Derfor bygger Apple og Facebook datacentre i Danmark

3

Her er de gode og tungtvejende grunde til at både Facebook og Apple har udset sig Danmark, når der skal bygges datacentre.

Datacenter
Datacenter (Foto: Manuel)

Det er ikke hvem som helst, som i disse år stikker spaden i den danske muld og rejser enorme bygninger.

Senest meddelte it-giganten Apple, at man i 2019 flytter ind i et datacenter på 166.000 kvadratmeter i Kassø ved Aabenraa. Apple har i forvejen meddelt dets ankomst til Foulum ved Viborg og i Odense er Facebook i gang med at bygge et datacenter.

Oven i har Google bekræftet overfor Dagbladet Information, at man har forelsket sig i et stykke jord på 73,2 hektar omkring Fredericia, og dermed har mulighed for at udvide sine datacentre i Europa.

Hvorfor Danmark?

Men hvorfor lige vælge Danmark? Det har DR spurgt professor Bjarne Kjær Ersbøll, DTU Institut for Matematik og Computer Science, om, og han giver fire tungtvejende grunde:

1. Forsyningssikkerheden i Danmark er 99,99 procent. Det står i kraftig modsætning til det både Apple, Facebook og Google er vant til fra deres hovedkontorer i Californien, hvor der ofte er strømafbrydelser.

2. Apples valg af Kassø og Foulum er baseret på, at datacentrene rejses nærmest klods op og ned af store transformerstationer. I Kassø er elnettet forbundet til det tyske, hvorfra der kommer vindmøllestrøm, mens Foulum er forbundet til Norge, hvorfra der kommer el fra vandkraft. Strømmen kommer dermed fra flere kilder, som er lig med forsyningssikkerhed. Det er derfor ikke nødvendigt med nødstrømsanlæg, siger Bjarne Kjær Ersbøll til DR.

3. Både Apple og Facebook går desuden efter vedvarende energi. Og det kan de få i Danmark. Datacentrene producerer også store mængder overskudsvarme. Den varme kan sendes ud i fjernvarmesystemet.

4. Fra Danmark er der direkte internetforbindelse til USA via det 7.000 kilometer lange fiberkabel, TAT-14, der forbinder Europa med USA. Og det er noget Apple kan bruge til foreksempel cloud-og korttjenester.

Mere til historien

Første fase af byggeriet i Kassø forventes færdigt i 2019, mens datacenteret i Foulum efter planen er fuldt udbygget i 2026. Begge byggerier koster omkring seks milliarder kroner stykket.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer