Flere end hver tredje ønsker et intelligent hjem

0

Smarthome er ikke et fremmedord blandt danskerne, viser undersøgelse. Men vi vil beholde kontrollen i hjemmet og tænker energi, indeklima, overvågning og hygiejne.

smarthome smartphone
Kan vi spare penge er vi særligt interesserede i smarthome løsninger (Foto: StockSnap)

En elektronisk dørlås, en app-styret termostat, et intelligent køleskab eller en højtaler du kan snakke med – og som kan svare igen. Kun fantasien sætter grænser for, hvad der kan styres digitalt i hjemmet – og for den sags skyld købes.

En ny undersøgelse foretaget af vindueskoncernen Inwido viser, at danskerne har fokus på fire områder, hvor smart home-bølgen giver mening, når der skal investeres i intelligente løsninger til hjemmet.

Det er blandt andet styring af gulvvarme, persienner (læs vores anmeldelse af intelligente persienner her) eller udluftning. Altså ting som kan styres med en smartphone eller en computer – selvsagt uden, at man behøver at være i hjemmet.

3.000 var med i undersøgelsen

Inwido Danmark har spurgt 3.000 boligejere om deres holdninger til en digitaliseret bolig. Og her kom det til udtryk, at antallet af danskere med et smarthome ikke overraskende stiger støt. Det skriver Inwido i en pressemeddelelse.

Hele 12 procent mener, at de allerede har et smarthome, mens 38 procent ønsker at have et. Men det er dog langt fra alle smarthome-løsninger, der tiltaler danskerne lige meget.

Hvis den intelligente løsning fratager dem kontrollen, så takkes der nej. Derimod er behovet og efterspørgslen stor på andre områder. Her er top 4 fra Inwido Danmarks undersøgelse:

 1. Energi: Er der penge at spare, er vi på
  Hvis digitaliserede funktioner betyder lavere forbrugsafgifter, så nikker vi interesseret med. Solenergi er et varmt emne over hele verden, og vi er generelt begejstrede for smarthome-produkter til energistyring og solceller, der kan monteres på eksempelvis tage, vægge eller vinduer og sænke hjemmets varmeregning. Faktisk er hele 58 procent af danskerne interesserede i at få det eller har det allerede. Læs i den forbindelse vores anmeldelse af varmesystemet Danfoss Link.
 2. Indeklima: Ude godt, men hjemme bedst
  Hjemlig hygge og et godt indeklima er en stor del af vores trivsel i hverdagen. Hvis digitale løsninger kan forbedre det, siger vi ja tak. Hele 57 procent af danskerne er eksempelvis interesserede i at få digitale vinduer, der automatisk sørger for den rette udluftning og på den måde sørger for et godt indeklima. Samtidig stiger interessen for blandt andet elektroniske persienner, der lukker den rette mængde lys ind og forhindrer overophedning af boligen eller sollys på eksempelvis fjernsynsskærmen.
 3. Overvågning: Sikkerhed fremfor alt
  Sikkerhedsløsninger placerer sig også helt i toppen. Hele 62 procent af danske boligejere har eller er interesseret i at få alarmsystemer, som via en app kan orientere om mistænkelig aktivitet i hjemmet. På samme måde bliver sikkerhedsløsninger til døre og vinduer i stigende grad et hit.
 4. Hygiejne: Hjælp til selvhjælp
  En robotstøvsuger med sensorer eller en tandbørste, som giver anbefalinger til, hvordan tandbørstningen kan forbedres, giver også mening for os. Her kan vi få en hjælpende hånd til nogle af ugens hyppige opgaver, mens løsningerne samtidig giver muligheder til blandt andre ældre og handicappede, som i højere grad kan blive selvhjulpne i dagligdagen. Vi har tidligere anmeldt en app-styret tandbørste fra Oral-B.

Mere til historien

Inwido Danmarks undersøgelse viser desuden, at fire ud af ti boligejere ved, hvad et smarthome er. Det tal vil uden tvivl stige markant i de kommende år.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer