Telenor lancerer eSIM, NB-IoT og LTE-M

Telenor gør klar til fremtidens eksplosion af internetforbundne enheder med en hel række nye teknologier.

Telenor gør klar til den forventede eksplosion af såkaldte Internet of Things (IoT) enheder. Derfor opgraderer teleselskabet i løbet af 2018 hele det landsdækkende mobilnetværket med flere forskellige teknologier. Det fortæller Telenor i en pressemeddelelse.

M2M Machine-To-Machine

M2M Machine-To-Machine

IoT er små enheder, typisk sensorer, som er internetforbundne. Disse små sensorer sender små mængder data tilbage til en server. De mange indsamlede data kan bruges til mange forskellige formål. F.eks. kan en offentlig skraldespand melde tilbage, når den er fyldt. En lygtepæl kan melde tilbage, hvis en pære er sprunget.

-“At fysiske enheder kan kommunikere med hinanden er ikke nyt, det har de sådan set altid kunne via vores netværk, det vi kalder Machine to Machine (forkortes M2M). Et eksempel på en M2M-løsning kan være, at et el-selskab bruger M2M til at deres elmålere kan sende viden om forbrug ind via sms eller 2G data,” siger udviklingsdirektør i Telenor, Peter Ditlev Nødbak, i pressemeddelelsen.

IoT kan betegnes som en overbygning til den allerede eksisterende M2M-løsning.

IoT-teknologien har dog en langt bedre rækkevidde med et minimalt strømforbrug. Det betyder, at enhederne kan køre længere uden fysisk vedligeholdelse (udskiftning af batteri), hvilket gør IoT løsningerne bedre og billigere. Det betyder igen, at de små IoT sensorer vil vinde indpas mange flere steder, simpelthen fordi løsningerne bliver så billige.

To IoT teknologier

Telenor udruller to forskellige IoT teknologier i år.

Narrow Band IoT (NB-IoT) er den ene teknologi. Denne er velegnet til stationær brug. Det kan f.eks. være en vindmølle, der løbende rapporterer, hvor meget strøm den producerer. NB-IoT kan også være velegnet til styring af enheder – f.eks. hvis man skal tænde eller slukke for en pumpe. Det kunne også være postkassen, som fortæller, at der er blevet smidt breve i den.

Den anden teknologi er LTE-M, som er velegnet til mobile enheder, der f.eks. kan være sporingsudstyr i biler. I en lidt mere avanceret udgave, kan man opsætte LTE-M i en lastbil, som så via Bluetooth f.eks. kan checke hvilke varer lastbilen kører rundt med, og hvornår de bliver læsset af og på.

-“Da teknologierne kan noget forskelligt, har vi valgt at udrulle begge teknologier i netværket for at sikre, at kunderne får det optimale udbytte ud af deres IoT-tjenester og produkter. Vi får rigtig positive meldinger fra vores radioingeniører, der i øjeblikket tester både funktionaliteten af LTE-M og NB-IOT på forskellige enheder, i samarbejde med vores store erhvervskunder – alt sammen for at sikre, at sikkerheden og kvaliteten er i orden,” siger Peter Ditlev Nødbak.

Begge teknologier er standard IoT-teknologier, og de understøttes også af fremtidens 5G. Telenor fortæller, at LTE-M allerede i dag testes på netværket, og udrulningen af begge teknologier vil ske løbende i 2018 over hele landet.

eSIM giver flere muligheder

Sammen med LTE-M og NB-IoT indfører Telenor også eSIM, hvilket vi tidligere har skrevet om i vores baggrundsartikel om teknologien. eSIM er et elektornisk SIM-kort, som er indbygget i enheden. Således behøves man ikke længere et fysisk sim-kort i sin mobiltelefon eller IoT enhed.

-“Det høje fokus på IoT-løsninger vil resultere i nogle teknologiske kvantespring. En af de komponenter, der for alvor vil løfte kundeoplevelserne på både mobiltelefoner og IoT-enhederne, er det indbyggede SIM-kort (eSIM), der kobler enheder og sensorer til internettet, bliver indlejret i din mobiltelefon eller i din IoT-enhed. I de kommende år vil vi se, at flere enheder og mobiltelefoner får indbygget eSIM i selve produktionen, og de bliver derfor uafhængige af et traditionelt fysisk SIM-kort,” siger Peter Ditlev Nødbak.

Med eSIM foregår “programmeringen” af SIM-kortet direkte i mobiltelefonen/IoT-enheden, og eSIM kræver derfor, at teleselskabet er sikkerhedsgodkendt til at udføre denne installation.

Telenor blev som det første mobilteleselskab i verden sikkerhedsgodkendt til at installere eSIM-platforme, og implementeringen af eSIM-platformen sker sideløbende med udrulningen af IOT-teknologierne, så Telenor er klar med begge dele i løbet af 2018.

Mere til historien

Hvis du er interesset i at vide mere om Machine-to-Machine teknologien, så læs vores baggrundsartikel om emnet.

Telenor taber mobilkunder og millioner

Telenor Danmark har store forventninger til 5G.

(mere…)
Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
Jonas Vingegaard og “Friends”-dødsfald trak dataforbruget til nye højder

Danskerne satte igen rekord i dataforbrug. Især én dato stikker ud, skriver teleselskabet Telenor.

(mere…)
Telia taber mobilkunder – Telenor køber dem

To af de store teleselskaber i Danmark har fremlagt regnskaber.

(mere…)
Telia og Telenor har slukket 3G – farvel til en æra

Farvel og tak. Telia og Telenor har nu slukket for de sidste dele af 3G-netværket. Hvad så nu?

(mere…)
Telenors skærmforsikring er ulovlig – sådan rammes du

Skærmskift-forsikringen i Telenors abonnementer er ulovlig og stoppes midlertidigt. Læs hvad det betyder for dig.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
9 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram