Slut med statsstøttet bredbåndsudrulning

Udrulning af hurtigt bredbånd med støtte fra Staten i ryggen, bliver måske snart fortid. Ikke alle er glade.

De seneste tre år har Staten støttet bredbåndsudruldningen i Danmark via den såkaldte bredbåndspulje, men fra 2020 er det slut med statsstøtten, hvis det står til regeringen. Det skriver Ritzau.

Midlerne i bredbåndspuljen bliver i 2019 uddelt i december. Derefter er der ikke afsat flere penge til statsstøtte.

Den (i 2019) omkring 100 millioner store pulje vil simpelthen ikke blive forlænget i 2020. Det fremgår af regeringens finanslovsudspil, som Ritzau har set.

Det har mødt meget kritik, at hele 24 procent af tilskudsmidlerne, ifølge Ritzau, er blevet brugt i hovedstadsområdet.

Derfor blev der i 2019 lavet nye kriterier, som stort set ekskluderer projekter i hovedstadskommunerne og byzoner i Aarhus, Odense, Aalborg og Skanderborg, mens adresser i tyndt befolkede områder bliver bliver vægtet højere i kravene.

Landdistrikternes Fællesråd er kritiske

Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, mener det kan få store konsekvenser for udviklingen i landdistrikterne, hvis støtteordningen bliver sløjfet.

- "Det vil være et stort tab. Vi kan se, at bredbåndspuljen har været afgørende for, at der er blevet etableret lynhurtige forbindelser i de områder, hvor der har været dårlig forbindelse tidligere," siger han til Ritzau og tilføjer:

- "Det har både betydning for bosætningen og erhvervsudviklingen i de pågældende områder."

På den anden side byder Teleindustrine, teleselskabernes brancheorganisation, ifølge ITWatch afskaffelsen af bredbåndspuljen velkommen.

Uheldig effekt på markedet

Bredbåndspuljens formål har været, at udrulle bredbånd i områder, hvor teleselskaber ikke på kommercielle vilkår vil udrulle højhastighedsbredbånd, og skønt intentionerne har været fine, så har puljen fået meget kritik.

Puljen har i visse områder været med til at underminere specielt mindre teleselskabers udrulning af bredbånd på kommercielle vilkår, hvilket dermed har fået den helt modsatte effekt af intentionerne.

Teleselskabet Skywire har været særdeles højlydte omkring den unfair konkurrence, som statsstøtten medfører.

Der har også været flere eksempler på, at fiberselskaber med statsstøtte udruller fiberbredbånd i områder, hvor mobilselskaberne har været forpligtet til at udrulle lynhurtig trådløst bredbånd. Derved har statsstøtten direkte været med til at underminere mobilselskabernes økonomi.

Læs mere om bredbåndspuljen på Energistyrelsens hjemmeside.

Du kan i vores tech-podcast kan du høre mere om mobilt bredbånd til hjemmet og de tanker, der gøres netop nu omkring 5G. Indslaget ligger fra 16 minutter inde i episoden


Lyt til episode 66 – MereMobil.dk podcast


Mere til historien

Det er i dag muligt at få lynhurtig fast trådløst bredbånd i hele landet. Teleselskabet 3 introducerede for et par uger siden en ny løsning til bønder og sommerhusejere.

Læs også vores guide: Sådan installerer du selv hurtigt mobilt bredbånd i Udkantsdanmark

TDC tvinger Fastspeed til prisstigninger

Fastspeed har netop sendt et brev ud til deres kunder, hvor de oplyser, prisen stiger på 1000/100 Mbit/s bredbåndsforbindelsen.

(mere…)
Første kig på Nighthawk RAXE500 - WiFi 6E gaming- og streamingrouter

VIDEO: En kraftig router med WIFi 6E til entusiasterne. Her er mit første kig på Netgear Nighthawk RAXE500.

(mere…)
Waoo er endnu engang kåret for bedst internet

Waoo sætter rekord igen. Waoo er nemlig for 11. år i træk blevet kåret til "bedste internet" i Loyality Groups årlige undersøgelse Branche Index Internet 2022.

(mere…)
Corona har fremmet digitaliseringen

En ny rapport fra Danmarks Statistik viser, at perioden med coronanedlukninger m.m. har fremmet digitaliseringen hos danskerne.

(mere…)
Elon Musk har aktiveret internetsatellitter over Ukraine

Krigen påvirker ukrainernes adgang til internettet. Det skal Starlink-satellitsystemet skal råde bod på. Tesla-grundlæggeren Elon Musik har nu aktiveret Starlink over Ukraine.

(mere…)
Bliv klædt på til at bestille det rigtige internet

Prisen på hurtigt internet skal være lav. Bredbåndshastigheden høj. Inden du bestiller internet, så læse disse gode råd.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram