Batterierne skal holde i længere tid

Forbrugerrådet Tænk vil have lovgivningen ændret så bevisbyrden gælder i mere end 6 måneder.

Screenshot fra iOS 9 beta 1 , batteri

Screenshot fra iOS 9 beta 1 (Foto: MereMobil.dk)

Forbrugerrådet Tænk tager jævnligt fat i forskellige temaer, om de ting vi forbrugere typisk køber. Ofte er det kemikalier i mad, tøj og lignende, men de er også begyndt at få øjnene op for elektronik. De støtter blandt andet EU’s forslag om at afskaffe roaming i hele Europa.

Nu har de taget fat på en anden problematik som de fleste har oplevet, nemlig at batterier i smartphones ganske enkelt ikke holder særlig lang tid. Det er meget irriterende af skulle skifte batteri hvert halve eller hele år, men det er samtidig også dyrt og miljøskadende. Især efter at flere og flere producenter ikke har en bagklap der er lige til at fjerne, og så skal man have mobilen til reparation.

– Forbrugerrådet advarer mod Telias mobilskift-koncept

Medarbejderne i smartphonebranchen nyder godt af de hyppige reparationer, da det giver omsætning og efterspørgelsen kan ses.

“Kunderne oplever, at telefonen går ud, at batteriet holder ikke særlig godt, eller at batteriet har pustet sig op indeni telefonen og ødelagt andre dele,” fortæller driftsansvarlig for Phonecare i Næstved, Rasmus Grundtvig til DR Nyheder. Phonecare har fem butikker i Danmark.

Vanskelig bevisbyrde for kunden

Problemet opstår, fordi reklamationsretten ændrer bevisbyrde efter 6 måneder. Ved de første 6 måneder gælder formodningsreglen, og her er det butikken og producenten, der skal bevise at batteriet er blevet ødelagt af forbrugeren, hvis reparationen ikke skal være gratis. Efter de 6 måneder skifter bevisbyrden, så det er forbrugeren, som skal bevise, at der har været en fejl fra starten af.

Og den bevisbyrde er svær, men man kan stadig klage helt op til de 2 år. Så hvis ens batteri går i stykker eller driftstiden er betydeligt reduceret efter 8-9 måneder, så står forbrugeren med sorteper i hatten.

Forbrugerrådet Tænk og deres Vicedirektør Vagn Jelsøe har i flere år kæmpet en kamp for at få lovgivningen ændret, så formodningenretten, der kun gælder 6 måneder, kommer til at svare bedre til et produkts levetid. Det gælder alle produkter og ikke kun smartphones og batterier.

“Et batteri skal kunne holde længere tid. Så er det helt mærkværdigt at sige, at det er forbrugeren, der skal bevise, at der var noget galt med varen, inden han købte den”, siger Vagn Jelsøe til DR Nyheder, som derfor ønsker at lovgivningen skal ændres.

– “Den burde have samme længde som reklamationsrettens længde, altså to år, og specielt, når vi kigger på smartphones og deres batterier.”

MereMobil har efterfølgende været i kontakt med Forbrugerrådet Tænk, som meget gerne vil påpege at man stadig kan klage de første to år af produktets levetid, og at de kæmper for en bedre reklamationsret, så det gælder alle produkter, desværre er batterier et eksempel på et produkt der holder væsentlig kortere tid en reklamationsretten.

Har du oplevet at et batteri holder meget kort tid?

Mere til historien

I disse dage ruller skandalen om Samsung’s Galaxy Note 7 hvor batterierne eksploderer. Men da det sker inden for de første par dage efter købet, bør der ikke være problemer med en ny smartphone. Dog er der allerede meldinger om personskade, og en Note 7 var ved at futte et hotelværelse af og lavede materiel skade for USD 10.000.

Der har dog også været andre Galaxy modeller, som har forvoldt skade på blandt andet af en 6 årig dreng, og en Note 4 der eksploderede hos TV2 i Odense.

Derfor behøver du ikke et større batteri i din telefon

BAGGRUND: Løsningen på dine batteriproblemer er ikke nødvendigvis et større batteri.

(mere…)
Apple fordobler batterilevetiden på iPhone

Løftet om hvor længe et iPhone-batteri kan holde sig i topform ændres nu.

(mere…)
Apple fortalte ikke om vigtig iPhone-ændring

Nu kommer pengene til dem, som lagde sag an mod Apple for at gøre iPhones langsommere. 627 kroner er på vej.

(mere…)
Sådan tjekker du batteriet på din iPad
(mere…)
Apple udvikler ny batteritype med længere levetid

En rapport peger på, at Apple arbejder på en ny batteritype med forbedret performance og opladehastighed.

(mere…)
Batteriet er det vigtigste i en smartphone

Tæt på halvdelen af danskerne er utilfredse med batteriets levetid i deres telefon.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram