Igen! Igen! Én mobiloplader til alt fra iPhone til Samsung

Samsung, Apple, Huawei og de andre mobilproducenter skal bruge ét fælles stik og én mobiloplader. EU-lovgivning vil vride armen om på producenterne.

Efter 10 år hvor producenterne af mobiltelefoner frivilligt har skulle finde en fælles standard for mobilopladere, så alle opladere kan bruges til alle telefoner, er der sket forsvindende lidt.

Det vigtigste er nok, at den store blanding af stiktyper er indsnævret til primært tre; MicroUSB, USB-C og Lightning. MicroUSB er under udfasning og overtages af USB-C, hvilket bringer stiktyperne ned på to – Android-producenterne på den ene side og Apple på den anden.

Apple introducerede Lightning-stikket i 2012 og har siden ikke ændret stiktypen på iPhones. Android-producenterne har efterhånden udfaset MicroUSB og introduceret USB-C som en fælles standard.

Selve opladeren, delen der sættes i stikkontakten, kan i de fleste tilfælde anvendes til alle typer af telefoner.

UDFORDRING: Så lang tid kunne jeg undvære en oplader

OPLADER ELLER STIK? Ifølge EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S) er en mobiloplader i forbrugernes bevidsthed hele sættet med oplade-klodsen, ledning og stik. Det er derfor ikke nok blot at tale om, at der kan sættes en anden ledning i opladeren - dette giver ikke én fælles standard.

EU vil med lovgivning tvinge Apple med

Nu lyder det fra både højre- og venstrefløjen i EU-Parlamentet, at der skal ryddes op. Der skal være én mobiloplader og én stiktype på det europæiske marked.

Overfor MereMobil.dk bekræfter EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S), at udfordringen står mellem Android-producenterne på den ene side og Apple på den anden.

- ”Jeg bryder mig ikke om, at det er mig (eller EU-Kommissionen) der skal bestemme standarden om det skal være den Android-telefonerne bruger eller den Apple bruger. Det mener jeg, at markedet burde kunne finde ud af det selv, men når markedet ikke kan, så er det, at vi må tvinge dem til truget og finde en løsning med lovgivning,” fortæller Christel Schaldemose.

Christel Schaldemose mener, at EU-Parlamentet også kan få Apple med i en aftale, såfremt konsekvensen bliver, at Apple ikke kan sælge deres produkter inden for EUs grænser.

- ”Det er jo Apple, der har modsat sig, men med lovgivning kan vi tvinge dem,” lyder det fra Christel Schaldemose.

Tidshorisonten for et lovindgreb fra EUs side er ukendt. Indtil nu har diskussionen om opladere og stiktyper kørt i de seneste 10 år. I 2009 var der, ifølge næstformand i EU-Parlamentet, Maros Sefcovic, 33 forskellige standarder. Nu er der tre.

MINITEST: Dette skal du vide om Samsungs universaloplader

TYPER AF OPLADERE: Selvom EU-Parlamentet lykkes med en lovgivning omkring opladeren, ledning og stik, så vil der fortsat skabes elektronikskrot på basis af opladere. Producenterne benytter nemlig forskellige standarder inden for hurtig-opladning som er et konkurrenceparameter. En hurtigoplader fra én telefon muligvis godt oplade en anden, men ikke ved brug af hurtigopladning. Eksempelvis kan kun OnePlus’ egne telefoner anvende hurtigopladning med det medfølgende kabel og oplader. Bruges et andet kabel, selv med samme stiktype, kan hurtigopladning ikke udnyttes. En hurtigoplader fra Huawei kan heller ikke nødvendigvis benyttes til hurtigopladning af en Samsung-telefon.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.

Mere til historien

Tilbage i 2014 beskrev vi fortidens kaos omkring opladestik. I 2014 kom det frem, at Samsung havde skiftet opladestik 18 gange gennem årene. Apple startede med en 30-pin connector i 2003 på iPod, som i 2012 blev skiftet til Lightning stikket.

Sådan sletter du automatisk apps der ikke bruges på din iPhone

TIP: Der kan frigøres hukommelse på din iPhone eller iPad ved automatisk at slette ubrugte apps. Se her hvordan du gør.

(mere…)
Kilde: Apple vil ikke købe Manchester United

Ifølge en kilde, som er bekendt med sagen, så skulle Apple ikke være interesseret i at købe Manchester United, hvilket rygterne gik på i går.

(mere…)
Samsung: Opdateringer kommer hurtigere i fremtiden

Samsung har været hurtige til udrulningen af Android 13, men tror, at de med Android 14 kan gøre det hurtigere.

(mere…)
Her er de foreløbige rygter på Samsung S23-serien

Ifølge rygterne får Galaxy S23-serien Emergency SOS som iPhone.

(mere…)
Vil Apple købe Manchester United?

RYGTE: Netop nu florerer der rygter om, at Apple har udtrykt interesse i, at købe den engelske fodboldklub Manchester United.

(mere…)
Verdens største iPhone-fabrik ramt af corona-protester

Politi og myndigheder iført beskyttelsesdragter forsøger, at standse flygtende ansatte på Foxconns enorme iPhone-fabrik i Zhengzhou.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
85 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram