Populær telefonfis-app opfordrer måske til lovbrud

Det kan være på kant med straffeloven at bruge telefonfisappen JokesPhone. Sådan lyder advarslen fra en professor i mediejura. 

Telefonfis appen JokesPhone har et hav af forskellige opkaldsmuligheder. Her ses iOS-appen. Det er muligt at købe flere telefonfisopkald. Prisen lyder på 9 kroner for et opkald. Foto: CashITapp / MereMobil.dk

“Hej, det er din nabo. Jeg kan se, du er koblet til mit wifi-netværk igen. Gider du ikke godt at koble fra?”.

Ovenstående er en af de beskeder, man kan sende via telefonfisappen JokesPhone, der er tilgængelig i App Store og Google Play. Og selvom det lyder uskyldigt, så kan man bryde loven, hvis man bruger den populære app. Det vurderer Sten Schamburg-Müller, der er professor i mediejura ved Syddansk Universitet.

- “Ifølge straffeloven, at der er det forbudt/strafbart og aflytte eller optage samtaler, som man ikke selv er med i. Og derfor kan det være strafbart at bruge appen”, fortæller professoren.

– Facebook klar til at betale for din ulovlige musik

Med JokesPhone er det muligt at optage de samtaler som, man sætter i gang via appen. Også selvom man ikke er den del af samtalen. Og netop det beskriver straffelovens § 263 punkt tre:

Med bøde eller fængsel indtil 6 måneder straffes den, som uberettiget ved hjælp af et apparat hemmeligt aflytter eller optager udtalelser fremsat i enrum, telefonsamtaler eller anden samtale mellem andre eller forhandlinger i lukket møde, som han ikke selv deltager i, eller hvortil han uberettiget har skaffet sig adgang.

Straffelovens § 263, punkt tre.

Sten Schaumburg-Müller påpeger dog, at det er op til en domstol at vurdere, hvorvidt der reelt er tale om et lovbrud.

Folk bruger JokesPhone alligevel

I brugsvilkårene for appen hedder det sig også, at man ikke skal optage samtaler, som man ikke er en del. Men det gør folk bare ikke. Det fortæller flere, personer, som er blevet ringet op af appen.

Et ofrene for JokesPhone er 47-årige Grethe Hansen. Kort før jul blev hun ringet op via JokesPhone og mødt af en person, der udgav sig for at være hendes nabo. Han påstod, at Grethe brugte hans wifi uden tilladelse.

Sådan lød opkaldet:

Blev aldrig spurt om tilladelse til optagelse

Ifølge Grethe Hansen er hun aldrig blevet spurgt om det var i orden, at samtalen blev optaget. Og dermed kan spøgefuglen have brugt straffeloven.

Hvis man bliver ringet op via JokesPhone er det ikke muligt at få oplyst, hvem der har startet opkaldet. Derfor ved Grethe i dag godt en måned senere ikke hvem, der stod bag opkaldet. Hun pointerer dog, at samtalen næppe har været sjov at høre bagefter.

- "Jeg forsøgte at tale manden til ro, men han blev bare mere og mere vred. Så jeg tror ikke, man synes, det er sjovt at høre bagefter" tilføjer hun.

Alligevel mener hun, at det er problematisk, at hun er blevet optaget uden at vide det. "Jeg synes ikke, det er okay at blive optaget uden at vide det. Hvis man bliver optaget så skal man jo gerne være vidende om det", fortæller hun.

Politi: Drop JokesPhone

Hvis man spørger professor i mediejura ved Syddansk Universitet, Sten Schamburg-Müller, så er holdningen klar: Lad være med at bruge JokesPhone. Det samme råd går igen hos Syd og Sønderjyllands Politi, der tidligere har advaret om appen på Twitter.

- "Vi håber, at de her spøgefugle lader være med at bruge appen, så folk ikke bliver udsat for det her. Det kan nemlig være krænkende at blive udsat for opkald via JokesPhone", forklarer Christian Østergaard, der er Specialkonsulent for Syd og Sønderjyllands Politis Kriminalpræventive sekretariat.

– Apple arbejder på universelle apps til iPhone og Mac

Christian Østergaard bliver bakket op af Grethe Hansen. Hun håber, at folk vil slette JokesPhone fra deres telefoner.

- "Da jeg var barn foregik telefonfis på en lidt anden måde. Man var nødt til selv at ringe op. I dag kan man jo bare klare det med en app", siger hun.

JokesPhone er udviklet af den spanske virksomhed CashITapp. Spanierne er i skrivende stund ikke vendt tilbage på de henvendelser, som MereMobil.dk har sendt til dem.

Mere til historien

JokesPhone var den mest downloadede gratis underholdsningsapp i den danske App Store i december. Det fremgår af hitlisten i Apples App Store.

Spilbaserede apps hjælper elever og lærerne

I skoleklasser er der stor forskel på læseniveauet. Spilbaserede læseapps kan hjælpe lærerne.

(mere…)
Skattesmæk eller ... Sådan får du et bud på årsopgørelsen

Kan du ikke vente til Skattestyrelsen officielt åbner for adgangen til årsopgørelsen, så er der her en mulighed for at få et estimat.

(mere…)
Digitalt EU-kørekort måske på vej

Europa-Kommissionen ønsker et digitalt EU-kørekort, som en del af et nyt udspil, der skal styrke trafiksikkerheden i EU.

(mere…)
Call of Duty: Warzone kommer til iOS

Det blev teaset ved Apples gaming-event - og nu er Call of Duty snart klar med Warzone til iOS.

(mere…)
Her er alternativerne til lukket fartkontrol-app

TIP: Her er 3 alternativer til Fartkontrol.nu fra Saphe. De to af dem er uden løbende abonnement.

(mere…)
Afstemnings-app droppes til børne-MGP

MGP bliver uden DR's afstemnings-app, som følge af stemmekaos ved Dansk Melodi Grand Prix.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram