Bluetooth 5: Rækker dobbelt så langt med 4 gange hastighed

Bluetooth er en af de mest brugte teknologier for smartphones. Nu kommer snart en fornyelse med dobbelt rækkevidde og firedobbelt hastighed.

Android Wear Walkman Bluetooth

Sony Smartwatch 3 – Bluetooth forbindelse

Bluetooth er startet i 1989 af blandt andet en teknisk direktør fra svenske Ericsson, men blev først specificeret i 1999, og de første Bluetooth 1.0 produkter kom på markedet i 2000.

I 2016, den 16. juni, vil Bluetooth Special Interest Group præsentere en ny version af den populære teknologi. Forgængerne hedder 4.0, 4.1 og lignende, men den nye version vil blot hedde Bluetooth 5, så intet komma nul bagefter.

Bluetooth 4.1 klar til frigivelse

Selvom Bluetooth SIG endnu ikke har lanceret produktet, har de allerede været ude med informationerne om den nye standard.

I forhold til Bluetooth 4.2, vil Bluetooth 5 have dobbelt så lang rækkevidde, og fire gange så høj teoretisk hastighed. Hastighed og rækkevidde kommer dog altid an på en række parametre, ligesom 4G hastighed eller sit wi-fi-signal.

Bagud kompatibelt

Ligesom med tidligere versioner af Bluetooth vil den næste generation også være bagudkombatibel, så hvis man køber en smartphone med Bluetooth 5, vil man stadig kunne bruge sit 4.0 headset. Man vil dog ikke udnytte den øgede rækkevidde eller hastighed, men man behøver ikke skifte alle ens Bluetooth enheder ud, fordi de ikke længere er kompatible.

Headsets er kun en de mange typer tilbehør, som forbinder med Bluetooth, smartwatches er en voksende produktgruppe som også bruger teknologien, ligesom en lang række andre smådimser.

Nemmere forbindelse

Sony Xperia Z4 Tablet - Bluetooth tastatur

Sony Xperia Z4 Tablet – Bluetooth tastatur

Med Bluetooth 5 er der også integreret en såkaldt “advertising packet”, som direkte oversat betyder reklame pakke, men frygt ikke for reklamer, da den kan bruges til at sende små informationsbeskeder, selvom de ikke er parret.

Dette kan bruges hvis man vil parre et keyboard eller en højtaler med sin smartphone, og så kan man se hele navnet på enhederne og ekstra informationer, så man bedre kan skelne mellem de mulige bluetooth enheder, og dermed forbinde til den rette enhed, hvis der er mange at vælge imellem.

Samme teknologi bruger bruger Apples AirDrop via wi-fi, så man på sin computer kan se hvilken hjemmeside iPad’en har åbent, selvom de to enheder ikke er forbundet.

Mere til historien

Bluetooth har fået navnet fra den Dansk konge Harald “den gode” Blåtand fordi han forenede Danmark og Norge på diplomatisk vis. Logoet i Bluetooth er i øvrigt hans initialer H og B fra runerne,  Runic letter ior.svg og Runic letter berkanan.svg

Tags:

Avatar

Om Tommy Lindegaard

Tommy har i flere år arbejdet med Telia, TDC, HTC, Samsung og Nokia, men er i dag gået selvstændig. Han kan dog ikke helt slippe branchen, så fritiden bliver brugt til at skrive nyheder. Til dagligt er det primært Android smartphones og iPads, der bliver brugt, men Tommy elsker at skifte mellem enheder og andre IT gadgets.