DR udvider DAB+ dækningen markant
DR udvider sit DAB+ sendenetværk til radio, så endnu flere danskere kan modtage digital DRs radiokanaler mere problemfrit.
I disse dage arbejder DRs teknikere med en større en opgradering af det landsdækkende public service DAB+ radiosendenetværk. Det skriver DR i en pressemeddelelse.
Målet med opgraderingen er, at de digitale public service radiokanaler, der sendes via DAB+, skal kunne modtages over hele landet på lige linje med den analoge FM-dækning.
Det skal dog forstås således, at den digitale DAB+ dækning skal være nogenlunde lig med den analoge FM-dækning. Lytterne vil uden større besvær kunne skifte fra FM til DAB+.
Helt ens dækning bliver der dog ikke, for der er væsentlige tekniske forskelle mellem FM og DAB+. Målet er, at man som radiolytter ikke oplever en markant forskel på dækningerne.
Forbedringer over hele landet
For at forbedre dækningen opsætter DR en række nye sendemaster og opgraderer eksisterende master.
-“I løbet af efteråret har DR fået udbygget sit DAB-sendenet ved opsætning af nye antenner og sendere på en række nye og eksisterende positioner rundt om i hele landet,” fortæller Niels Sennicksen, chef for DR Distribution til MereMobil.dk.
– Alt du skal vide om DAB+ radio vs FM
DR har i forbindelse med udbygningen af DAB+ nettet valgt at ændre i selve strukturen af sendenettet. Tidligere bestod nettet af en lang række små og mellemstore sendere.
Med det nye netværk vil der blive taget en række høje sendemaster i brug, som vil udsende med væsentlig højere effekt end hidtil. Det kaldes ifølge Niels Sennicksen for et såkaldt High Tower, High Power infrastruktur (HTHP). Det er en anden måde at lave sendenetværket på.
DAB-sendenettet var tidligere opbygget med en række mindre sendere, som sendte med lavere effekt, og hvor antennerne sad lavere på masterne.
Næsten 300 meters højde
De nye DAB+ antenner er placeret i op til 280 meters højde. De vil udsende med en effekt på op til 10 kW, hvilket er meget kraftigt. Høje sendere vil altid give bedre dækning, fordi det giver større chancer for “line-of-sight” mellem sendemast og radiomodtager.
Niels Sennicksen forklarer til MereMobil.dk, at HTHP-tilgangen giver en væsentlig bedre dækning, end hvis DR udelukkende havde etableret yderligere små og mellemstore sendere.
De høje master har også den fordel, at de deler mast med det digitale TV-net, hvor der er allerede er etableret nødstrømsgeneratorer. Derved sikres en bedre driftsstabilitet for DAB+ end hidtil.
Mobilmaster har nu også DAB+
Etableringen af de nye HTHP sendere har dog ikke været nok for at opnå den ønskede dækning. Derfor har DR også etableret en række nye sendere, hvor der er anvendt telemaster med højder på mellem 30 og 80 meter. På disse sendere sendes med en effekt på 1-2 kW.
Planlægningen af det nye netværk er sket i samarbejde med netværksplanlægningsfirmaet Progira samt eksperter fra Arqiva (den engelske pendant til Cibicom).
De nye sendere er fra Rohde og Schwarz. Antennerne er fra Kathrein og selve sendenettet bliver etableret af Cibicom. Sidst nævnte er også gatekeeper på det kommercielle MUX1 DAB+ sendenet.
I løbet af december 2019 forventes det, at forbedringer løbende vil blive sat i drift. Dermed er det planen, hvis alt går godt, at DRs DAB+ dækning stiger til 99 procent robust indendørsdækning inden julefreden indfinder sig over Danmark.
Mere til historien
VIl du vide mere om forskellen på FM og DAB+? Læs MereMobil.dks baggrundsartikel om netop forskellen på FM og DAB+.