Huawei P30 Lite test | God mobil til en attraktiv pris

TEST: Fornuftigt kamera, rimeligt design – og en skarp pris. Huawei P30 Lite er en super attraktiv budgettelefon.

Huawei P30 Lite test
Huawei P30 Lite (Foto: Huawei)

Hvor meget telefon kan man egentlig få for 3.000 kr? Hvis man spørger Huawei er svaret helt enkelt – virkeligt meget.

Med P30 Lite har Huawei skabt endnu en yderst solid telefon i det, der kan kaldes mellemklassen.

Normalt er kameraet noget af det, du ofte er nødsaget til at gå på kompromis i denne prisklasse, men her overrasker Huawei P30 Lite positivt.

Der er naturligvis skåret nogle hjørner for at presse prisen ned. Læs videre for at se, om Huawei P30 Lite er værdig til at blive kaldt kongen af mellemklassen.

Her er min anmeldelse af Huawei P30 Lite.

Huawei P30 Lite specifikationer

  • .Skærm: 6.15″ – IPS
  • Opløsning: 1080 x 2312 pixels (19.5:9 format) (415 PPI)
  • Processor: HiSilicon Kirin 710 Octa Core
  • RAM: 4 GB
  • Lagringsplads intern: 128 GB
  • Udvidelse: Op til 512 GB
  • Dual-SIM: Ja
  • Kamera: 48 megapixels (f/1.8), 8 megapixels vidvinkel, 2 megapixels dybdesensor
  • Frontkamera: 24 megapixels  (f/2.0)
  • 3,5 mm. jackstik: Ja
  • Biometrisk: 2D ansigtsgenkendelse
  • Batteri: 3.340 mAh
  • IP beskyttelse: Nej
  • Wi-Fi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, hotspot
  • Bluetooth: 4.2, A2DP, aptX HD
  • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS
  • Vægt: 159 g
  • Mål: 152.9 x 72.7 x 7.4 mm
  • Android 9 + EMUI 9.0.1

Flot og lækkert design

Huawei P30 Lite (Foto: MereMobil.dk)

Når man kigger på Huawei P30 Lite, er det ikke til at se, at der er tale om en telefon i den billigere ende af skalaen. Der ser helt igennem lækker ud, og den ligner en telefon, som er noget dyrere.

Testudgaven, som jeg har haft i hænderne, er den såkaldte Peacock Blue – en blå farve, som skifter fra blå mod lilla alt afhængig af, hvordan lyset falder på den. Personligt synes jeg, at den er utroligt flot. Er du til noget mindre prangende end påfugleudgaven, så fås den også i sort og hvid.

Det evige dilemma med en flot telefon er, om man skal vælge et cover eller ej? Jeg synes, at det vil være synd at gemme den væk, omvendt er bagsiden også en magnet for fedtfingre.

Hvis du går op i at holde din telefon fri for fedtfingre, så må du forvente at skulle pudse og polere den konstant. Derfor vil et gennemsigtigt cover nok være det bedste kompromis.

Du kan finde covers og tilbehør til Huawei P30 Lite på Mobilcovers.dk Sponseret link. Her finder du også flipcovers og gennemsigtige bagsider.

Kameraet er telefonens force

En af de allerbedste ting ved Huawei P30 Lite er kameraet. Telefonen kommer med hele tre linser – 48 megapixels, 8 megapixels vidvinkel og et på 2 megapixels med dybdesensor til bokeh effekt.

Telefonen giver dig mulighed for at tage gode billeder uden, at du behøver at fifle med indstillingerne.

Ligesom i de dyrere modeller fra Huawei, er der blevet plads til AI i kameraet, som er ganske god til at genkende hvad du er ved at tage et billede af og indstille kameraet for dig.

I god belysning tager telefonen rigtigt gode billeder, og på min tur rundt med kameraet på en varm forårsdag, kom jeg hjem med gode og skarpe billeder. Farverne får lige en tand for meget boost til min smag. Særligt den røde farve blive noget mere rød end i virkeligheden.

Du har mulighed for 2x optisk zoom, også disse billeder bliver gode. Du kan zoome endnu tættere på – helt op til 6x, men så begynder billedet at blive grynet.

Laver den selv stjerner

Telefonen har også en såkaldt natindstilling, hvor kameraet lukker mere lys ind. Dog skal du holde kameraet HELT stille for, at billedet ikke bliver sløret. Jeg afprøvede det i et meget mørk rum, og selvom der kommer mere lys ind, bliver billedet stadig grynet.

Jeg var naturligvis også ude at teste nattilstanden i mørke. Jo, du kan godt tage billeder selvom, der er meget lidt lys, men de får sådan et grønt grynet skær, som mest af alt gør, at billederne minder om noget, der er taget gennem en natkikkert.

Jeg lagde også mærke til, at når jeg tog mørke billeder udenfor, kom der en masse små artefakter på billedet. Det fik mig til at spekulere i om kameraet selv forsøgte at lave ekstra stjerner, når det registrerede, at der var en himmel på billedet.

Jeg skrev og spurgte Huawei, men de svarede tilbage, at AI’en ikke tilføjer noget til billedet, som ikke er der i forvejen. Uanset hvordan det hænger sammen, er jeg altså ikke imponeret over natfunktionen.

Jeg var også ude og tage lidt landskabsbilleder om aftenen, hvor lyset stille og roligt, var ved at forsvinde. Her er min oplevelse af kameraet, at det formåede at tage nogle gode billeder selvom, at solen var på vej ned.

Frontkameraet tager også med sine 32 megapixels nogle rigtigt gode billeder. Jeg synes, at skønhedsindstillingen er lige vel aggressiv, og det kan få billederne til at se meget kunstige ud. Det er naturligvis altid en smagssag, men jeg foretrækker noget, som er lidt mere virkelighedstro.

Overordnet set, synes jeg, at telefonens kameraer fungerer godt, og jeg vil kalde det én af telefonens forcer – særligt i forhold til prisen.

Billeder taget med Huawei P30 Lite

Byggekvaliten er god – men ikke premium

Telefonen har afrundede kanter, og det gør, at den ligger godt i hånden. Er det nu også vigtigt? Ja! Det vil jeg mene. For en telefon er noget, som vi bruger meget, og hvis vi ikke kan lide, hvordan den føles, ender man hurtigt med at blive træt af den.

Kvaliteten af telefonen føles generelt god, men tapper du med fingeren på bagsiden, kan du godt fornemme, at den er lidt “billigere” konstrueret end topmodellerne. Bagsiden føles som plastik, og det afslører, at det ikke er en ægte top-model, du har i hænderne.

Huawei P30 Lite (Foto: MereMobil.dk)

Du får ikke en en indbygget fingeraftrykslæser i skærmen. Den funktion er forbeholdt P30 og P30 Pro. Det ville næsten også være at forlange alt for meget. Til gengæld du en super hurtig og præcis fingeraftrykslæser, som sidder på bagsiden af telefonen. Huawei er kendt for at levere hurtige fingeraftrykslæsere, og her skuffer de bestemt ikke på P30 Lite. Telefonen låser nærmest op i det øjeblik, du rører ved knappen.

Huawei P30 Lite har også ansigtsgenkendelse, som gør, at du kan låse telefonen op ved at kigge på den. Det fungerer hurtigt og upåklageligt. Hvis vi sammenligner med Samsung, så er det noget som de (Samsung) kæmper med, at få til at fungere ordentligt.

På min egen private Galaxy Note 9 har jeg simpelthen opgivet at bruge det. Derfor kan jeg godt blive lidt misundelige på Huawei-ejerne, for det fungere bare.

Det kan altid diskuteres, om det er en sikker måde, at beskytte telefonen på. Der er set flere tilfælde, hvor det er lykkedes at snyde ansigtsgenkendelsen på forskellige telefoner. Det bl.a. lykkedes at snyde ansigtsgenkendelsen på Samsung Galaxy S10 med billeder og video.

Heller ikke Huawei kan sige sig fri for at kunne snydes. Herunder kan du se, hvordan John G. kommer uden om ansigtsgenkendelsen i Huawei P20 Pro.

Ingen beskyttelse mod støv, stænk og vand

En ting, du dog skal være opmærksom på er, at Huawei P30 Lite hverken er støv, stænk eller vandtæt.

Det kan jeg godt være lidt ærgerlig over, da en telefon er noget, som man skal kunne have med sig det meste af tiden, og jeg gider ikke bekymre mig om, hvorvidt der kommer lidt vand på min telefon eller ej.

Skærmbilleder fra Huawei P30 Lite

Skærmen overrasker

Selvom skærmen ikke er en AMOLED-skærm, så formår den alligevel at levere farverige og skarpe billeder. I mine øjne er den kalibreret lidt til den varme side.

Heldigvis er det muligt selv at indstille skærmens farvetone, og derfor kunne jeg få den præcis, som jeg gerne ville have den. Det er måske noget, som de færreste gider at rode med. I min verden er det dog en bonus, at muligheden eksisterer.

Med en PPI (pixel per inch) på 415 leverer skærmen et klart billede. Dog oplevede jeg, at det godt kunne synes en smule hårdt og kunstigt, når man bladrer rundt på hjemmesider eller Facebook. Her oplever jeg, at gengivelsen er mere blød og naturtro på en OLED-skærm.

Huawei er sluppet godt omkring notchen eller “hakket i panden,” som jeg ynder at kalde det. Hakket er dråbeformet og fremstår mere diskret end på f.eks. en iPhone. Jeg har aldrig været helt gode venner med indhakket i toppen, men Huawei nærmer sig noget, som for mit vedkommende, er til at tolerere.

Der er kun en anelse kant rundt om telefonen, hvor den er tykkest i bunden. Det får faktisk skærmen til at virke større end dens 6.15 tommer.

Dåsehøjtaler

Højtaleren på P30 Lite skuffer. Med kun en enkelt højtaler i bunden af telefonen, bliver lyden er meget diskant og skinger ved høj volumen.

Samtidigt er det nemt at komme til at dække for højtaleren, når du holder telefonen. Jeg er helt med på, at en telefonhøjtaler aldrig vil give en stor lydmæssig oplevelse, men når jeg sammenligner med en Samsung Galaxy Note 9, som både spiller foroven og forneden, så får du et mere detaljeret lydbillede med to højtalere.

Det er selvfølgelig ikke en helt fair sammenligning, da Note 9 koster omkring tre gange så meget, men det er et af de punkter, hvor man kan fornemme, at det er en telefon i den billigere ende af skalaen, man står med.

Huawei P30 Lite (Foto: MereMobil.dk)

Jackstik! Ja tak!

Måske er det bare den gamle sure mand i mig, som taler, men jeg sender en kæmpe tak til Huawei for at have inkluderet et jackstik i bunden af P30 Lite. Det er noget, som du må undvære på topmodellen P30 Pro.

Jeg er måske lidt gammeldags, men jeg kan godt lide, at have muligheden for, at kunne smække mine gode kablede høretelefoner i min telefon.

Jeg er helt med på, at fremtiden er trådløs, men jeg savner jackstiket, når det ikke er der, og jeg er træt af at skulle bruge alle mulige adaptere for, at kunne høre min musik på den måde, jeg vil.

Fin batterilevetid

Et batteri på 3.340 mAh er ikke ligefrem noget, som på papiret imponerer særligt. I praksis er der ikke så meget at være bekymret for. Med en mindre krævende processor i telefonen, formår Huawei at strække batteriets levetid.

Ved ved normal brug, skal du forvente at oplade telefonen hver aften. Det er standard for de fleste telefoner. Ved mit brug har jeg haft omkring 15 – 20 procent tilbage på batteriet, når jeg gik i seng.

Hvis du derimod er en såkaldt “power-user” som bruger din telefon konstant og streamer rigtig meget video, må du forvente en kortere batteritid. Hvis du så samtidigt også forventer at kunne lade den op på rekordtid, så kast et blik på min gennemgang af opladningstiden herunder.

Batterimonster! Opladning én gang om ugen.

Hurtig opladning men ikke lynopladning:

Hvis du har set hvor hurtig du kan lade top-modellen P30 Pro op, og du forventer en ligeså super hurtig opladning, så vil du blive skuffet over Huawei P30 Lite.

Huawei opererer nemlig med to opladningsbegreber. Huawei P30 Lite har QuickCharge, men ikke SuperCharge som P30 Pro har.

I min test, hvor jeg først drænede batteriet helt, tog en fuld opladning 1 time og 41 minutter. Det passer meget godt med Huaweis egne tal, hvor de opgiver at en fuld opladning tager 105 minutter.

Jeg har registreret, hvor meget telefon er opladet hvert kvarter indtil den var fuldt opladet. Testen er foretaget med telefonen slukket.

TidBatteriprocent
15 min.20 %
30 min.35 %
45 min.51 %
60 min.67 %
75 min.83 %
90 min.90 %
101 min.100 %

Hvis du sammenligner med Huawei P30 Pro kan du på omkring 30 minutter oplade den fra 0 – 70 procent. Så dette er ét af de punkter, hvor det bliver tydeligt, at der er tale om en såkaldt Lite model.

Middel processor

Når vi kigger på processoren, er det et af de punkter, hvor man ser, at Huawei har sparet for, at kunne holde den lave pris.

Huawei P30 Lite har en HiSilicon Kirin 710 Octa Core, som jeg vil betegne som en processor fra midterste hylde. Hvad betyder det så? Det betyder, at selvom Huawei P30 Lite ligner en langt dyrere telefon, så er “motoren” altså ikke en fuldblods sportsvogn.

Det betyder dog ikke, at den føles langsom i brug, for det gør den absolut ikke. Vi ser dog hele tiden, at de opgaver vi stiller til vores mobiltelefoner, bliver mere og mere krævende. Derfor vil du med en middelmådig processor opleve, at den ikke bevare “friskheden” ligeså længe som en topmodel.

Anmeldelse af Huawei P30 Pro

Huawei kører med deres eget EMUI styresystem oven på Android, selvom det er en af de mere krævende udgaver af Android, så oplevede jeg ikke problemer med Huawei P30 Lite. Den føles kvik nok, og hænger ikke selvom jeg skiftede programmer eller havde flere sider åbne på én gang.

Huawei P30 Lite klarer dog fint krævende spil som Asphalt 9 uden at den hakker undervejs. Det er muligt at sætte telefonen i ydeevnetilstand, som slipper alle hestekræfterne løs, og det vil jeg anbefale, at du gør, hvis du f.eks. vil spille mere krævende spil på den.

Jeg har testet Huawei P30 Lite med høj ydeevne slået til.

 Antutu Benchmark3D Mark
Huawei P30 Pro315.7484.320
Huawei Mate 20 Pro301.4874.191
Huawei P30 Lite141.071993

Det er naturligvis på ingen måde en fair at sammenligne P30 Lite op mod topmodellerne, men det giver alligevel et godt billede af, hvor vi befinder os henne på skalaen, når vi snakker ydeevne.

Konklusion: En rigtig god telefon til prisen

Huawei har med P30 Lite fomået at lave en telefon, der leverer varen på en lang række områder til en attraktiv pris.

Hvis du er typen, som ikke nødvendigvis behøver at have en telefon med top-specifikationer hele vejen rundt, så er der meget at synes om hos P30 Lite. Leder du efter en telefon, som ser godt ud, kan tage nogle gode billeder og som ikke sprænger budgettet, så kunne Huawei P30 Lite være et godt bud.

Telefonen giver jeg 5 ud af 6 stjerner.

Hvis du kan ude på at barbere endnu mere af prisen, så kunne et godt alternativ være Motorola Moto G7 Plus. Selvom det kameraet drillede lidt, så fik den alligevel masser af ros med på vejen.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

  • Attraktiv pris
  • Flot design
  • God skærm
  • Et godt kamera i dagslys

Lidt at tænke over

  • Ikke støv, stænk eller vandtæt
  • Middel processor
  • Ikke lynopladning
  • Grynede billeder i lav belysning

Mere til historien

Huawei P30 Lite kan købes fra den 6. maj. Sponseret link P30 Lite koster (vejledende) 2.999 kroner med 128 GB hukommelse og 4 GB RAM.

Huawei P30 Lite
M3 MacBook Air test | en lækker lille opgradering

TEST: Forvent ikke en revolution i MacBook Air M3. Forvent en lækker lille, og dyr, opgradering. Læs min MacBook Air test her.

(mere…)
Huawei overhaler Samsung på foldbare smartphones

Samsung havde førstepladsen i 4. kvartal på markedet for foldbare smartphones, men det ligner at Huawei overhaler i 1. kvartal.

(mere…)
Xiaomi 14 test | Fejler på vigtige punkter

TEST: Overvejer du at købe Xiaomi 14, skal du først læse min Xiaomi 14 test, så du er oplyst om fordele og ulemper.

(mere…)
OnePlus Watch 2 test | én ting gør hele forskellen

TEST: 100 timer uden en oplader. Lækkert design og relevante funktioner. Læs min OnePlus Watch 2 test.

(mere…)
OnePlus 12R er måske den perfekte budget-telefon i 2024

VIDEO: Du vil have en billig Android-smartphone, der stadig er rigtig god? Se min test af OnePlus 12R her.

(mere…)
OnePlus 12R test | Fantastisk telefon

TEST: Ydelsen, prisen og skærmen er enestående. Kameraet er ikke i top, men fejler ikke. OnePlus 12R er bare en fantastisk telefon.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram