Nye mobilpakker er måske i strid med EU roaming lov

Der er ingen grund til, at teleselskaberne hæver priserne på grund af roaming-reformen. Det meddeler EU-Kommissionens danske kontor.

smartphone business iphone apple

EU-Kommisionens danske kort følger roamingsagen nøje (Foto: Pexels)

EU-Kommissionens danske kontor er gået i gang med at undersøge de danske udbydere af mobiltelefoni.

Langt hovedparten af de danske mobilselskaber har nemlig puttet 10 eller 20 kroner oven på de mest udbredte abonnementer. Det sker i forbindelse med de nye EU-regler, hvor det fra 15. juni 2017 skal det være gratis for forbrugerne at roame og benytte sin mobil til både data og tale i andre EU-lande.

De danske selskaber skal betale en grossistafgift til de udenlandske netværk, som kunderne benytter. Det vil koste de danske selskaber penge og derfor er det varslet prisstigninger.

Men nu gør EU-Kommissionen ifølge Ing.dk klar til at komme de danske telekunder til undsætning. Kommissionen har særligt øje på det danske marked, hvor de nye roaming-regler bliver brugt som grund til, at priserne stiger.

- "Kommissionen vil understrege, at roaming ikke kan bruges som undskyldning for prisstigninger", står der ifølge Ing.dk i et notat om det danske marked. I notatet står der også, at "Der er ingen grund til, at teleselskaber i Danmark eller noget andet land i EU skal hæve priserne på grund af roaming-reformen".

Til gengæld nævner notatet ikke noget om, hvad kommissionen vil gøre ved de stigende priser, men skriver at "kunder, som bliver truet med prisstigninger, bør informere den nationale myndighed".

- Så dyrt er roaming når EU-datapakken er opbrugt

Ingen klager over prisforhøjelser

Ifølge Ing.dk har Energistyrelsen, hvorunder telekommunikation hører, ikke modtaget klager over prisstigninger. Energistyrelsen har dog haft en dialog med mobilselskaberne og fulgt med i prisstigningerne.

- "Vi har fundet anledning til at skrive til enkelte selskaber, også tidligere, ud fra, hvad vi har læst i pressen. Hverken selskabet eller kunden har interesse i at havne i et abonnement, som ikke er i overensstemmelse med reglerne", siger Jakob Juul, kontorchef i Energistyrelsen, til Ing.dk.

Han understreger, at selskaberne ikke må have to forskellige priser på nøjagtig samme produkt, en dyr pris med roaming og en billig pris uden roaming.

- "De skal kunne argumentere for, at prisforskellen mellem abonnementerne skyldes andre elementer, da der ikke må opkræves en generel ekstrabetaling for EU-roaming, forklarer kontorchefen, og fortæller at styrelsen følger udviklingen og vil behandle konkrete klager".

Brancheforeningen Telekommunikationsindustrien, siger til Ing.dk, at de har advaret myndigheder og kommissionen om, at prisstigninger vil blive konsekvensen af de nye roaming-regler.

- Roaming: 5 tips der kan sikre dig besparelser

Mere til historien

Hvis du befinder dig ombord på en færge dækker ingen roaming-aftaler. Det er det vilde vesten. Sluk telefonen for mobilbrug på færger er ufatteligt dyrt.

Læs også:
- 3 bliver måske tvunget til at ændre 3LikeHome

Digitalt EU-kørekort måske på vej

Europa-Kommissionen ønsker et digitalt EU-kørekort, som en del af et nyt udspil, der skal styrke trafiksikkerheden i EU.

(mere…)
Betaling med MobilePay er i fare

EU er nøglen til at bryde Apples dominans på markedet for mobilbetaling i fysiske butikker. Sker det ikke er MobilePay i fare.

(mere…)
Klage fører til strammere håndhævelse af GDPR

EU-landenes myndigheder skal fremadrettet indsende oplysninger om, hvordan GDPR håndhæves.

(mere…)
Officielt: iPhone SKAL have USB-C

EU har nu meldt ud, at Apple skal implementere USB-C stik i iPhone, hvis de vil sælge telefonen i vores markedsområde.

(mere…)
Nu skal Apple rette ind – opladecirkus slutter

Et fælles stik til opladning af telefoner er vedtaget i EU. De nye regler gælder også Apple.

(mere…)
EU vil forlænge levetiden på smartphones

EU er tæt på en lov, der vil øge levetiden på en smartphone til det dobbelte - og kræve hurtigere softwareopdateringer.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram