Ny teknologitest på Roskilde Festival gavner snart flere kunder

Mobilmaster med 6 sektorer og 4×4 MIMO testes på årets Roskilde Festival. Kort efter implementeres teknologien udvalgte steder i Danmark.

Traditionen tro benytter teleselskabet 3 årets Roskilde Festival til afprøvninger, og år testes en helt række nye teknologier, der skal optimere eksisterende teknologi, så den er rustet til at blive en del af fremtidens netværk.  Det fortæller teleselskabet 3 i en pressemeddelelse.

Mobilmast på Roskilde Festivallen 2018 med Dual-Band Dual-Beam 6 sector @4T4R (LF1800 + LT2600). (Foto: teleselskabet3)

Mobilmast på Roskilde Festivallen 2018 med Dual-Band Dual-Beam 6 sector @4T4R (LF1800 + LT2600). (Foto: teleselskabet 3)

– “Dataforbruget stiger – og det vil det fortsætte med. Derfor har vi brug for at se, hvordan vi kan optimere vores eksisterende netværk, så det er gearet til 4,5G/5G-udrulningen, og det forbrug, vi forventer i fremtiden. Roskilde er et oplagt sted at teste ny teknologi, fordi det markante og konstante dataforbrug sætter et så stort pres på netværket, at det minder om det, vi forventer i fremtiden,” siger Stefan Ring Støhrmann, der er 3’s netværksansvarlige på Roskilde Festival.

På festivallen afprøves der nye teknologier, der skal maksimere og effektivisere de frekvenser, som teleselskabet allerede har til rådighed.

Mere kapacitet og højere hastighed

Hvis et teleselskab har brug for mere kapacitet og højere hastigheder kan de vælge at købe flere frekvenser, men dette er ikke altid en mulighed, da frekvenser kun bliver udbudt på auktion med 10-20 års mellemrum.

Derfor er teleselskaberne nødt til at vælge en anden rute som enten betyder flere mobilmaster og mere radioudstyr eller de kan opgradere med nyere teknologi, der kan udnytte de eksisterende frekvensbånd mere effektivt.

– Carrier Aggregation: Se fremtidens lynhurtige mobilnet

Det er bare utroligt dyrt at udbygge et mobilnetværk med flere mobilmaster, så på Roskilde Festivallen tester 3 muligheden for at udnytte de eksisterende frekvenser og mobilmaster mere effektivt ved at benytte nyere teknologier i kombination af mere radioudstyr.

3 tester blandet andet en ny antenneteknologi, som giver mulighed for seks sektorer på hver mobilmast. Normalt har en mobilmast tre sektorer (tre antenner), men som noget nyt forsøger 3 med seks sektorer på hver mobilmast.

Lige umiddelbart skulle man tro at det dobbelte antal sektorer giver dobbelt kapacitet, men i virkeligheden er der kun tale om  omkring 60 procents større kapacitet på hele mobilmasten. Det skyldes, at de enkelte sektorer laver lidt interferens (støj) i nabosektorerne.

– Sådan giver MIMO dig højere datahastighed

Derudover benyttes der også 4×4 MIMO antenneteknologi kombineret med en sammenlægning af spektrum fra forskellige frekvensområder og LTE-teknologier.

MIMO 4×4 fordobler kapaciteten på frekvensbåndet akkurat ligesom en motorvej, der bliver udvidet fra to til fire spor. Dette kræver dog at smartphones på netværket understøtter det, hvilket de fleste nyere topmodeller med f.eks. Snapdragon 835 eller 845 chipsæt gør.

-“Netop denne kombination af teknologi og frekvensspektrum er ikke tidligere afprøvet i Danmark. Det tester vi derfor nu for første gang i Roskilde. Når teknologierne kombineres på en helt ny måde, effektiviserer vi anvendelsen af det, vi har i forvejen, og vi forventer, at det giver mere kapacitet til brugerne, og at flere brugere således vil få en god dataoplevelse,” forklarer Stefan Ring Støhrmann.

Mange teknologier i spil

Det er 3’s plan at begynde en implementering af det nye tekniske set-up efter dette års Roskilde Festival på særlige udvalgte hotspots, hvis alt går efter planen.

Det nye tekniske set-up kaldes i tekniske termer Dual-Band Dual-Beam 6 sector @4T4R (LF1800 + LT2600).

– Så vildt potentiale er der stadig i 4G LTE

-“Roskilde Festival er en vigtig brik, når det kommer til at teste nye teknologier, så vi kan se, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer. Men når det så er sagt, så er det vigtigste for os, at brugeroplevelsen på Roskilde Festival er i højsæde. Det er førsteprioritet. Så hvis vi kan se, at testen ikke fungerer optimalt, så går vi tilbage til vores gamle set-up, så brugerne ikke får en dårlig oplevelse. Men det er bestemt ikke forventningen,” fastslår Stefan Ring Støhrmann, der har afprøvet det nye tekniske set-up på en mindre lokation.

Det tekniske setup

Ifølge 3 er det tekniske set-up i en mast:

  • 3 stk. Dual-Band Dual-Beam antenner
  • Vægt per antenne 49 kg
  • Dimensioner (HxWxD) 2,6m x 0,4m x 0,2m
  • Materiale: Fiberglas
  • Farve: Lys grå
  • 12 stk. Remote Radio Units
  • Vægt per stk. 18-20 kg
  • Totalvægt ca. 500 kg

Mere til historien

Udover et opdateret mobilnetværk har teleselskabet også deres såkaldte 3Reload-stand på festivalpladsen med gratis opladning til alle samt mobile aid, hvis mobilen strejker eller er blevet væk. Standen ligger i Trade Zone på festivalpladsen

Nu sælger 3 brugte telefoner

Du kan spare 4.800 kroner på en iPhone, hvis den må være brugt.

(mere…)
Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
Mobilmaster spår om antallet af danskere på Christiansborg Slotsplads

I går fik Danmark en ny regent og mobilmasterne har hjulpet med, at finde antallet af danskere, der var mødt op på Christiansborg Slotsplads.

(mere…)
Påbud til 3 og indskærpelse af regler

Ikke alle danske mobilselskaber har fulgt reglerne om bindingsperioder. Afgørelse har tilbagevirkende kraft.

(mere…)
Prisnedsættelse på 5G-bredbånd fra 3

En router med frit dataforbrug, hvor du blot skal sætte stikket i, er blevet billigere hos 3.

(mere…)
Prøv Apple One gratis i tre måneder

Se fede film og serier, hør musik, spil masser af spil og gem dine billeder på iCloud. Læs mere om, hvordan du prøver Apple One, gratis.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram