Teleselskab må opkræve gebyrer hos kunderne for roaming i EU

Kunderne kan nu blive opkrævet ekstra, når de roamer inden for EU. Et teleselskab har fået dispensation fra reglerne om EU-roaming.

Reglerne om EU-roaming blev indført den 15. juni 2017. Siden har de europæiske teleselskaber hjemhørende i et EU land, som udgangspunkt, ikke haft mulighed for at opkræve betaling for roaming i andre EU-lande.

EUs politikerne mente ikke, at denne øgede omkostning for teleselskaberne ville give prisstigninger for forbrugerne, men det gjorde det. Det har vi tidligere omtalt på MereMobil.dk.

EU-roaming har påført teleselskaberne øgede omkostninger, da forbrugerne nu ikke længere som udgangspunkt skal betale for roaming indenfor EU - og det er netop disse øgede omkostninger, som giver visse teleselskaber udfordringer.

Teleselskaber uden eget mobilnetværk tjener nemlig ikke penge på roaming, og for de små teleselskaber er roaming lig med udgifter og ingen indtægter.

Heldigvis for små teleselskaber er et smuthul i EU-reglerne, hvis ellers man kan få dispensation.

Dispensation til Lebara

Energistyrelsen har således givet teleselskabet Lebara lov til at opkræve selskabets kunder ekstra for roaming indenfor EU. Dette strider ellers imod hele EU-roaming ordningen, men Lebara udnytter et smuthul i lovgivningen, hvor de kan få dispensation.

I en pressemeddelelse fra Energistyrelsen forklarer styrelsen, at Lebara har fået dispensation fordi Lebara har store udgifter til roaming.

I pressemeddelelsen formuleres det således:

-"Energistyrelsen har godkendt Lebaras anmodning om at kunne anvende et roamingtillæg over for selskabets kunder for at kunne dække et eventuelt tab, når selskabets kunder roamer i EU. Det sker på baggrund af, at selskabet har dokumenteret en negativ detailroamingfortjeneste på mere end 3 pct. af Lebaras fortjeneste på mobiltjenester."

Oversat til jævnt dansk så har Lebara så store udgifter til roaming i andre EU-lande, at Energistyrelsen har givet teleselskabet dispensation.

Af pressemeddelelsen fremgår det, at Lebara kan "anvende et roamingtillæg over for selskabets kunder".

Det skal forstås således, at Lebara får mulighed for at opkræve et tillæg, når selskabets kunder roamer i et andet EU-land. Roamingtillæget må dog udelukkende gå til at dække Lebaras forventede negative detailroamingfortjeneste.

Godkendelsen gælder for perioden fra 30. september 2019 til den 30. juni 2020.

Afgørelsen kan læses i sin helhed her.

Mere til historien

Tidligere har teleselskabet Plenti fået dispensation fra reglerne - vel at mærke før teleselskabet blev overtaget af TDC. Læs mere om det her.

Advarsel: Mobilbrug på færger er urimeligt dyrt

Operatørerne kan frit sætte vanvittige priser for mobilbrug på færger - og det gør de. Se priserne på maritim roaming her.

(mere…)
Danskerne flokkes atter til Europa efter ”corona”

Nye tal fra mobilnettene viser, at danskerne for alvor er taget afsted på sommerferie og det sydlige Europa igen en favorit.

(mere…)
iPhone og Android-telefoner kan dele opladere fra 2024

Apple skal indføre USB-C på iPhone, hvis de vil markedsføre og sælge telefonen i de europæiske lande. Meldingen kommer fra Europa Parlamentet.

(mere…)
Her er prisen på PlayStations nye abonnementer

Sony er på vej med en ny abonnementstjeneste til PlayStation. Se den danske pris her.

(mere…)
Ubegrænset lytning i Chapter forsvinder hos Telmore

Chapter lukker for ubegrænset lytning hos Telmore Play-kunderne.

(mere…)
Fastnet bliver nu endnu dyrere hos YouSee

YouSee har annonceret, at der er prisstigninger på vej på mere end 10 procent til omkring 300.000 fastnetkunder.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram