Derfor bygger Apple og Facebook datacentre i Danmark

Her er de gode og tungtvejende grunde til at både Facebook og Apple har udset sig Danmark, når der skal bygges datacentre.

Datacenter

Datacenter (Foto: Manuel)

Det er ikke hvem som helst, som i disse år stikker spaden i den danske muld og rejser enorme bygninger.

Senest meddelte it-giganten Apple, at man i 2019 flytter ind i et datacenter på 166.000 kvadratmeter i Kassø ved Aabenraa. Apple har i forvejen meddelt dets ankomst til Foulum ved Viborg og i Odense er Facebook i gang med at bygge et datacenter.

Oven i har Google bekræftet overfor Dagbladet Information, at man har forelsket sig i et stykke jord på 73,2 hektar omkring Fredericia, og dermed har mulighed for at udvide sine datacentre i Europa.

Hvorfor Danmark?

Men hvorfor lige vælge Danmark? Det har DR spurgt professor Bjarne Kjær Ersbøll, DTU Institut for Matematik og Computer Science, om, og han giver fire tungtvejende grunde:

1. Forsyningssikkerheden i Danmark er 99,99 procent. Det står i kraftig modsætning til det både Apple, Facebook og Google er vant til fra deres hovedkontorer i Californien, hvor der ofte er strømafbrydelser.

2. Apples valg af Kassø og Foulum er baseret på, at datacentrene rejses nærmest klods op og ned af store transformerstationer. I Kassø er elnettet forbundet til det tyske, hvorfra der kommer vindmøllestrøm, mens Foulum er forbundet til Norge, hvorfra der kommer el fra vandkraft. Strømmen kommer dermed fra flere kilder, som er lig med forsyningssikkerhed. Det er derfor ikke nødvendigt med nødstrømsanlæg, siger Bjarne Kjær Ersbøll til DR.

3. Både Apple og Facebook går desuden efter vedvarende energi. Og det kan de få i Danmark. Datacentrene producerer også store mængder overskudsvarme. Den varme kan sendes ud i fjernvarmesystemet.

4. Fra Danmark er der direkte internetforbindelse til USA via det 7.000 kilometer lange fiberkabel, TAT-14, der forbinder Europa med USA. Og det er noget Apple kan bruge til foreksempel cloud-og korttjenester.

Mere til historien

Første fase af byggeriet i Kassø forventes færdigt i 2019, mens datacenteret i Foulum efter planen er fuldt udbygget i 2026. Begge byggerier koster omkring seks milliarder kroner stykket.

Disse iPads får ikke iPadOS 17

OVERBLIK: Når Apple sender den næste store opdatering ud til iPads, så kan ikke alle modeller opdateres. Se listen her.

(mere…)
iPadOS 17 giver mulighed for mere personlig tilpasning

Apple har afsløret lidt af det, som vi kan forvente af den kommende iPadOS 17-opdatering. Se nogle af nyhederne her.

(mere…)
De 12 vigtigste nyheder i iOS 17

OVERBLIK: Vi har samlet de 12 vigtigste nyheder i den kommende iOS 17-opdatering til iPhone.

(mere…)
Vision Pro: Genialt eller et fejlskud?

Apple har fremvist Vision Pro – et helt nyt produkt, som vi skal lære at forstå meningen med. Måske er det genialt...

(mere…)
Disse iPhones kan opdateres til iOS 17

OVERBLIK: Hvilke iPhones vil understøtte iOS 17? Find ud af det her!

(mere…)
Mac Studio og Mac Pro – to nye vanvidscomputere

Vil du have den ultimative computerkraft? Se nærmere på Mac Studio og Mac Pro!

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram