HTC U Ultra test – feltet er kørt fra HTC

TEST: HTC U Ultra leverer ikke varen. Konkurrenterne er kørt fra HTC , der med forårets topmodel ikke kan overbevise om dens værd i forhold til prisen.

HTC U Ultra test

HTC U Ultra, brilliant black (Foto: HTC)

Gennem årerne har jeg været vild med HTCs produkter, men virksomheden der engang blev betragtet som mega innovativ, kan ikke længere flytte grænser så køberne bare ER nødt til at have produkterne.

Kigger man ned over specifikationerne fejler telefonen ikke noget. Generelt har HTC også gennem tiden vist de kan lave god hardware. Det er også HTC, der har stået bag hardwaren til Pixel og Pixel XL, som Google sælger under eget navn.

I forhold til kategoriseringen som topmodel, og den vejledende pris på cirka 6.000 kroner taget i betragtning, er der intet nyskabende ved HTC U Ultra.

Jeg vil her i min HTC U Ultra test forsøge at redegøre for telefonens gode og dårlige sider.

WEB-TV: Første indtryk af HTC U Ultra

Specifikationer HTC U Ultra

 • 5.7 tommer skærm (1440 x 2560 pixels) med Gorilla Glass 5
 • 2.0 tommer notifikationsskærm (160 x 160 pixels)
 • 12 megapixels kamera (Ultrapixel 2), OIS, laserautofokus
 • 16 megapixels frontkamera
 • Qualcomm Snapdragon 821 chipset (64 bit quad-core) op til 2.15 GHz
 • RAM: 4 GB
 • Hukommelse: 64 eller 128 GB
 • MicroSD-kort udvidelse op til 2 TB
 • Batteri: 3.000 mAh
 • Fingeraftrykslæser på fronten
 • Størrelse: 162,41 x 79,79 x 3.6 – 7.99 mm
 • Vægt: 170 gram
 • Qualcomm Quick Charge 3.0
 • Android 7.0 Nougat med HTC Sense brugerflade
 • Farver: Ice white, sapphire blue, cosmetic pink, brilliant black

Ligegyldig ekstra-skærm

Skærmbillede fra HTC U Ultra (Foto: MereMobil.dk)

Skærmbillede fra HTC U Ultra (Foto: MereMobil.dk)

Først og fremmest er HTC U Ultra en kæmpetelefon, hvilket er den første tanke der rammer en. Sammenlignet med Huawei Mate 9, der har 5,9 tommer skærm, altså 0,2 tommer mere end på U Ultra, er HTC’s større på alle fysiske punkter.

Den forøgede størrelse er blandt andet begrundet i en 2-tommers notifikationsskærm, der er placeret over hovedskærmen. Idéen er, at du her har app-genveje, favoritkontakter, musikbetjening osv. Notifikationer fra forskellige apps vises også her.

Vi så en tilsvarende ekstraskærm på LG V10 som jeg anmeldte for et år siden.

Ekstraskærmen er ligegyldig. Lidt som Samsungs ekstrafunktioner på Edge-skærmen, der virkelig også kræver en kraftig ændring af ens brugsvaner, ender ekstraskærmen på U Ultra med ikke at blive brugt. Det er en fin salgsgimmick, men ikke noget der ændrer ens hverdag.

HTC skal have ros for, at gøre det muligt at deaktivere ekstraskærmen.

Hovedskærmen har QHD opløsning (1.440 x 2.560 pixels) baseret på Super LCD-skærmteknologi. Denne ser fin ud, og generelt har LCD en mere naturlig farvegengivelse, når der sammenlignes med pang-farverne på AMOLED-skærmene.

Glat og manglende premium-følelse

For- og bagside på U Ultra er lavet af glas – Gorilla Glass 5, oplyser HTC. Vi har efterhånden set glas på mange telefoner, og jeg medgiver det kan give en helt specielt følelse – men det kan også være skrøbeligt.

Selvom HTC ved præsentationen talte meget om designet, så ændrer det ikke på, at oplevelsen ikke står mål med de flotte ord.

I hånden føles designet som plastik, og det giver ikke den premium-følelse, som jeg forventer af en telefon i den prisklasse. Jeg har ikke haft splittet HTC U Ultra fra hinanden, men jeg sidder med samme fornemmelse som da LG G4 med læderbagside blev præsenteret. Her var et super tyndt læderlag lagt oven på en tynd plastikskal. Sådan oplever jeg HTC’s nye telefon; som om bagsiden er et tyndt stykke plastik med et tyndt glaslag ovenpå. Det er ikke sikkert, at det forholder sig sådan, men det er den bedste måde jeg kan beskrive følelsen på.

Desuden er telefonen helt vanvittig glat, og den kan glide på gulvet, hvis ikke den lægges helt inde på fladen, hvor den udstående kameralinse kan nå at gribe fat i underlaget.

Det bringer tankerne tilbage til september 2014, hvor jeg stod med testen af Sony Xperia Z3, der havde præcist det samme problem. De glatte flader gør det desuden meget vanskeligt at have et godt greb om telefonen, der helt bestemt kræver brug af to hænder.

I øvrigt gør den udstående kameralinse ikke noget godt for designet.

HTC dropper budget-telefoner

Ikke den værste lyd

Lydtilpasning med HTC USonic (Foto: MereMobil.dk)

Lydtilpasning med HTC USonic (Foto: MereMobil.dk)

Da HTC One (M7) kom på markedet var der kælet for detaljerne omkring lyden. Den såkaldte Boomsound slog benene væk under alle anmeldere, der var enige om dens kvaliteter på området.

U Ultra lever ikke op til storheden fra den tidligere forgænger. Lyden er ikke som sådan er dårlig. Den overrasker bare heller ikke. Venstre og højre stereokanal skabes ved at bruge højtaleren ud for øret til venstre side af lydbilledet, mens en højtaler i bunden udgør højre kanal.

Du kan tydeligt høre forskel på de to højtalerenheder. Bundhøjtaleren er klart overlegen. En egentlig stereooplevelse kan man ikke tale om.

HTC tager et modigt skridt ved at fjerne 3,5 mm. jackstikket, der i årtier har været anvendt til headsets. I stedet ligger nu et USB Type-C baseret headset i salgspakken. Både USB Type-C og Lightning på iPhone er betydeligt mere avancerede porte, hvilket gør et farvel til jackstikket tiltrængt.

Headsettet i salgspakken er af in-ear typen, og i forhold til det er et medfølgende (der ofte ikke er af den bedste kvalitet), lyder det rigtigt godt. HTC har et analyseprogram (HTC USonic) der passer lyden efter støjen fra omgivelserne, hvilket løfter oplevelsen yderligere. En underlig ting er i øvrigt, at headsettet (selvom det er USB Type-C) ikke fungerer på hverken Pixel XL eller Huawei Mate 9 Pro. Overvejer du at købe et andet headset til U Ultra bør du have mulighed for at afprøve, om det overhovedet fungerer med telefonen.

Udfordringen på Android-platformen er, at der fortsat er meget få USB Type-C baserede enheder i omløb så udvalget af headsets er begrænsede. HTC har ikke som Apple vedlagt en adapter til det gamle stik i salgspakken, hvilket nok ikke er så smart.

I lyset af HTC’s krise er det nok ikke dem, der behøver gå forrest i kampen mod det gamle 3,5 mm. jackstik, men hos mig scorer de pluspoint for modet.

HTC U Ultra, sapphire blue (Foto: HTC)

HTC U Ultra, sapphire blue (Foto: HTC)

Ikke lang batteritid

Du får 3.000 mAh batteri af den fastlåste type, der kræver værkstedsbesøg såfremt det skal udskiftes, og jeg er godt nok ikke imponeret over dens formåen.

Som minimum skal du regne med opladning hver nat, men tit også i løbet af dagen. Bruger du GPS, streamer lidt musik og bruger telefonen til lidt mere end samtaler, er det klogt at medbringe opladeren.

Kapaciteten på 3.000 mAh er desuden lidt skuffende, set i forhold til både telefonens størrelse og skærmen på 5,7 tommer. Telefoner med mindre skærmstørrelser er tilgængelig med større batterier. F.eks. Samsung Galaxy S7 Edge (5,5 tommer) der har 3.600 mAh og Pixel XL fra Google (5,5 tommer) som leverer 3.450 mAh.

Heldigvis understøtter HTC U Ultra hurtigopladning via Qualcomm Quick Charge 3.0, og en kompatibel lader er inkluderet i salgspakken.

Brugerfladen er noget rod

Første gang HTC U Ultra startes møder et grafisk kaos øjet. Baggrunden med halv-grønne bobler gør det vanskeligt at orientere sig. I skærmens nederste halvdel har Googles tjenester fået en fremtrædende plads, og i app-menuen ses et inferno af mapper og apps.

Over årerne har producenterne skåret ned på bloatware – apps som brugeren ikke selv har bedt om, men de findes stadig. Nu kan det diskuteres om Play Musik, Film, Duo, Hangouts m.fl. er bloatware, men bruger man dem ikke opfattes de sådan af mange.

HTC bidrager selv med Record, motions-applikation fra Under Armour, Viveport, der kun giver mening hvis man har HTC Vive (virtual reality udstyr), Zoe-videoredigering, Temaer, TouchPal – HTC Sense Version.

Og så har Facebook, Facebook Messenger og Instagram også fundet vej som pre-installerede apps – dette har vi forresten også set hos nogle af konkurrenterne.

Nu kan man som bruger så gå i gang med at slette og deaktivere alt det man ikke bruger.

Brugerfladen og de mange apps giver samlet set ikke noget særligt godt indtryk af telefonen, og den har i hvert fald ikke budt mig velkommen.

Screenshots fra HTC U Ultra

Mere ”Google inside”

HTC skal have ros for, at implementere flere af Googles standard-apps fra Android, og bruge mindre tid på at udvikle egne. Dermed finder du på HTC U Ultra Google Kalender, Chrome-browseren og Google Fotos, men kontaktpersoner vises i HTC’s egen app. Det samme gælder opkaldsdelen (dialer) og SMS.

HTC benytter også eget tastatur, TouchPal – HTC Sense version, der egentlig gør det meget godt.

Gennem tiden har HTC skilt sig ud fra mængden ved at have en rigtig god opkaldsfunktion, og var i sin tid først med, at man kunne ”taste navnet” på tal-tasterne (smart-dial hed det vist). Siden da har markedet udviklet sig, og HTC kommer ikke her med noget særligt og behøvede ikke ændre på Androids originale version.

Som jeg altid siger, så bør producenterne ikke bruge tid på at udvikle egne apps, når Android-systemet og Googles app-pakke (Google Mobile Services) leverer løsningerne. Heldigvis adopterer producenterne stille og roligt flere og flere standard-apps. Det giver ensartethed på tværs af produkterne, og gør det i sidste ende lettere for forbrugerne, når de f.eks. ønsker at gå fra en enhed til en anden.

Vil sende dig reklamer

Reklamevisning på HTC U Ultra (Foto: MereMobil.dk)

En app med navnet Boost+ har fået en yderst fremtrædende plads som det første ikon på den øverste ekstraskærm. Det dragende gule lyn dækker over en hukommelses-optimeringsapp, som man i sig selv kan diskutere værdien af.

Det der for alvor får hårene til at stritte på mig er betingelserne. Helt fremme står: ”Jeg accepterer at modtage meddelelser med tilbud og kampagner med relation til Boost+”. Altså et direkte samtykke til reklamer på telefonen.

Jeg har på et tidligere tidspunkt skrevet om, at HTC ville sende reklameindhold ud i nyhedstjenesten Blinkfeed. Det er så åbenbart noget i den retning de gerne vil have jeg accepterer.

HTC udskiftede i 2015 deres nyhedsfeed, HTC Blinkfeed, der var det helt store på HTC One (M7), med News Republic, der ligeledes leverer nyhedsindhold. Udover tjenesten ikke er særlig god i forhold til f.eks Flipboard, så laver den også mange popups, og der er reklamer i nyhedsoversigten.

News Republic kan desuden ikke afinstalleres kun deaktiveres.

UltraPixel kamera igen

Da HTC 10 kom på markedet vurderede kameraeksperterne på DXOMark det til 88 point. Google Pixel fik en vurdering på 89 point, og er altså telefonen med det bedste kamera på markedet lige nu.

HTC U Ultra har fuldstændigt samme kamerahardware som HTC 10. Derfor må jeg formode, at U Ultra tager billeder på samme niveau – eller i hvert fald deromkring.

Ifølge HTC har begge telefoner en 12 megapixels UltraPixel 2 sensor (1.55μm pixel – f/1.8 blændeåbning). Der er optisk billedestabilisator (OIS) og en brændevidde (focal lenght) på 26 mm.

Jeg synes billederne er gode, og bestemt på niveau med hvad man kan forvente i denne prisklasse.

Som på mange andre telefoner har også U Ultra en Pro-mode hvor blandt andet fokuspunkt, ISO, hvidbalance m.v. kan justeres efter behov.

Frontkameraet har 16 megapixels opløsning og telefonen er i stand til at optage video i op til 4K-opløsning. I denne tilstand er der dog en maksimallængde på 6 minutter per optagelse.

Billeder taget med HTC U Ultra

Motor med stor power

Processoren er leveret af Qualcomm. Der er tale om en Snapdragon 821. Altså en opgradering fra Snapdragon 820 i HTC 10.

I korte træk betyder det stor ydelse. Telefonen føles på ingen måde langsom, og har bestemt heller ikke haft svært ved at trække de opgaver den bliver stillet.

Da vi anmeldte HTC 10 i april 2016 fik den 136.295 point i Antutu Benchmark og 2.450 point på 3D Mark. Disse tal er ikke ændret synderligt med HTC U Ultra. Her fik jeg 132.185 point på Antutu og 1.930 point fra 3D Mark.

Pixel XL, der bruger samme processortype, ligger et niveau over. Alle tre telefoner har 4 GB RAM.

Handler om dig?

Da jeg så præsentationen af HTC U Ultra via webcast sad jeg tilbage med en mærkelig følelse. Markedsføringen bruger ”U” i produktnavnet på en sådan måde, at jeg næsten ikke kan holde det ud. Her er et par eksempler.

 • U Ultra phablet is made for U
 • Reflects U
 • Puts U on Top
 • Listens to U, Hears U, Captures U

Det lyder som en dårlig opgave fra en elev på marketingstudiet – og det er tilmed udført virkelig uelegant.

Senere bliver HTC Sense Companion frigivet. Din stemme kan genkendes, og opkald kan afvises med stemmen. Du kan afvise en alarm eller sætte den på snooze samt sende beskeder. HTC siger, at systemet kan lære hvilke notifikationer du afviser og hvilke du læser for at kunne justere hvilke du vil se færre og flere af fremover.

Huawei talte om noget lignende i forhold til Mate 9 og Mate 9 Pro hvor machine-learning kan reorganisere og prioritere apps du bruger ofte. Jeg tror ikke dette er noget du som køber skal lægge så meget i.

HTC Sense Companion har ikke været på testtelefonen da applikationen ikke er frigivet. Derfor har jeg heller ikke kunne prøve og bestemme den.

Videoklip optaget med HTC U Ultra

Konklusion: Hvor er det trist

HTC U Ultra, brilliant black (Foto: HTC)

HTC U Ultra, brilliant black (Foto: HTC)

HTC havde kæmpe succes med HTC Desire i 2010. Techradar beskrev Desire således: ”In short, this is a phenomenal phone—one of the best we’ve ever had”. I 2013 vandt HTC One (M7) ”Best new mobile device”-prisen fra GSM Association ved Mobile World Congress – og i øvrigt et hav af andre udmærkelser og gode anmeldelser.

Siden 2010 er HTC gået fra gigantisk succes til en total bundplacering. Ikke fordi produkterne har været direkte dårlige, eller på grund af svigtende anmeldelser, men fordi køberne har vendt dem ryggen. Det er også blevet sværere for HTC at få plads i butikkerne. Her har andre producenter mere momentum og prioriteres derfor.

I bund og grund er det en trist historie, og den viser tydeligt, hvor hurtigt man i mobilbranchen kan gå fra at være ”the shit” til en producent ingen regner for noget.

HTC U Ultra er ikke en dårlig telefon, men overrasker heller ikke og leverer i hvert fald ikke noget særligt i forhold til hvad markedet ellers byder på.

HTC U Play – læs om lillebroderen til U Ultra

U Ultra har flere gode sider

Når det er sagt, så har den sine momenter. Lynhurtig fingeraftrykslæser, godt kamera og fornuftig højtalerlyd er nogle af dem. Ydelsen fejler heller ikke noget. Jeg synes det er et kæmpe problem med dens glatte ydre, og jo så kan man sætte et gennemsigtigt plastikcover på, der ligger i pakken, men det pynter jo ikke ligefrem.

Tilgangen til den umiddelbare oplevelse af brugerfladen er heller ikke god, og den omfattende integration af reklamer – eller forespørgsel på at må sende brugeren reklamer, er helt vanvittig. Desuden opleves batteritiden som en stor udfordring.

Cirka 6.000 kroner er den Annoncelink dagsaktuelle pris på HTC U Ultra for versionen med 64 GB hukommelse. For en producent der higer efter kundernes opmærksomhed er det ikke ligefrem den klogeste prissætning.

Når alt samles til en bouillonterning kan jeg ikke trække den op på mere end 4 ud af 6 stjerner.

HTC U Ultra har ved afslutningen af denne anmeldelse ikke opbakning fra teleselskaberne, men vil, ifølge HTC, kunne købes hos blandt andet Elgiganten, Power, Dustin, Komplett, Proshop m.fl. samt i HTC’s egen webshop.

TEST: HTC 10 – en mobil med små svipsere

Helt til slut skal jeg måske lige bemærke, at HTC U Ultra ikke er vand- og støvtæt.

Fordele og ulemper

Fordele

– Kraftig processor
– Lynhurtig fingeraftrykslæser
– Godt kamera

Ulemper

– Ringe batteritid
– Eksterm glat design – svær at håndtere
– Rodet brugerflade og reklamer i brugerfladen

De første udtryk af HTC U Ultra

Mere til historien

Ved præsentationen af U Ultra i januar fortalte HTC om en udgave med safirglas i stedet for Gorilla Glass, men safirglas er kun tilgængelig på en special-udgave.

HTC U Ultra
iPad Pro 2024 er fortryllende lækker

TEST: Du ønsker dig iPad Pro i 2024-modellen, men det er nok ikke den, at du køber. Læs her min 13-tommer iPad Pro test.

(mere…)
Motorola Edge 50 Ultra test | Gør næsten alt rigtigt

TEST: Denne telefon rammer alt det, som du vil elske. Læs detaljerne i min Motorola Edge 50 Ultra test.

(mere…)
Hvad siger du til en ny HTC-telefon?

HTC er nok ikke ’tilbage’ som en stor producent, men de kommer denne sommer med en ny smartphone. Her er HTC U24 Pro.

(mere…)
Roborock S8 MaxV Ultra er vasker og støvsuger vanvittigt overbevisende

TEST: Robotstøvsuger- og gulvvaskerobotten S8 MaxV fra Roborock er en af de mest overbevisende rengøringsrobotter, som jeg har testet.

(mere…)
Skal du købe Pixel 8a? …måske!

VIDEO: Se med her hvis du vil vide, om Google Pixel 8a er værd at købe.

(mere…)
Husqvarna 410XE NERA test | trådfri robotplæneklipper med kantklipning

TEST: Dobbelte knivsæt og ingen kantråd. Men fungerer kantklipningen og hvordan er satellit- og appstyringen på Husqvarna 410XE Nera.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
13 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram