TDC lancerer Vplus - hurtigt internet via kobberkabler

Kobbernettet skal med Vplus levere høj-hastighedsbredbånd, men er armbevægelserne fra TDC  berettiget? Kom med bagom Vplus-teknologien.

TDC Group og Nokia er i fuld sving med at en ny teknologi, der skal puste nyt liv i kobbernettet. Jo, der mangler ikke store armbevægelser og lovprisninger i pressemeddelelsen fra TDC. Marketingnavnet på den ny teknologi er Vplus. Teknologien skal give danskerne adgang til hastigheder på op til 300 Mbit/s via det gamle kobbernet.

- "Vi har en klar ambition om at tilbyde de bedste forbindelser til danskerne. Uanset hvor de bor, kan TDC Group tilbyde en mobil-, tv- og bredbåndsløsning. Den løsning vil vi gerne gøre endnu bedre for særligt landdistrikterne, og derfor er det en fornøjelse, at vi med Vplus-teknologien kan bruge vores kobberforbindelser på en ny måde til fordel for vores kunder. Teknologien vil ikke gavne alle steder i Danmark, men en række kunder vil opleve en klar forbedring af deres bredbåndshastigheder og underholdningstilbud, når vi ruller teknologien ud," fortæller Koncerndirektør i TDC Group, Peter Trier Schleidt, i pressemeddelelsen.

De teknisk interesserede kender muligvis Vplus teknologien under navnet VDSL35b eller ITUs officielle navn VDSL2 profile 35b. Vplus er en opgradering af den eksisterende VDSL2 teknologi, som TDC allerede benytter på kobbernettet til at levere højhastighedsbredbånd relativt tæt på TDC's centraler.

Overblik over VDSL (Illustration fra Nokia Insights)

Overblik over VDSL (Illustration fra Nokia Insights)

Dataoverførsel via kobbernettet foregår i et bestemt frekvensspektrum. Og det særlige ved Vplus teknologien er, at man simpelthen benytter et større frekvensspektrum og derved kan man øge overførselshastigheden. Det er her navnet VDSL35b kommer ind, da det henviser til, at der benyttes frekvenser mellem 2 til 35 MHz. Normal VDSL betegnes som VDSL17A, da denne standard benytter frekvenser mellem 2-17 MHz.

I en kabel-afstand fra centralen og op til 600 meter vil Vplus levere hastigheder langt over 100 Mbit/s i downloadhastighed.

 - Dårlig bredbåndsdækning: Medierne glemmer research

Vectoring er vigtig

Vplus spiller sammen med en anden teknologi, som TDC group i øjeblikket ruller ud på selskabets kobbernet; Vectoring. Denne teknologi er en støjreducerende teknologi, som minimerer såkaldt cross-talk mellem kobberkablerne.

På kobbernettet er det således, at kobberkablerne ligger bundlet sammen med flere ledningspar, og disse ledningspar kan forstyrrer nabokabler. Mængden af støj er afhængig af forbruget, og jo mere data der overføres på kablerne, desto mere støj (cross-talk) er der mellem kablerne. Vectoring går ind og minimere denne støj, hvilket øger hastighederne.

Brugen af højere frekvenser i Vplus mellem 17-35 MHz øger støjen i kablerne, og derfor er Vectoring nødvendig.

Fakta om Vplus

  • Vplus er en teknologi, som via kobberkabler (telefonstikket) muliggør hastigheder på op til 300 megabit per sekund i en afstand af 250 meter radius og op til 200 megabit per sekund i en afstand af 500 meter radius.
  • Kunderne skal være bosat i en afstand af cirka 400-600 meter fra en af TDC Groups centraler eller mikrocentraler for at få gavn af hastighedsforøgelsen. På længere distancer forbedrer Vplus ikke hastigheden. Her gøres brug af eksisterende teknologier og andre løsninger.
  • Den kommercielle udrulning starter fra medio 2017 og forventes tilgængelig for omkring 300.000 danske hustande med udgangen af 2018.

Kilde: TDC

 - TDC har opkøbt resten af CubeIO for ukendt beløb

Ulemperne ved Vplus

Alt dette lyder selvfølgelig rigtig godt, men hvad er så bagsiden af medaljen? Vplus bliver kun tilgængeligt på TDCs små centraler samt mange fremskudte centraler. Hvis man i dag lever med en halvsløj ADSL forbindelse fra TDC, så vil Vplus altså ikke være redningen. Ligeledes vil Vplus ikke betyde det mindste for de husstande, som er koblet op til en af TDC store centraler.

Helt konkret vil Vplus være en fordel for de mange husstande, som i dag kan få ~30-50 Mbit/s eller højere hastigheder leveret. Disse husstande typisk ligger i en afstand til nærmeste central, som gør det muligt at høste fordelene ved Vplus.

Teknologien vil altså være en fordel for husstande, der er koblet op til fremskudte centraler, eller de mange husstande beliggende i mindre landsbyer, hvor TDC har en såkaldt "lille central". Vplus er altså ikke en storby-teknolgi, men den vil også levere hurtigt internet til mange husstande i mindre landsbyer.

TDC udbygger løbende med nye fremskudte centraler, og i snit sættes omkring 40 nye fremskudte centraler op hvert år.

Bønderne ude på landet eller storbyboerne med mere end ~1.000 meter (ledningslængde) til nærmeste central vil ikke få ret meget ud af Vplus eller vectoring. På disse afstande benyttes ADSL2 teknologien.

Mere til historien

TDC opgraderer i snit én central eller fremskudt central om dagen med vectoring - og snart også med Vplus.

Læs også:
- TDC's nye strategi koster 130 stillinger

TDC afliver gammel bekendt - så hurtigt går det

TDC slukker for 3G for at gøre plads til 4G og 5G.

(mere…)
TDC tvinger Fastspeed til prisstigninger

Fastspeed har netop sendt et brev ud til deres kunder, hvor de oplyser, prisen stiger på 1000/100 Mbit/s bredbåndsforbindelsen.

(mere…)
Teknologierne bag selvkørende biler - så vilde er de

BAGGRUND: Hvornår får vi ægte selvkørende biler som KITT fra Knight Rider? Vi graver os ned i de selvkørende teknologier.

(mere…)
Her slutter livet for din iPhone

BAGGRUND: Jeg har besøgt en robot, der kan adskille og sortere iPhones til genanvendelse. Går fremtiden mod mere miljørigtig genanvendelse?

(mere…)
Ny kundeflugt fra Nuuday

TV-kunderne siver forsat væk fra TDC Group, mens Nuuday trækker flere og flere mobilkunder til sig.

(mere…)
Her Danmarks bedste og dårligste mobilnet

TDC har det bedste mobilnet i Danmark, mens teleselskabet 3 overrasker positivt. Telia skraber bunden på flere parametre.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
22 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram