Igen! Igen! Én mobiloplader til alt fra iPhone til Samsung

Samsung, Apple, Huawei og de andre mobilproducenter skal bruge ét fælles stik og én mobiloplader. EU-lovgivning vil vride armen om på producenterne.

Efter 10 år hvor producenterne af mobiltelefoner frivilligt har skulle finde en fælles standard for mobilopladere, så alle opladere kan bruges til alle telefoner, er der sket forsvindende lidt.

Det vigtigste er nok, at den store blanding af stiktyper er indsnævret til primært tre; MicroUSB, USB-C og Lightning. MicroUSB er under udfasning og overtages af USB-C, hvilket bringer stiktyperne ned på to – Android-producenterne på den ene side og Apple på den anden.

Apple introducerede Lightning-stikket i 2012 og har siden ikke ændret stiktypen på iPhones. Android-producenterne har efterhånden udfaset MicroUSB og introduceret USB-C som en fælles standard.

Selve opladeren, delen der sættes i stikkontakten, kan i de fleste tilfælde anvendes til alle typer af telefoner.

UDFORDRING: Så lang tid kunne jeg undvære en oplader

OPLADER ELLER STIK? Ifølge EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S) er en mobiloplader i forbrugernes bevidsthed hele sættet med oplade-klodsen, ledning og stik. Det er derfor ikke nok blot at tale om, at der kan sættes en anden ledning i opladeren – dette giver ikke én fælles standard.

EU vil med lovgivning tvinge Apple med

Nu lyder det fra både højre- og venstrefløjen i EU-Parlamentet, at der skal ryddes op. Der skal være én mobiloplader og én stiktype på det europæiske marked.

Overfor MereMobil.dk bekræfter EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S), at udfordringen står mellem Android-producenterne på den ene side og Apple på den anden.

– ”Jeg bryder mig ikke om, at det er mig (eller EU-Kommissionen) der skal bestemme standarden om det skal være den Android-telefonerne bruger eller den Apple bruger. Det mener jeg, at markedet burde kunne finde ud af det selv, men når markedet ikke kan, så er det, at vi må tvinge dem til truget og finde en løsning med lovgivning,” fortæller Christel Schaldemose.

Christel Schaldemose mener, at EU-Parlamentet også kan få Apple med i en aftale, såfremt konsekvensen bliver, at Apple ikke kan sælge deres produkter inden for EUs grænser.

– ”Det er jo Apple, der har modsat sig, men med lovgivning kan vi tvinge dem,” lyder det fra Christel Schaldemose.

Tidshorisonten for et lovindgreb fra EUs side er ukendt. Indtil nu har diskussionen om opladere og stiktyper kørt i de seneste 10 år. I 2009 var der, ifølge næstformand i EU-Parlamentet, Maros Sefcovic, 33 forskellige standarder. Nu er der tre.

MINITEST: Dette skal du vide om Samsungs universaloplader

TYPER AF OPLADERE: Selvom EU-Parlamentet lykkes med en lovgivning omkring opladeren, ledning og stik, så vil der fortsat skabes elektronikskrot på basis af opladere. Producenterne benytter nemlig forskellige standarder inden for hurtig-opladning som er et konkurrenceparameter. En hurtigoplader fra én telefon muligvis godt oplade en anden, men ikke ved brug af hurtigopladning. Eksempelvis kan kun OnePlus’ egne telefoner anvende hurtigopladning med det medfølgende kabel og oplader. Bruges et andet kabel, selv med samme stiktype, kan hurtigopladning ikke udnyttes. En hurtigoplader fra Huawei kan heller ikke nødvendigvis benyttes til hurtigopladning af en Samsung-telefon.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Tilbage i 2014 beskrev vi fortidens kaos omkring opladestik. I 2014 kom det frem, at Samsung havde skiftet opladestik 18 gange gennem årene. Apple startede med en 30-pin connector i 2003 på iPod, som i 2012 blev skiftet til Lightning stikket.

Apple klar med egen sportsapp

Apple har lanceret deres egen sportsapp, som f.eks. leverer resultater og statistik i realtid.

(mere…)
Fra 2025 skal din telefon opdateres i flere år

Softwaren skal vedligeholdes gratis i lang tid efter, at en telefon er taget af markedet. Ny lovgivning træder i kraft fra sommeren 2025.

(mere…)
EU stiller vilde krav til nye telefoner

EU har stiller nye krav til producenterne om blandt andet reparationsbarhed, holdbarhed og opgradering af styresystemet.

(mere…)
Disse iPhones kan måske opdateres til iOS 18

Apple ventes, at komme med en ny stor iOS-opdatering i efteråret. Her er listen over de iPhones der ventes at kunne opdateres til iOS 18.

(mere…)
Samsung har fremvist Galaxy Ring på Mobile World Congress

På dette års Mobile World Congress har Samsung givet et første kig på Galaxy Ring. Bliv klogere på deres smartring her.

(mere…)
Apples elbil Apple Car droppet

Apples elbil har ladet vente på sig og nu forlyder det, at deres Apple Car-projekt er droppet helt.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
85 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram