Nokia 9 PureView test | nyskabende kamera, lækker smartphone

TEST: Du kan skyde nogle vilde billeder med Nokia 9 PureView, der er en ret lækker smartphone til en skarp pris.

Nokia 9 PureView
Nokia 9 PureView (Foto: MereMobil.dk)

Prisen er kun 4.999 kroner, men byggekvaliteten matcher de langt dyrere Samsung Galaxy S10 og Galaxy S10+. Skærmen på 5,99 tommer (pOLED) står virkelig flot og processoren (Snapdragon 845) leverer alt den ydelse du kan tænke dig.

Nokia 9 PureView leverer en flot samlet pakke endda til en pris, der er til at betale.

Dette er telefonen for dig, som ikke vil have en Android-mobil, der er overfyldt med producenternes egne apps og justeringer. Det er også smartphonen for dig, som vil have en stærk smartphone uden at betale overpris for den.

Selvom jeg generelt er begejstret for Nokia 9 PureView, så står den ikke helt i skabet. Skal du så gå uden om forårets Nokia-topmodel? Bestemt ikke.

Velkommen til min anmeldelse af Nokia 9 PureView.

Specifikationer: Nokia 9 PureView

 Nokia 9 PureView
Skærm5.99”, pOLED (PureDisplay)
Opløsning2K HD
StyresystemAndroid 9 (Android One)
ProcessorQualcomm Snapdragon 845
RAM6 GB
Hukommelse128 GB
UdvidelseNej
Kamera5 x 12 megapixels (f/1.82)
Frontkamera20 megapixels
Batteri3.320 mAh
HurtigopladerJa
Hurtigoplader medfølgerJa
Trådløs opladningJa. Qi
Cover medfølgerNej
Forbindelser4G, Bluetooth 5, Wi-Fi 802.11 a, b, g, n, ac (2.4, 5 GHz), GPS / AGPS / Glonass / BDS
Dual-SIMJa
FingeraftrykJa. I skærmen
Størrelse155 x 75 x 8 mm.
Vægt172 gram
IP-certificeringIP67, vand- og støvafvisende

Yder som om den var langt dyrere

Sidste års Qualcomm topprocessor, Snapdragon 845 og 6 GB RAM er drivkraften i Nokia 9 PureView. Der er fuld kraft frem. Jeg har på intet tidspunkt tænkt over, at processoren ikke hedder Snapdragon 855, som er topmodellen fra Qualcomm for i år.

Årsagen er, at processorerne på topmodellerne nu er så kraftige, at det er svært at udnytte kræfterne ved ens normale smartphone-brug.

Når jeg måler benchmark-ydelsen med henholdsvis Antutu Benchmark og 3D Mark, så ligger Nokia 9 PureView på niveau med OnePlus 6T McLaren Edition, der har 10 GB RAM. I forhold til Samsung Galaxy S10+ leverer Nokia 9 PureView ikke meget under.

Du kan se ydelserne i skemaet herunder.

 RAMAntutu Benchmark3D Mark
Samsung Galaxy S10+6 GB317.6904.325
Nokia 9 PureView6 GB291.3564.575
OnePlus 6T McLaren10 GB291.3274.739

En fantastisk smartphone

Jeg er meget begejstret for den rene Android, hvor ikke ret mange valg er givet på forhånd fra producenten. Jeg savner ikke Samsung One UI eller Huawei EMUI.

Android er lynhurtig og vældig smidig på Nokia 9 PureView. Jeg bilder mig ind, at det mærkes, at der ikke er klistret en masse ekstra på styresystemet.

Der er enkelte fejl i oversættelserne. Eksempelvis ”Vibrer også ve opkald”, men det hører til i småtingsafdelingen.

Denne smartphone er en del af Android One programmet fra Google, der sikrer dig løbende opdateringer til Android-systemet såvel som sikkerhedslaget. Mit anmeldereksemplar er opdateret til sikkerhedsniveau “1. februar 2019”. HMD Global oplyser, at den næste opdatering bringer Nokia 9 PureView op på “1. april 2019”.

Nogle vil nok sige, at Nokia 9 PureView i forhold til brugeroplevelsen ikke byder på noget særligt, men dét synes jeg er positivt. Jeg skal nok via mine selvvalgte apps gøre telefonen til noget særligt for mig. For mig er det vigtigste, at alt smartphonen bare spiller med alt det basale, som jeg bruger i dagligdagen samt en god hardware.

Sparer på strømmen

Jeg har ikke haft brug for at sjatlade på mine almindelige brugsdage. Det har ikke været unormalt stadig at have 30 procents strøm tilbage efter 16-17 timers drift. Batteriet er ellers kun på 3.320 mAh.

Alle anmelder-mobiler sættes op med alle mine apps, billeder, beskeder osv. Der er altså tale om reel driftstid,< da jeg altid bruger en testtelefon som min eneste og primære mobil.

Salgspakken indeholder en hurtigoplader på 18 watt, og selvom der trods alt er langt op Huaweis 40 watts-oplader, er det alligevel et plus med en forholdsvis effektiv oplader inkluderet i prisen.

Trådløs opladning er også en mulighed, og med det efterhånden store antal ladeplader jeg har i boligen, samt en trådløs opladeholder til bilen, er det for mig et stort plus.

VIDEO: Sådan oplader du trådløst i bilen

Desværre går trådløs opladning langsomt på Nokia 9 PureView. På en halv time går den kun fra 0 til 16 procents kapacitet. Jeg har testet med Huawei Wireless Charger (model CP60), der kan lade med 15 watt – hvis telefonen understøtter det.

VIDEO: Jeg tjekker om Huaweis påstand om trådløs opladning holder

Fordi Nokia 9 PureView er en del af Android One så får du også selvjusterende batteri (Adaptive Battery), der holder øje med hvilke apps du bruger ofte.

Apps du sjældent har gang i ”lægges i seng”, så de ikke trækker på batterikapaciteten. Over tid skulle Adaptive Battery klemme mere brugstid ud af batteriet i takt med, at den lærer ens brugsmønster.

Skærmbilleder fra Nokia 9 PureView

Irriterende fingeraftrykslæser

In-screen fingeraftrykslæser er et stort skridt tilbage. Jeg oplever alt for mange fejllæsninger, hvilket ikke er specielt for Nokia. Dette gælder også på OnePlus 6T, Samsung Galaxy S10+ og Huawei Mate 20 Pro. Det føles som et stort tilbageskridt i forhold til den fysiske sensor, der fungerer perfekt hver eneste gang.

Ansigtsgenkendelsen i Nokia 9 PureView kan ikke snydes med et 2D-foto, som tilfældet er på Samsungs seneste topmodel. Desværre er låsemetoden ikke særlig stabil. Udfordringerne starter, når du befinder dig i mørke omgivelser.

Ifølge HMD Global detekterer ansigtsgenkendelsen om det er en levende person, der er foran kameraet, samt om øjnene er åbne. Dette skulle gøre det vanskeligere at narre funktionen.

Efter en genstart skal du taste enhedens pin-kode for at aktivere ansigtsgenkendelse. Bliver telefonen ikke brugt i fire timer, skal PIN-koden også angives.

Oplåsningen er ikke perfekt. Jeg ærgres over manglen på den fysiske sensor til fingeraftryk, der trods alt stadig er en god og sikker låsemetode.

En fed kameramobil

Taget med Nokia 9 PureView (Foto: HMD Global)

Pentakameraet er helt unikt. Det består af to standardsensorer (RGB) og tre monokromsensorer (sort/hvid). RGB-sensorerne er blandt andet gearet til at opfange lys, mens monokromsensorerne trækker detaljerne i billedet ud af sort/hvid. 

Ét skud udløser fem samtidige billeder, der skaber 60-240 megapixels data. Telefonen koger automatisk de mange data ned til ét 12 megapixels foto. Derudover kan der gemmes i RAW-format.

Efter at have prøvet kameraet et langt stykke tid, er jeg på den ene side imponeret. På den anden side er jeg ikke helt sikker på, at den endelige form er fundet.

Billedet kommer hurtigt i kassen, men det går langsomt når jeg skifter mellem fototilstandene. At komme fra monokrom-tilstand (sort/hvid) til almindeligt foto er ualmindeligt langsomt – og irriterende.

Magien i kameraet forløses for alvor, hvis du efterbehandler billederne. Her kan der til gengæld skabes mesterværker, som det også fremgår af PR-materialet.

Aktiverer du kamerafunktionen ”dybde” lagres informationer om de mange lag, som et billede har; forgrund, baggrund, motiv m.v. Fokuspunktet kan efter billedet er taget ændres.

Når billedet er skudt, står det ikke skarpt i galleriet, særligt ikke hvis du kører med RAW-fotos aktiveret. Årsagen er efterbehandlingen af mange billeddata, som er væsentligt højere end på andre telefoner. Efter et lille stykke tid står billedet skarpt.

Går du ikke direkte i galleriet så vil du aldrig opdage dette, da processen sker i baggrunden.

LÆS OGSÅMine første billeder med Nokia 9 PureView

Billeder taget med Nokia 9 PureView

Nokia 9 PureView lægger i høj grad op til, at du arbejder med billederne efter de er taget. Du kan under opsætningen vælge at installere Adobe Lightroom, der ligger som et forslag. Et gratis alternativ er Snapseed, der dog desværre ikke kan åbne monokrome RAW-billeder.

Min oplevelse er, at kameraet i nogle situationer imponerer og overrasker – i andre situationer er det mere til den jævne side. Når det er sagt, så er der også ualmindeligt meget fokus på kamerateknologi i øjeblikket. Huawei og Samsung slås om at være nummer ét på foto. Derfor skal der meget til for at imponere.

Jeg kan sagtens se perspektiverne i pentakameraet. Det er en nyskabende tilgang til et mobilkamera. Jeg er sikker på, at teknologien vil modnes over de kommende generationer.

Overvej også…

Nokia 9 PureView har USB-C til kablet opladning samt headset. Den har nemlig ikke 3.5 mm. jackstik. Ingen panik! Der ligger en USB-C > 3.5 mm adapter i salgspakken.

For- og bagsiden er af Gorilla Glass, som giver en virkelig god kvalitetsfølelse. Telefonen ligger godt i hånden, men er (som andre glasmobiler) lidt glat. Mobilen ligger helt fladt på bordet, da kameralinerne er fuldstændigt plane med bagsiden – intet kamera-bump. Dette er en stor designmæssig gevinst.

Der er ikke stereohøjttalere, men monohøjttaleren gør det overraskende godt.

Konklusion: Lækker, hurtig og god til prisen

MereMobil.dk Anbefaler
MereMobil.dk anbefaler Nokia 9 PureView

Jeg er ret vild med Nokia 9 PureView. Min begejstring hænger en del sammen med prisen, som jeg synes er ”spot on”.

I skrivende stund er Annoncelink prisen på Nokia 9 PureView 4.999 kroner uden abonnement.

Pentakameraet er nyskabende – dog ikke perfekt. I forhold til prisen får du , efter min opfattelse, et lækkert kamera.

Nokia 9 PureView er en af den slags telefoner, der bliver bedre og bedre for hver dag du bruger den. Du ELSKER den måske ikke fra dag ét, men kærligheden vokser. Måske fordi den både er lækker, hurtig, let at betjene, har god batteritid og tager billeder der indimellem imponerer.

Telefonens største problem er fingeraftrykslæseren, som jeg synes er virkelig ringe.

5 ud af 6 stjerner.

Nokia 9 PureView
Nokia 9 PureView (Foto: MereMobil.dk)

Fordele og lidt tænke over

Fordele

  • Nyskabende kamera
  • God batteritid
  • Lækkert design med en fed skærm
  • Trådløs opladning (kablet hurtigoplader medfølger)
  • Skarp pris

Lidt at tænke over

  • Fingeraftrykslæseren er alt for ringe
  • Ansigtsgenkendelse fungerer ikke altid – særligt mørke udfordrer
  • Ingen plads til hukommelseskort
  • Ikke 3.5 mm. jackstik (adapter medfølger)

Mere til historien

Nokia oplyser, at cirka 14 dage efter salgsstarten kommer en større softwareopdatering til Nokia 9 PureView. Denne anmeldelse er skrevet på den udgave, der blev tilgængelig ved salgsstarten.

Nokia 9 PureView
Bedste projektor til prisen? Jeg har prøvet 3 budget-projektorer

Drømmer du om en hjemmebiograf, men synes det er for dyrt og besværligt? Her er løsningen.

(mere…)
Det mener jeg om Xpeng G6 – jeg har også testet selv-parkering

PRØVEKØRT: Xpeng G6 kan konkurrere med Skoda Enyaq og Tesla Model Y, men ikke alt er fedt.

(mere…)
OnePlus 13: Jeg fanger chefen

PODCAST: Lyt til min dybdegående episode om den nye OnePlus topmodel, OnePlus 13, hvor jeg også fanger chefen for OnePlus i et "cold call".

(mere…)
OnePlus 13 er perfekt | TEST

(mere…)
Det læste du i 2024: Mest læste anmeldelser

Igen i 2024 havde vi MANGE forskellige produkter forbi til test. Her har vi samlet de mest læste anmeldelser i 2024.

(mere…)
Mine børn har testet AI-bamsen Poe

MINITEST: Så er den anmelderroste bamse endelig klar til Danmark. Mine børn og jeg har set nærmere på den.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
17 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram