Grønland har nu landsdækkende 4G og er klar til 5G

2

TELE-POST har nu udrullet 4G til næsten alle grønlændere, og mobilnetværket er forberedt til 5G NR.

TELE-POST, som er det grønlandske hjemmestyres teleselskab, opgraderede den 7. november 2018 den sidste mobilmast fra 2G til 4G. Dermed blev afslutningen på en landsdækkende opgradering af TELE-POSTs mobilnetværk markeret.

Det nye mobilnetværk vil tilbyde alle grønlændere 4G LTE, men mobilnetværket er allerede forberedt til 5G NR, når og hvis TELE-POST vil opgradere til fremtidens mobilstandard. Det skriver TELE-POST i en pressemeddelelse.

– Grønland dropper fastnetkablerne og satser på 4G

I alt er 119 mobilmaster er over de sidste fem måneder blevet opgraderet til 4G. Grønlands nye mobilnetværk kan dog ikke dække hele landet. Derfor er det primært i og omkring byer og bygder, at grønlænderne har adgang til 4G mobilnetværket.

Alle skal med – næsten da

TELE-POST har en strategi om, at den grønlandske befolkningen skal have adgang til hurtigt internet inden år 2020. Derfor har selskabet oprettet en strategi, som de kalder Mobile First. Denne strategi indebærer, at fastnettet udfases i bygder og mindre byer og fuldstændig afløses af mobiltelefoni og mobildata. Strategien kan ses her (PDF-format).

Helt konkret betyder strategien, at der udrulles lynhurtig mobilt bredbånd og mobiltelefoni via 4G LTE til hovedparten af grønlænderne.

92 procent af befolkningen i dag adgang til mobildatahastigheder, der efter TELE-POSTs vurdering er hurtigere end de fleste steder i Europa.

– “Jeg havde ikke turdet håbe på, at vi kunne nå at levere så høj båndbredde til så mange bosteder i år,” udtaler administrerede direktør, Kristian Reinert Davidsen.

Op til 120 Mbit/s

Ifølge TELE-POST leverer 4G netværket hastigheder på op til 120 Mbit/s. Dette gælder dog ikke de 8 procent af kunderne, som bor på Østkysten og i Qaanaaq-området.

I disse områder leveres det bagvedliggende netværket til mobilmasterne via satellit, hvilket sætter en begrænsning på overførselshastigheden.

Kapaciteten på satellitforbindelsen er dog øget i forhold til tidligere, da TELE-POSTs kunder i Upernavik-området ikke trækker på satellit-forbindelsen længere, da området er blevet koblet på TELE-POSTs radiokædenetværk.

TELE-POST arbejder på løsninger, der skal forbedre netværkskvaliteten i de områder som benytter satellit.

Mere til historien

Vil du vide mere om hvor ekstremt mobilnettet er i Grønland, så lyt også til MereMobil.dks podcast #21: Så fascinerede er mobilnettet i Grønland

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer