HTC Touch Diamond – et mobilhit fra 2008

5

TILBAGEBLIK: HTC Touch Diamond fik i 2008 en fantastisk modtagelse. Flot design og 3D-animeret brugerflade med vejrudsigter gjorde indtryk.

HTC Touch Diamond
HTC Touch Diamond – 2008 (pressefoto)

Den 6. maj 2008 blev HTC Touch Diamond præsenteret i London. Det var et af den slags produkter, der fik hele techmiljøet til at holde vejret. Dengang var Touch Diamond sommerens helt store satsning fra HTC. Den var også banebrydende for sin tid.

Diamantnavnet, Diamond, kom af diamant-designstregerne på bagsiden af telefonen samt den ”diamantformede” produktæske, telefonen blev leveret i. Det var meget anderledes end de kedelige papkasser, mange andre produkter lå i.

På dette tidspunkt var smartphones udstyret med trykfølsomme skærme og ikke berøringsfølsomme. Et år tidligere havde Apple sendt den første iPhone på gaden, men kun i et begrænset oplag og kun i få udvalgte lande. Apple benyttede et berøringsfølsomt display. Det gav en gigantisk forskel i brugeroplevelsen.

Alt dette vidste HTC’s fans og købere intet, eller kun meget lidt, om, og i hvert fald ikke nok til at droppe HTC, der på dette tidspunkt var i begyndelsen af den succes de ville opnå de kommende år.

I fjerde kvartal 2008 havde HTC en global markedsandel på 4.3 procent, og var lidt større end Samsung, der lå på 4.2 procent. Nokia var markedsleder med 40,8 procents markedsandel, ifølge Gartner.

De fleste i branchen tillagde ikke Apples markedsandel på 10.7 procent ”et problem” – Apple blev betragtet som noget, der ville gå væk igen.

Den trykfølsomme skærm

HTC satsede, som de fleste andre, på en trykfølsom skærm. Men trykoplevelsen havde sine udfordringer. Dette er min egen beskrivelse fra 2008: Der skal tages en smule fat – øvelse er påkrævet. Efter kort tid vil de fleste være fortrolige med interfacet”.

Oplevelsen var på Diamond bedre end hvad flere andre produkter leverede. Nokia var i denne sammenhæng en katastrofe.

HTC Touch Diamond
HTC Touch Diamond fra 2008 havde mulighed for, at stylus kunne hænge på siden med en magnet (Foto: MereMobil.dk)

HTC benyttede brugerfladen Touch Flo 3D, der var lagt oven på Microsoft Windows Mobile 6.1. Touch Flo havde flotte, og efter tiden imponerede animationer, særligt vejrudsigterne fik brugerne til at spærre øjnene op.

Der var intet mindre end 42 forskellige vejrtyper, der kunne vises som en animation. Jeg var blandt dem, som hver gang glædede mig til omskiftninger i vejret. Særligt tordenvejr og sne var ret flotte. Disse vejranimationer var også noget, som gjorde mobilkøberne lagde mærke til HTC.

Animationerne var gjort muligt af en ny 3D grafikchip.

Touch Flo 3D kunne til dels holde det fingerfjendtlige Windows Mobile på afstand, men nogle gange ramte brugeren alligevel ind i Microsofts underliggende system, hvilket i disse tilfælde forringede brugeroplevelsen. Det tænkte brugerne ikke på. Touch Flo var i høj grad meget imponerede og overskyggede generne fra Windows Mobile.

Selvom HTC lagde vægt på fingerbetjening, så medfulgte der er alligevel en stylus. En magnet gjorde det muligt at hænge denne stylus fast på ydersiden af telefonen.

Fotos fra 2008 af HTC Touch Diamond

Viste rigtige websites

Opera leverede internetoplevelsen. Denne browser gjorde fingerbetjening muligt. Hjemmesiderne kunne vises rigtigt, og ikke blot som en begrænset mobilversion. Dobbelttap zoomede ind på et område. Bredden blev samtidigt skaleret, så der ikke skulle scrolles fra side til side.

Faktisk var det med automatisk skalering af bredden noget HTC fremadrettet blev positivt bemærket for, og de eneste på markedet der gjorde dette.

I nogen grad mindede internetoplevelsen på HTC Touch Diamond meget om hvad Apples iPhone kunne. Faktisk var HTC foran. Der var nemlig både 3G og Turbo 3G forbindelse (7,2 mbit/s). Apple tilbød kun mobilforbindelse via Edge.

 – Apples første iPhone fylder 10 år

På dette tidspunkt var det en salgsargument, at kunne vise rigtige websites og ikke en nedgraderet mobilversion. I dag skal alt være mobiltilpassede og mobilvenlige sites.

Mobilen havde desuden FM radio med RDS. Jeg beskrev telefonens lydkvalitet som ”godkendt”, men headsettet var tarveligt, og 3.5 mm. jackstik var ikke en mulighed. Derfor var brugeren låst til det ringe medfølgende headset.

Kameraet på 3.2 megapixels med autofokus var en smutter. Billederne blev rimelige hvis man tog bagcoveret af. Ja. Du læste rigtigt. Coveret var nemlig udstyret med et stykke ”næsten gennemsigtigt plastik” som kameraet næstenkunne kigge ud af. Hvad mon HTC havde tænkt på?

Den originale promovideo

Interessant i forhold til tiden

HTC Touch Diamond
Vejranimation på HTC Touch Diamond var i sandhed imponerede for tiden (Foto: MereMobil.dk)

Batteriet havde en kapacitet på sølle 900 mAh, hvilket gav strøm til en dags brug så længe du ikke benyttede den til GPS i bilen. Som ekstra tilbehør kunne der købes et batteri på 1.350 mAh, der blev solgt inklusive et bagcover. Prisen var omkring 200 kroner.

Selvom batteriet kun havde en tredjedel af den kapacitet vi ser i dag, så hører det med til historien, at mobilforbruget var markant anderledes. Telefonen lå mere i lommen end i hånden. I dag er det omvendt.

HTC Touch Diamond blev opfattet som en lækker telefon, med en god størrelse. Prisen uden abonnement lå på 3.500 kroner. Omregnet til nutidskroner svarer det til cirka 4.180 kroner.

2008 var også året, hvor HTC udsendte verdens første Android telefon HTC Dream, hvor touchskærmen nu var berøringsfølsom, præcis som på iPhone.

LÆS OGSÅ: Nokia 3310 var tidens bedste – sådan husker vi den

Windows Mobile telefonerne kørte side om side med Android i en periode. HTC Touch Diamond fik i april 2009 en efterfølger kaldet HTC Touch Diamond2.

Som bekendt fik HTC i de kommende år succes på Android, men måtte senere se sig slået af Samsung og Apple. Her 10 år efter HTC Touch Diamonds introduktion producerer HTC stadig gode telefoner, men ikke med den samme hype som i 2008 og de kommende år.

Vil du læse mere om retromobiler så tjek denne artikel: Sådan var mobilen i 2005.

Pressefotos af HTC Touch Diamond

Specifikationer: HTC Touch Diamond

 • Skærm: 2,8” – TFT (resistive touchscreen)
 • Opløsning 480 x 640 pixels
 • Processor: Qualcomm MSM7201A (528 MHz ARM 11)
 • RAM: 192 MB RAM / 256 MB ROM
 • Lagringsplads intern: 4 GB
 • MicroSD-kort: Nej
 • Kamera: 3.15 megapixels, autofokus + VGA frontkamera
 • 3,5 mm. jackstik: Nej
 • Tilslutning: Mini USB
 • Batteri: 900 mAh
 • Wi-Fi: 802.11 b/g
 • Bluetooth: 2.0. A2DP
 • FM radio med RDS
 • GPS med A-GPS
 • Vægt: 110 gram
 • Mål: 102 x 51 x 11.5 mm
 • System: Microsoft Windows Mobile 6.1 Professional
 • Producenttilpasning: Touch FLO 3D med håndskrift genkendelse

Mere til historien

Opladeren til Touch Diamond havde HTC logo, der lyste op når strømmen var sat til.

Læs også:
iPhone gennem tiden – sådan har iOS udviklet sig

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer