag,” siger Bent Grue.

Så farligt er det at SMS’e under kørsel

Det ser dog også ud til, at loven om håndholdt mobiltelefon bag rattet har haft en positiv effekt. Siden loven blev skærpet fra 10. september 2019, er der rejst langt færre sigtelser, viser tal fra Rigspolitiet.

Det koster et klip i kørekortet, samt en bøde på 1.500 kroner. Foruden det skal der også betales 500 kroner til Offerfonden, hvis man benytter, håndholdt mobiltelefon, GPS, tablets, computere med videre under kørslen. Inden 10. september 2019 udløste det kun en bøde.

Ifølge tallene fra Rigspolitiet var der fem måneder før indskærpelsen rejst 11.263 sigtelser for brug af håndholdt mobil under kørslen, mens der i de fem måneder efter den blev indført, er blevet rejst 8.837 sigtelser (og klip). Dette er et fald på 21,5 procent.

Bruger du mobilen under kørsel? Skriv gerne i kommentarfeltet herunder.

Mere til historien

Får man tre klip i kørekortet inden for tre år, så medfører det en betinget frakendelse af førerretten og en indkaldelse til en ny orienterende køreprøve. Denne skal bestås inden for en fastsat tid ellers mister man førerretten.

Afprøv gratis lyd- og e-bøger

Prøv e- og lydbøger gratis i 40 dage. Klik her.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer