Sådan beskytter du dit privatliv mod Facebook

GUIDE: Lær hvordan du beskytter dig mod annoncer på Facebook, hvilke apps der snager i dit privatliv og hvordan edsætter deling af dine personlige oplysninger med firmaer.

#DeleteFacebook går for tiden sin gang på internettet, men man behøver ikke slette Facebook for at værne om sit privatliv (selvom det måske er en god idé). Det sociale medie har nemlig en række muligheder for at minimere den viden, som Facebook deler med andre. Guiden er baseret på råd fra norske Tek.no.

Slå placerings-tracking fra

Sådan ser det ud, når man ændrer lokalitets-indstillinger på iOS. (Foto: MereMobil.dk)

Du har sikkert Facebook-appen installeret på din telefon. Måske har du også givet Facebook-appen lov til at se din lokalitet. Til alt held er det meget nemt, at slå placerings-tracking fra. Både iPhone-brugere og Android-brugere finder funktionen i indstillingerne.

Facebook kigger med – også når du ikke bruger Facebook

iOS: Gå til “Indstillinger”, vælg “Facebook”, tryk på “Lokalitet” og angiv, hvor tit Facebook må bruge appen. Du kan vælge mellem “Aldrig”, “Ved brug af appen” og “Altid”. Vælg den første, hvis Facebook skal vide mindst muligt om dig. Du kan også vælge at give Facebook tilladelse til at bruge dit kamera.

Android: Åben Facebook. Gå til indstillingerne og find Kontoindstillinger. Her vælger du "Lokation" og "Lokationstjenester". Tryk på Facebook ikonet og Tilladelser. Fjern krydset i Placering.

Tjek dine annonce-indstillinger

Du har måske lagt mærke til, at din Facebook-feed viser annoncer, der minder om det, du har søgt efter på nettet. Det skyldes, at Facebook også kigger med, når du surfer rundt på internettet. Det er muligt at slå denne indstilling fra under Annonceindstillinger på Facebook fra computeren.

iOS: Åben Facebook. Gå til indstillingerne og find Indstillinger > Kontoindstillinger > Annoncer > Annonceindstillinger.

Android: Åben Facebook og find Indstillinger > Kontoindstillinger > Annoncer > Annonceindstillinger.

Det er dog stadig sandsynligt, at Facebook kigger med når du leder efter rejser, men dit Facebook-feed vil nu ikke være fyldt med billige flyrejser til Grækenland, fordi du har søgte på Athen.

Tænk over, hvem du deler med

Når man opretter en Facebook-profil vælges, hvem der kan se ens oplysninger som alder, civilstatus, køn, arbejde osv. Du kan ændre noget af dette under indstillinger på Facebook (fra computeren). Her kan du eksempelvis vælge, hvem der kan se fremtidige opslag. I appen ligger dette under Privatindstillinger (iOS) og Genveje til Privatindstillinger (Android)

Derudover er det også muligt, at beslutte om folk skal kunne finde dig ved at Google dit navn. Den funktion finder du under “Vil du have, at søgemaskiner uden for Facebook linker til din profil”?

Undersøg apps til Facebook

Der findes flere forskellige apps til Facebook. Listen tæller bl.a. Spotify. (Foto: MereMobil.dk)

I fordomstid er det meget muligt, at du har valgt at knytte flere apps til Facebook-konto. De apps har i teorien adgang til dine data i det omfang, som du har bestemt. Det er muligt at fjerne gamle apps, men du kan også ændre, hvad de enkelte apps har adgang til.

Adobe gør det nemmere at gemme bonner

Du finder app-indstillingerne her hvis du indstiller fra computeren. Herunder er genvejene fra smartphonen.

Du skal ind under hver enkelt app og finde "Fjern app" i bunden.

iOS: Åben Facebook og gå til Indstillinger. Find punktet Apps.

Android: Åben Facebook og gå til Indstillinger.  Find punktet Apps.

Mere til historien

Hvis du helt vil sikre dig endnu bedre imod overvågning fra Facebook, så kan du slette din konto. Det gør du her.

FBI undersøger TikToks overvågning af journalister

FBI og det amerikanske justitsministerium stiller nu skarpt på TikTok-ejeren Bytedance. Det handler om overvågning af Kina-kritiske journalister.

(mere…)
Hackere kan udnytte ny version af ChatGPT

Den nye version af ChatGPT kan sætte turbo på cyberkriminalitet, da den kan udnyttes af hackere.

(mere…)
USA-krav: Sælg TikTok ellers forbyder vi appen

Amerikanerne strammer kravene til TikTok. Kineserne skal ud af ejerskabet.

(mere…)
Facebook-Meta vil lave Twitter-konkurrent

Et nyt socialt medie fra Meta skal konkurrere mod Twitter.

(mere…)
Stor ændring på vej til Facebook

Inden længe vender en kærkommen funktion tilbage til Facebook-appen. ...måske for at presse Snapchat.

(mere…)
Nu vil TikTok imødekomme vestlig frygt

TikTok vil finde partner i Europa og sikre, at europæiske brugeres data ikke overføres til Kina.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram