TDC snart klar med Voice over Wi-Fi

8

TDC har netop haft premiere på den første mobilsamtale fortaget med VoWiFi (Voice over Wi-Fi), men telefonerne er ikke klar endnu.

Voice over Wi-Fi – også kaldet VoWiFi eller WiFi calling – er en ny teknologi, som kan flytte mobilsamtaler fra teleselskabets store mobilnetværk til ens eget lokale Wi-Fi netværk. Ved at flytte samtalen væk fra teleselskabets mobilnetværk, og over på f.eks. hjemmets eller firmaets Wi-Fi netværk, kan man forbedre mobildækningen indenfor hjemmets fire vægge.

Kort sagt. Så længe der er Wi-Fi dækning, så er der også super mobildækning. Ganske som det kendes fra når telefonen skrifter fra at overføre data via mobilnettet til det lokale trådløse netværk.

Voice over WiFi (Foto: TDC)
Voice over WiFi (Foto: TDC)

På MereMobil.dk har vi tidligere gennemgået den nye teknologis store perspektiver, som du kan læsere mere om i artiklen Voice over wi-fi er en gamechanger.

TDC lægger heller ikke skjult på, at Voice over Wi-Fi er en meget vigtig teknologi, der skal give danskerne markant bedre mobildækning.

– ”Det er et enormt fremskridt for mobildækningen i Danmark. Med både WiFi-calling og andre helt nye teknologier til indendørs mobildækning, tager TDC fat om to af de største udfordringer, når det gælder at sikre optimal mobildækning til alle danskere,” fortæller Peter Schleidt, der som koncernchef for TDC Operations har det overordnede ansvar for TDCs mobilnet.

– ”Dels kan WiFi-calling skabe indendørs mobildækning i områder, hvor det ellers kniber med at få traditionelle mobilsignaler hele vejen ind i bygninger. Det kommer især folk i udkantsområderne til gode,” siger Peter Schleidt.

Nye bygninger blokerer mobilsignalerne

Den anden udfordring, som TDC nu imødegår, er et relativt nyt, men stigende problem, der kan ramme tusindvis af danskere i både by- og landområder i de kommende år. I takt med nybyggeri og energirenovering af ældre bygninger tager til, bliver indendørs mobildækning i Danmark nemlig dårligere.

I nyere huse er der ofte problemer med mobildækningen, da tykke vægge og lavenergiruder effektivt stopper radiosignaler fra at komme ind og ud af huset, og her kommer Voice over Wi-Fi ind i billedet, som den oplagte og økonomisk fornuftige løsning.

– ”Det er paradoksalt, at selvom Danmark får markant bedre mobildækning i disse år med hundreder af nye master hvert år, så bliver indendørsdækningen dårligere og dårligere. Simpelthen fordi mobilsignalerne næsten ikke kan slippe ind i en bygning, der er isoleret efter moderne standarder. Her imødegår de nye teknologier nogle potentielt meget store problemer,” forklarer Peter Schleidt.

Ifølge TDC stiller Voice over Wi-Fi ikke de store krav til kapaciteten i Wi-Fi netværket. Hvis blot man kan få bredbånd, kan man få mobildækning via Wi-Fi.

Med 2,6 millioner private bredbåndsforbindelser i Danmark er der altså potentielt 2,6 millioner nye ”mobilmaster” klar ude i de danske hjem. Det er markant flere end de omkring 3.650 mobilmaster TDC på nuværende tidspunkt råder over.

VoLTE og Voice over Wi-Fi går hånd i hånd

Markant bedre indendørs dækning
 sikres ikke kun med Voice over Wi-Fi. Også Voice over LTE (der er tale via 4G nettet), Picoceller og lamp sites er en del af fremtidens løsninger.

Voice over LTE giver i kombination med Voice over Wi-Fi mulighed for at flytte samtaler til og fra 4G nettet og hjemmets Wi-Fi net uden afbrydelser. Samtidig benytter Voice over LTE de langtrækkende 800 MHz frekvenser, som giver stor geografisk flade dækning samt godt indendørs signal.

I praksis vil man som mobilkunde ikke mærke forskel på Voice over LTE og Voice over Wi-Fi.

Hvis en samtale f.eks. startes indendørs på Wi-Fi netværket, og man derefter går ud af hovedøren, så forsættes samtalen udendørs via teleselskabets mobilnet – helt uden at man oplever skiftet mellem de forskellige teknologier.

TDC begynder at tilbyde abonnementer med Voice over Wi-Fi senere i 2016. TDC forventer, at de fleste nye mobiltelefoner, der kommer i handelen, understøtter den nye teknologi.

Derudover vil nogle ganske få af de nyeste topmodeller, der allerede er på markedet, formentlig også kunne understøtte Voice over Wi-Fi efter en kommende software-opdatering.

Picoceller og lamp sites til virksomheder

Selvom Voice over Wi-Fi er både til private og erhverv, så har TDC dog nogle flere tekniske løsninger til netop erhvervskunder.

Picocelle og Lamp site (Foto: TDC)
Picocelle og Lamp site (Foto: TDC)

Picoceller er teknisk løsning, som TDC fornylig har lanceret. En Picocelle er en en slags mini mobilmast til indendørsdækning i mindre byggerier såsom cafeer, restauranter eller kontorlokaler op til 5.000 m2.

Picocellen forbindes til kundens eksisterende internet forbindelse, og brugeroplevelsen beror på kvaliteten af denne forbindelse. Med en picocell kan man få 3G og 4G dækning. En Picocelle leveres konfigureret til slutkunden, men teleselskabet kan ikke fjernkontrollere picocellen.

Til større virksomheder, shoppingcentre, lufthavne, sygehuse m.fl. leverer TDC et såkaldt lamp Site. Et lamp site fungerer ligesom en picocelle, men forbindelsen til teleselskabets netværk bliver leveret via en dedikeret forbindelse – f.eks. en fiber eller trådløs punkt til punkt forbindelse.

Lamp sitet kan fjernstyres af teleselskabet og det er muligt at skrue op og ned for f.eks. kapacitet og dækning.

Mere til historien

Både Telenor, Telia og 3 forventes også at lancere Voice over Wi-Fi i løbet af 2016.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer