Victorfone giver bedre mobildækning indendørs

En ny danske opfindelse lover bedre mobildækning indendørs. Vi går her tæt på Victorfone og teknikken bag. Måske er den allerede forældet.

Morten Boutrup fra Aarhus har udviklet en ny smart løsning, der skal fjerne områder med dårlig dækning. Løsningen kaldes Victorfone. Det skriver DR.dk

Dårlig mobildækning er noget Morten Boutrup selv har døjet med, og ifølge DR kan den nye løsning linke ens mobil til den nærmeste mast. Resultatet er, at det er slut med at klatre op i legestativet eller sidde oppe på garagetaget, hvis man bor ude på landet og lider under dårlig mobildækning.

Nu rykker mobildækningen indendørs ved Teleno

Victorfone (Foto Victorfone)

Victorfone (Foto Victorfone)

Ifølge DR indeholder mobiltelefoner et hav af mikroantenner, som giver dårlig antennekapacitet. Det er ifølge DR den kapacitet Victorfone eksperimenterer med.

Victorfonen ligner en normal kedelig router med eksterne antenner, men der er dog ikke tale om en signal-forstærker, som er ulovlig at bruge uden tilladelse.

Victorfonen får verdenspremiere på Mobile World Congress 2016 i slutningen af februar og håbet er, at den sættes i produktion om få måneder.

Smart løsning måske forældet

På MereMobil.dk kan vi dog ikke nøjes med DRs forholdsvis overfladiske beskrivelse af dette nye “mirakel produkt”. For når noget næsten er for godt til at til være sandt, så plejer det også at være det. For at finde nogle tekniske svar har vi kigget nærmere på produktet hjemmeside på Victorfonen.com

Voice over wi-fi er en gamechanger

På hjemmesiden kan man i produktbeskrivelsen (PDF fil) læse mere om den tekniske del af Victorfonen. Firmaets egen beskrivelse er som følger:

Sådan fungerer Victorfone.

Når en smartphone, med Victorfone’ens app installeret, bevæger sig ind i Victorfone’ens Wi-Fi område, bliver smartphonen automatisk viderestillet til Victorfonen’ens mobilnummer. Der etableres samtidig en SIP server forbindelse mellem smartphonen og Victorfone’en. Opkald til og fra smartphonen bliver således guiden gennem Victorfone’en og over i smartphonen.

Victorfone’en sikrer samtidig en konvertering af opkaldet fra SIP protokollen til GSM/UMTS protokollen og omvendt. På samme måde bliver data sendt via Wi-Fi netværket gennem Victorfone’en. Alt sker automatisk og uden nogen brugerindblanding. Når du bevæger dig ud af Victorfonen’ens område, afbrydes omstillingen til Victorfonen’en og den vil igen fungere som en smartphone på GSM/UMTS netværket.

Enheden indeholder desuden et indbygget SIM kort modul til kommunikation mellem Wi-Fi netværket og GSM/UMTS netværket. For at give mulighed for at forbedre signalet, kan Victorfonen’en i den stationære udgave, udstyres med udendørs antenner, der mangedobler effekten af Victorfonen’en. Victorfonen’en i automobil udgaven bliver leveret med en ekstern rudeantenne til GSM/UMTS kommunikationen.

(Tekst forkortet)

SIP, Simkort og Wi-fi

Victorfone kræver altså, at man installerer en app på sin smartphone, som taler sammen med Victorfone enheden. I det øjeblik der er forbindelse via Wi-Fi mellem Victorfone og smartphone, så viderestilles mobiltelefonens telefonnummer til Victorfonen. Der sidder altså et lille simkort i Victorfone, og det er via dette simkort at samtalerne føres.

Når et opkald skal etableres, så foregår det via Wi-Fi forbindelsen mellem smartphone og Victorfone. Telefonforbindelsen over Wi-Fi netværket etableres via SIP (Session Initiation Protocol), som er den tekniske metode til overføre samtaler via internettet – populært kaldet IP-telefoni.

TDC snart klar med Voice over Wi-Fi

Alt kommunikation mellem mobilnetværk foregår altså via Victorfone og det indbyggede SIM-kort, og da Victorfone har markant bedre antenner end de fleste smartphones, så findes der færre områder med dårlig mobildækning. Hvis man virkelig er ramt af virkelig dårlig mobildækning, så kan der tilsluttes en bedre ekstern antenne til Victorfone – f.eks. en retningsbestemantenne på taget.

I det øjeblik man bevæger sig væk fra Victorfonens Wi-Fi dækning, så skifter smartphonen automatisk tilbage til teleselskabets mobilnetværk.

Kort sagt en smart løsning på problemerne med dårlig mobildækning.

Allerede forældet?

Victorfonen er et rigtig smart produkt, og et godt bud på hvordan man kan fjerne dårlig mobildækning. Men selvom Victorfonen er et genialt produkt, så risikerer produktet at blive overhalet af Voice over Wi-Fi (også kaldet VoWiFi eller Wi-Fi calling), som både TDC, Telia, 3 og Telenor forventes at lancere i løbet af 2016.

Selvom Voice over Wi-Fi ikke fungerer på helt samme måde, så kan Victorfone rent teknisk ikke noget banebrydende, som ikke kan løses med Voice over Wi-Fi.

Selvom vi på MereMobil.dk altid hylder smarte løsninger, så kommer denne løsning desværre nok på markedet for sent i forhold til udviklingen. Spørgsmålet er nemlig, om der er et marked for en teknisk løsning som Victorfonen, der koster penge, hvis teleselskaberne tilbyder Voice over Wi-Fi gratis eller til en meget lav månedlig pris.

TIP: Gør det selv mobilt bredbånd til udkantsdanmark

Mere til historien

Victorfonen leveres med et indbygget PBX system, som kan bruges til at omstille kald til andre Smartphones i Victorfonens netværk samt telefonsvarer.

Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
Mobilmaster spår om antallet af danskere på Christiansborg Slotsplads

I går fik Danmark en ny regent og mobilmasterne har hjulpet med, at finde antallet af danskere, der var mødt op på Christiansborg Slotsplads.

(mere…)
Hvornår lukker 2G-mobilnettet?

OVERBLIK: Hvad sker der med 2G? Hvornår lukker teleselskaberne for 2G-mobildækningen?

(mere…)
Hvilken smartphone har en god antenne og giver bedst dækning?

BAGGRUND: Hvilken telefon har den bedste antenne og leverer bedst dækning på data og tale?

(mere…)
Telia og Telenor har slukket 3G – farvel til en æra

Farvel og tak. Telia og Telenor har nu slukket for de sidste dele af 3G-netværket. Hvad så nu?

(mere…)
3 er overraskende gode

Ikke så ringe endda, viser en ny netværksrapport.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram