Tvungen roaming i EU har givet højere telepriser

Stigende priser på mobiltelefoni er kommet som en stor overraskelse for EU kommissionen. Et faktum er dog, at telekunderne har fået en højere telefonregning.

Selvom EU politikerne højt og helligt lovende, at priserne på mobiltelefoni ikke ville stige på grund af indførslen af de tvungne EU roamingpriser, så er det netop, hvad er sket. Det skriver Ingeniøren.

Brug af smartphone i bil

Taler i smartphone (Foto: MereMobil.dk)

Kravet om EU roaming burde ellers ikke have betydet stigende forbrugerpriser for mobiltelefoni, mente EU kommissionen ved indførslen af den tvungne roaming. Dette holdt dog ikke stik kan man nu tørt konstatere. Kommissionen tog fejl. Kravet om EU-roaming har givet danskerne højere mobilregninger - og dette på trods af at EU kommissionen både på en pressebriefing og i to notater fastslog "at roaming ikke kan bruges som undskyldning for prisstigninger".

- Flere prisstigninger på vej som følge af EU-roaming

Baggrunden for de stigende priser for mobiltelefoni beskrev vi indgående på MereMobil.dk i vores analyse sidste år. Det burde ikke komme bag på EU kommissionen, at teleselskaberne hæver priserne, når EU kommissionen pålægger teleselskaberne store ekstra omkostninger - omkostninger som oven i købet risikerer at stige år for år.

EU roaming påfører specielt de nordeuropæiske teleselskaber store omkostninger til roaming, og som altid er der kun én til at betale de øgede omkostninger; kunderne. Da de maksimale priser, som teleselskaberne opkræver fra hinanden, ikke falder i samme takt som dataforbruget stiger, så ender teleselskaberne med en ekstra regning, som sendes videre til forbrugerne.

Klagede og fik afslag

Ifølge Ingeniøren har en klager, som har fulgt debatten om EU roaming, indbragt en sag til Teleankenævnet, fordi han ikke ville acceptere en prisstigning på sine YouSee mobilabonnementer.

Klageren havde i flere år haft et et abonnement hos YouSee. Teleselskabet ændrede i klagerens abonnementer på grund af EUs nye roamingregler. Denne ændring ville klageren ikke acceptere. Klageren ville beholde sine gamle abonnenter, og fremførte, at det ikke var lovligt at forhøje prisen for et mobilabonnement på grund af EUs nye roaming regler.

Abonnementerne kostede henholdsvis 59 og 119 kroner per måneden. YouSee forhøjede begge abonnementer med 10 kroner per måned.

Klageren tabte sagen i Teleankenævnet, da ankenævnet fandt, at prisstigningen var helt i orden. Teleankenævnet ligger til grund, at Erhvervsstyrelsen har vurderet, at prisstigningen var tilladt.

- "Det er Energistyrelsens vurdering, at det som udgangspunkt er tilladt for udbydere generelt at hæve prisen på deres abonnementer som følge af forøgede omkostninger, uanset de nye roaming-regler," skriver fuldmægtig i styrelsen, Anna Ulrikke Bruun, i en e-mail til Ingeniøren.

Denne vurdering er dog fuldstændig modsat af kommissionens vurdering. I et efterfølgende interview med Ingeniøren uddyber Anna Ulrikke Bruun begrundelsen:

- "Vi har fri prisdannelse, og det er i orden, at når mobilselskaberne får øgede omkostninger, så pålægger de samtlige kunder en lille prisstigning. Vi er ikke enige med kommissionen i, at priserne ikke må stige."

Samtidig påpeger hun EU Kommissionens notater "udtrykker kommissionens holdning". Kort sagt så er EU Kommissionens holdning ikke fem flade øre værd, da det er Energistyrelsen, som tolker lovgivningen i Danmark.

Teleselskabernes smuthul

Helt generelt så er det ikke tilladt at opkræve særskilt betaling for EU roaming. Teleselskaberne må således ikke lave to abonnementer til to forskellige priser, hvor eneste forskel er prisen på abonnementet samt muligheden for EU roaming.

Alligevel kan teleselskaberne smyge sig uden om reglerne. Selvom teleselskaberne ikke må opkræve en særskilt betaling for at tilbyde roaming indenfor EU, så må teleselskaberne gerne tilbyde abonnementer med EU roaming, som adskiller sig fra abonnementer uden EU roaming.

Dette udmynter sig helt konkret i abonnementer, der ligner hinanden, men som er forskellige på nogle få parametre. Et teleselskab som f.eks. Telmore tilbyder 20 timers taletid og 20 GB data uden mulighed for EU roaming til 129 kroner. Et abonnement med mulighed for EU roaming inklusiv 20 timers taletid, 30 GB data og mulighed for Wi-Fi opkald (Voice over Wifi) koster 149 kroner.

På papiret er der kun tre forskelle mellem de to abonnementer, og det er 50 procent mere data, muligheden for Wi-Fi opkald og en prisforskel på 20 kroner. Men denne forskel er altså stor nok til at retfærdiggøre at der er tale om to vidt forskellige abonnementer.

Mere til historien

Hvis du tror prisstigningerne er ovre, så må du muligvis tro om. EUs roaming regler risikerer nemlig at pålægge de danske teleselskaber endnu flere udgifter over de kommende år. Læs vores analyse fra 2017 her.

Advarsel: Mobilbrug på færger er urimeligt dyrt

Operatørerne kan frit sætte vanvittige priser for mobilbrug på færger - og det gør de. Se priserne på maritim roaming her.

(mere…)
Danskerne flokkes atter til Europa efter ”corona”

Nye tal fra mobilnettene viser, at danskerne for alvor er taget afsted på sommerferie og det sydlige Europa igen en favorit.

(mere…)
iPhone og Android-telefoner kan dele opladere fra 2024

Apple skal indføre USB-C på iPhone, hvis de vil markedsføre og sælge telefonen i de europæiske lande. Meldingen kommer fra Europa Parlamentet.

(mere…)
Gratis tale og data i EU er forlænget til 2032

Du kan fortsat bruge data, ringe og sende SMS, når du rejser i EU-landene. Roamingaftalen er forlænget.

(mere…)
Brexit-gyser om roamninggebyrer - danskerne slipper - indtil videre

Du skal fortsat ikke betale roamingafgift, når du besøger Storbritannien.

(mere…)
Mere data på ferierejser fra i dag

Abonnenter hos et teleselskab kan fra i dag benytte lige så meget data i EU som herhjemme.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram